Diyabet Çocukları Tehdit Ediyor

SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Özgür Pirgon, günümüzde gerek obez gerekse diabetli çocuk sayısının her geçen gün artmakta olduğunu söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Nisan 2012 12:56
Diyabet Çocukları Tehdit Ediyor

SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Özgür Pirgon, “Şuanda ilimizde 0 – 18 yaş aralığında yaklaşık 500 diabet hastası çocuk bulunmaktadır” dedi.

SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Özgür Pirgon, dün bir basın toplantısı düzenleyerek Çocuk Endokrinolojisi konusunda açıklamalarda bulundu.

SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Örmeci’nin de katıldığı toplantıda konuşan Doç. Dr. Pirgon; “Servisimizde büyüme, endokrin, Tiroid, Obezite, Diyabet ve Adolesan polikliniği bulunmaktadır. Bu polikliniklerde ise; büyüme geriliği ve hastalıkları, boy kısalığı, triod hastalıkları ve hipotiroidi taraması, ergenlik sorunları, kızlarda mens bozuklukları ve hirsutizm, obezite, adrenal bez hastalıkları, testiküler bozukluklar, cinsiyet bozuklukları, diyabet ve kemik hastalıkları konularında teşhis ve tedavi hizmeti vermekteyiz” dedi.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Pirgon, çocuk servisine en çok obezite ve diyabet konusunda başvuru olduğunu belirterek;şunları söyledi:
“Bilindiği gibi obezite olayı çağımızın en büyük sorunlarından birisi. Zira, bu konu sadece çocuklarda değil, büyüklerde de büyük sorun durumunda. Kilolu yani obez çocuklar genellikle hormon bozukluğundan kaynaklanan rahatsızlıktan dolayı bu duruma gelmektedirler. Çocuklarda ve büyüklerde hormon eksikliği veya hormon fazlalığı çıkabilir. Biz burada hormon tedavisi de yapıyoruz. Hormon eksikliği olanlara hormon takviyesi yapıyoruz. Hormon fazlalığı olanlara da bunları atması için gerekli tedaviyi uyguluyoruz.

Bilindiği gibi, hormon halk arasında son derece kötü bir durum olarak algılanır. Oysa hormon öyle bilindiği gibi kötü bir şey değildir. İnsanların hayatında çok önemli bir unsurdur. Tabi, bu bilinen hormon domateslerde çıkan hormon gibi değildir. Onlar kimyevi hormonlardır ve insan hayatı için zararlıdırlar. Ama bizim bahsettiğimiz insan hayatını düzenleyen hormonlardır.

Günümüzde gerek obez gerekse diyabetli çocuk sayısı her geçen gün artmaktadır. Özellikle obez çocuklar ileri yaşlarda diyabet hastalığına tutulma olasılığı çok yüksektir. Buna paralel olarak Isparta’da diyabetli çocuk sayısı da azımsanamayacak kadar çoktur. Zira, şuanda ilimizde yaklaşık 400 ila 500 arasında çocuk dediğimiz 0 – 18 yaş aralığında diyabet hastası çocuk bulunmaktadır.

Bu hastalığın çocuklara zarar vermemesi için son derece önemli takip ve tedavisinin yapılması gerekmektedir. Biz, servisimize başvuran diyabetli çoçukların takip ve tedavisini yapıyoruz. Eğer, diyabetli bir çocuğun takip ve tedavisi yapılmazsa çocuğun ilerleyen ay ve yıllarda yaşam kalitesi bozulacak ve ölümlere kadar giden hastalıklarla karşı karşıya kalabilecektir.

10 YAŞINDA AMA DİYABETLE BOĞUŞUYOR
Örneğin, bizim şuanda servisimizde yatan 2 diabetli çocuk var. Bunlardan birisi gerçekten çok ihmal edilmiş ve çocuğun hastalığı bir hayli ilerlemiş. Şuanda çocuk 10 yaşında olmasına rağmen 40 yaşındaki bir kişinin yakalanabileceği tüm hastalıklara yakalanmış durumda. Onun için ben buradan tüm anne ve babalara sesleniyorum. Çocuklarınızın gerek obez gerekse diyabet hastalığı konularında duyarlı olmalarını tavsiye ediyorum”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.