Dışişleri Bakanlığı'’ndan ‘Patriot’ açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Patriot füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ocak 2013 11:47
Dışişleri Bakanlığı'’ndan ‘Patriot’ açıklaması

Dışişleri Bakanlığı, Patriot füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, Almanya'dan gelecek bataryaların Kahramanmaraş, Hollanda bataryalarının Adana, ABD bataryalarının ise Gaziantep çevresinde konuşlandırılmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Hatırlanacağı üzere, 21 Kasım 2012 tarihinde yaptığımız resmi talebe binaen Kuzey Atlantik Konseyi,Dışişleri Bakanları seviyesinde 4 Aralık 2012 tarihinde gerçekleştirdiği toplantısında, tamamen savunmaamaçlı olduğunu, taarruzi bir harekatın veya uçuşa yasak bölge ihdasının desteklenmesinin söz konusu olmadığını vurgulamak suretiyle, Türk halkı ve topraklarını savunmak ve İttifak sınırındaki krizin yatıştırılmasına katkıda bulunmak amacıyla ulusal hava savunmamızın takviyesi konusunda mutabık kalmış, müteakiben ABD, Hollanda ve Almanya ikişer adet Patriot bataryası göndereceklerini açıklamışlardır.

Müteakip aşamada, Patriot bataryalarının konuşlandırılacağı yerleri tespit etmek amacıyla belirlenen veGenelkurmay Başkanlığımız ile NATO askeri yetkililerinin ülkemizin önceliklerini göz önünde bulundurangüvenlik değerlendirmelerine göre bazı mevkilerde mevzi keşif çalışmaları gerçekleştirilmiş ve bu çalışmaların sonucunda Almanya'dan gelecek bataryaların Kahramanmaraş, Hollanda bataryalarının Adana, ABD bataryalarının ise Gaziantep çevresinde konuşlandırılması kararlaştırılmıştır.

Patriot bataryalarının mevzileri, sistemin askeri-teknik özellikleri dikkate alınarak, öncelikle sivil halka mümkün olan en geniş kapsama ve korumayı sağlayacak şekilde tespit edilmiştir.

Bu bataryaların 2013 Ocak ayı içerisinde ülkemize intikal etmeye başlaması ve teknik hazırlıkların süratle tamamlanarak, en kısa sürede operasyonel hale gelmesi planlanmıştır. Bu amaçla, 4 Aralık 2012 tarihli Kuzey Atlantik Konseyi kararının uygulanması ve yapılması gerekli askeri-teknik hazırlıklar kapsamında söz konusu bataryaları işletecek Müttefik personel ülkemize gelmektedir.

Bu çerçevede, Alman teknik personel halihazırda Kahramanmaraş'ı, Hollandalı teknik ekipler ise Adana'yı ziyaret etmiş olup, benzer şekilde ABD'li teknik personelin de teknik hazırlıkların tamamlanabilmesini teminen Gaziantep'e intikali söz konusudur. Bu sürecin her aşaması ülkemizin kontrolünde, askeri makamlarımızın nezaretinde sürdürülmektedir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.