Diyabet’te Acı Gerçek !

Diyabet’te Acı Gerçek !

Yayınlanma:
Diyabet’te Acı Gerçek !

Türk Diabet Cemiyeti Isparta Şube Başkanı Mustafa Aytaç, Isparta’da 8 – 9 bin dolayında Diabet Hastası bulunduğunu belirterek, bir bu kadar da hasta olmasına rağmen daha hasta olduğunun farkında olmayanların olduğunu belirtti, “Bu hastalık Isparta’da ortalama 30 bin kişiyi yakından ilgilendiriyor” dedi. 

Yarın 14 Kasım Dünya Diabet Günü… Yani, neredeyse dünya nüfusunun yarısının yakalandığı Şeker Hastalığı (Diabet) Günü. Diabet Hastalığına dikkat çekmek ve bu hastalığa yakalanmamak için yapılacakları halka anlatarak milleti bilinçlendirmeyi amaçlayan bugün için yetkilisinden önemli uyarılar geldi. 

AYTAÇ; “DİABET’İ ÖNEMSEYİN” 

Ancak, bu kutlamalardan önce Türk Diabet Cemiyeti Isparta Şubesi Başkanı Mustafa Aytaç, Diabet Hastalığının Isparta’da geldiği durumu açıkladı. Adeta tüyler ürperten bu veriler Diabet tehlikesinin geldiği noktayı açıkça gözler önüne seriyor. Türk Diabet Cemiyeti Isparta Şubesi Başkanı Mustafa Aytaç, Diabet konusunda yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Çağımızda hızla artmakta olan diyabet yani şeker hastalığı maalesef dünya nüfus artışıyla aynı paralelde artmaktadır. Yaşam kalitesini bozan organ kayıplarına neden olan ekonomik giderleri ağır ve birçok yandaş hastalıkları oluşturması nedeniyle ele alınması gereken ciddi bir hastalıktır. 

“MUAYENENİZİ MUTAT OLARAK 

YAPTIRMAYI İHMAL ETMEYİN” 

Bilgisayar çağında oturarak çalışma düzeninin artması, fiziksel aktivitenin azalması, fasfood denilen yemek şeklinin yaşamımıza girmesi ve buna bağlı olarak şişmanlığın artması yaşlanan dünya nüfusu ve irsiyet şeker hastalığı oluşumunda ve artmasındaki ana sebeplerdendir. Hastalıktan korkulmamalı ama onunla barışık olarak yaşamalıyız.

Şeker hastası kendi hastalığını çok iyi bilmeli, Bu konuda eğitim almalı ve beslenme şeklini yeniden düzene sokmalıdır. Muhakkak egzersiz yapmalı haftada bir gün en az 45 dk. Tempolu yürümeli ve evde kendi şeker kontrolünü yapmalıdır. Düzenli sağlık kontrollerini lipit kolestrolünü, göz dibi muayenesini, tansiyonunu ölçtürmelidir.

“DİABET’TE EĞİTİM ŞART” 

Senelerdir yapılan çalışmalar sonucu artık devlet şeker ölçüm çubuklarını reçete ile ücretsiz vermekte, çeşitli firmalarda yine ücretsiz şeker ölçüm aletlerini vermektedir.

Şeker hastalığı tedavisinde eğitim, diyet, egzersizin olması şarttır.

“DİABET ISPARTA’DA 30 

BİN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR” 

Diabet Hastalığı konusunda Isparta’ya gelince. İlimizde yaklaşık 8 ila 9 bin dolayında Diabet Hastası bulunmaktadır. Ancak, daha da vahim olanı bir bu kadar da yani8 – 9  bin kişide bu hastalığa tutulmuş olmasına rağmen daha hastalığının farkında bile değildir. Bu durumda, ilimizde Diabet yani Şeker Hastası sayısı 15 bin kişi dolayındadır. Bu hastaları aileleriyle birlikte ele aldığımız zaman Diabet Hastalığı Isparta’da ortalama 30 bin kişiyi etkilemekte ve yakından ilgilendirmektedir. Neden böyle diyoruz. Çünkü, Diabetli bir hastanın sadece kendisi değil, ailesi de bu hastalıktan etkilenir. Çünkü, Diabetli hastanın yemeğinden içmesine kadar normal insana göre değişik uygulamalar yapılmaktadır. 

“SİGARA İÇMEK DİABETLİ 

İÇİN DİNAMİT DEMEKTİR” 

Bilindiği gibi sigara, içen kişinin kalp damarlarını tıkar. Eğer, bu bir de diabet hastası ise o kişi için bu altına dinamit koyup kendi kendini havaya uçurmaktan farkı yoktur. Çünkü, diabetli hastanın kalbi zaten zorlanmaktadır. Buna bir de kalbe giden damarların tıkanması eklendiği zaman sonuç ölüm demektir. 

“DİABETLE BARIŞIK 

OLUNMALIDIR” 

Diabet Hastalığı bugün olup, yarın iyileşilen bir hastalık değildir. Bu hastalığa yakalanan kişi ömür boyu bu hastalıkla yaşamak durumundadır. Onun için bu hastalıkla iyi geçinmek ve barışık olmak zorundayız. Bu da, hastalığın bize zarar vermeyecek şekilde olması için gerekenleri yapmaktan geçer. Eğer, diabet hastası olduğumuz halde ısrarla tatlılara sarılırsak bu hastalık da bizim vücudumuzda onarılmayacak arızalara yol açacaktır” dedi. 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.