Diyabet Cemiyeti Ücretsiz Şeker Ölçümü Yapacak

Türkiye Diyabet Cemiyeti Isparta Şubesi'nin, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Kaymakkapı Meydanı'nda iki gün boyunca ücretsiz şeker ölçümü yapacağı bildirildi.

Yayınlanma:
Diyabet Cemiyeti Ücretsiz Şeker Ölçümü Yapacak

Türkiye Diyabet Cemiyeti Isparta Şubesi'nin, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Kaymakkapı Meydanı'nda iki gün boyunca ücretsiz şeker ölçümü yapacağı bildirildi.

Türkiye Diyabet Cemiyeti Isparta Şube Başkan Yardımcısı Tuna Esin, düzenlediği basın toplantısında, şişmanlık, obezite ve şeker hastalığının en büyük sağlık sorunu olduğunu söyledi. Sanayileşme ve kentleşme, geleneksel yaşam tarzından modern yaşam tarzına geçme, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı ve dengesiz beslenme, şişmanlık, genetik yatkınlık gibi nedenlerin diyabet salgınına yol açtığını söyleyen Esin, "Bugün dünyada 350 milyon diyabetli, ülkemizde de 8,5 milyona yakın diyabetli var. Bir o kadar da gizli diyabetli mevcut" dedi.

Esin, günümüzde fast food zincirlerinde kontrol edilemeyen büyümeye bağlı olarak bulaşıcı olmayan hastalıklarından oluşan yeni bir hastalık felaketinin toplumları etkilemeye başladığını kaydetti.

Diyabetin sinsi bir hastalık olduğunu anlatan Esin, hastalığın ortaya çıkmadan önce 10-12 yıl hazırlık dönemi geçirdiğini dile getirdi. Ailesinde diyabetli olanların her yıl şeker kontrolü yaptırmalarını öneren Esin, şunları söyledi:

"Ülkemizde diyabet teşhisi konulduğunda organ hasarları tespit ediliyor, yani diyabet daha ortaya çıkmadan hastalığın gizli döneminde göz, böbrek, kalp, ayak ve cinsel organlara ait hasarlar başlamış oluyor. Geç tanı konan ve doğru tedavi edilemeyen diyabetlide organ hasarları oluşuyor, hastanın yaşam tarzı bozuluyor ve böylece hastaların tedavisi devlete büyük Mali yük bindiriyor. Koruyucu ve önleyici tedavinin temeli eğitimdir. Diyabetlinin sadece kendisi değil, ailesi ve çevresi ile eğitilmelidir. Bu konuda da devlet kadar sivil toplum örgütlerine de büyük görev düşer."

Diyabet konusunda halkı bilgilendirmek amacıyla 14-15 Kasım tarihlerinde Kaymakkapı Meydanı'nda stant kuracaklarını söyleyen Esin, burada ücretsiz şeker ölçümü yapacaklarını sözlerine ekledi.


HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.