Direkli Köyü; Diyabet Araştırma Sonuçları

Direkli Köyü; Obezite, Diyabet Araştırma Çalışması Sonuçları..

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Haziran 2012 16:55
Direkli Köyü; Diyabet Araştırma Sonuçları

Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü  Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar birimi olarak; ilimizde başlatmış olduğumuz Obezite( Şişmanlık) ve Diyabet Hastalıklarına karşı mücadele çalışmalarımıza ek olarak, Merkez Direkli  köyümüzde köy halkına yönelik çalışmalar yapılmıştır.

Amacımız; Köy halkımıza hizmeti ayağına kadar götürerek köylümüzün boy-kilo ölçümlerini yapıp Obezite yönünden, tokluk Kan şekerlerini ölçüp Diyabet yönünden, Tansiyon ölçümü yaparak da Metabolik bir hastalık yönünden değerlendirerek bir hastalık varsa önceden teşhis etmektir.

Çalışmalarımız sadece bu köy ile sınırlı kalmayacak olup 2012 yılı içerisinde diğer köylere de gitmek üzere planlarımız yapılmıştır.

Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak hedefimiz; halkımızın sağlık sorunlarını yerinde tespit ederek gerekli tedbirleri zamanında almaktır.

14/06/2012 tarihinde Merkez Direkli Köyümüzde 38 kişinin Boy-kilo ölçümleri yapılarak BKİ(Beden Kitle Endeksi) yönünden değerlendirildi. BKİ fazla olanlar ile Diyabeti normalin üzerinde olanlar ile Tansiyonu fazla çıkanlar Aile Hekimlerine yönlendirildi.

ŞEKER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çok fazla su içme ve içme isteği,

İştahın açılması ve fazla yemek yeme,

Çok sık idrara çıkmak ve geceleri bunun için sık sık uyanmak,

Ciltte kuruma,

Sürekli halsizlik ve yorgunluk, çabuk yorulmak,

Yaraların geç iyileşmesi,

Bazen bulanık görmek gibi belirtileri vardır.

 

ŞEKER HASTALARINDA HANGİ HASTALIKLAR VEYA RAHATSIZLIKLAR GÖRÜLEBİLİR?

Şeker; kanda bulunduğundan ve kan da damar içinde dolaştığından damara zarar verir. Başta kalp, beyin, böbrek gibi hayati işlev gören organlarda olmak üzere, ayaklarda ve gözlerde tahribat ve sorun meydana getirir. Şeker(glukoz) miktarı çok arttığında idrarla şeker kaybı da fazla olur. Oluşan idrar miktarı artar.

Damarlarda hasar sonucu yeterli miktarda kan dokulara gidemezse kalp krizi, felç, böbrek hastalıkları, körlük, uzuvlarımızda gangren, görme bozukluğu riski artar. Ayrıca bu damarlardaki hasar sonucu damar tıkanıklığı, böbreklerdeki hasar sonucu da hipertansiyon meydana gelir.

Şeker (glukoz) kullanılamadığı için vücut, yağları ve proteinleri kullanmaya başlayacaktır. Bu yüzden hem kilo kaybı hem de vücutta asit fazlalığı ortaya çıkar, ve hasta, ölümle sonuçlanabilecek şeker komasına girebilir.

OBEZİTE (ŞİŞMANLIK)

Obezite; besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucu ortaya çıkan, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Beslenme tarzındaki yanlışlıklar fiziksel hareket azlığı, sigara ve alkol tüketimi gibi bir takım olumsuz şartlar bir araya geldiğinde Obezite(şişmanlık) riski artmaktadır.

OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇAR

Obezite, Diyabet başta olmak üzere pek çok sağlık probleminin oluşmasına neden olmaktadır.

Kalp Hastalığı, Damar Hastalığı, İnme, Felç, Yüksek Tansiyon, Solunum Sistemi Hastalıkları, Kas İskelet Sistemi Hastalıkları ve bazı Kanser türleri gibi pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırlamakta, hayat kalitesi ve süresini olumsuz yönde etkilemektedir.

Bu nedenle Obezite ve Diyabet ile mücadele ülkemizin geleceği için büyük önem taşımaktadır. İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak da bu amaca yönelik çalışmalarımız titizlikle yürütülmektedir.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.