Diyabet Hem Sağlığa Hem Devlete Yük

14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında yürüyüş düzenlendi.

Yayınlanma:
Diyabet Hem Sağlığa Hem Devlete Yük

Etkinlik kapsamında Halk Sağlığı Müdürlüğü, Isparta Diabet Derneği’nin ve öğrencilerin katılımıyla Belediye önünden başlayıp Hükümet Meydanı’na kadar yürüyüş düzenlendi.

Diabete dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilen yürüyüşün ardından katılımcılar Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü Obezite ve Metobolik Birimi tarafından Kaymakkapı Meydanı’na kurulan (şeker taraması) çadırında şeker ölçümü yaptırdılar.

Isparta Diabet Cemiyeti Başkanı Eczacı Mustafa Aytaç konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İnsülinin keşfinden önce ölümcül bir hastalık olan diabet 1921 yılında Toronto Üniversitesinde Frederick Grant Bantingve yardımcısı tıp öğrencisi Charles Best’in insülini keşfi ile tedavi edilebilir bir hastalık haline gelmiştir. Frederick G. Banting 14 Kasım 1891 yılında Kanada’da dünyaya gelmiştir. 1991 yılından bu yana Uluslararası Diyabet Federasyonu (İDF) ve Dünya Sağlık Örgütünün önerisi ile Banting’in doğum yılı olan 14 Kasım Birleşmiş Milletlere üye pek çok ülkede Dünya diyabet günü olarak kutlanmaktadır. Bu günde toplumlara diyabetin önemi, önlenmesi, farkındalığın artırılması, eğitim; beslenme ve hareketin önemi vurgulanmaktadır” dedi.
Aytaç ayrıca; Bu sene yapılan araştırmalara göre Sosyal Güvenlik Kurumu’nun en çok fazla para harcadığı ilaçlar arasında Diabet ve yan hastalıklarının % 33 olduğunu belirledi. Bu çok büyük bir rakamdır. SGK’nın sadece diabet için harcadığı parası % 11’dir. Ve bu hastalıkta erkan tanı ve teşhis çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.