Doğal Gaza 1 Nisan Şakası Gibi Zam

1 Nisan 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 18.72 oranında zam yapıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Nisan 2012 10:49
Doğal Gaza 1 Nisan Şakası Gibi Zam

1 Nisan şakası sonunda gerçek oldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar BakanıTaner Yıldız, 1 Nisan 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 18.72 oranında zam yapıldığını duyurmuştu.

Yapılan bu duyuru 1 Nisan şakası olsun ümidini taşıyanlarda da oldukça hayal kırıklığına neden oldu. Hükümet vatandaşa 1 Nisan’da şaka değil, halkın ağır faturalar ödeyeceği bir gerçekle karşı karşıya bıraktı. Diğer illere göre yüzde 17 ucuz doğalgaz kullanan Isparta yapılan bu zamla beraber İstanbul’un kullandığı doğalgaz fiyatına erişmiş oldu. Yani yeni yapılan zamla birlikte dogalgazın metreküp fiyatı 84 kuruş olarak belirlendi.

Isparta halkının kara kara düşünmesine neden olan doğalgaz zammının ardından, doğalgazla daha yeni tanışan bir ilin yüzde 18’lere varan zamla gaz kullanacak olması, abone sayında düşüş olurmu, vatandaş, doğalgaz’dan tüpe ve kömüre dönüş yaparmı sorularına neden oldu.

ISPARTA ZAMMA ALIŞMALI

Diğer taraftan yapılan zam ile birlikte Isparta’nın bu zamdan etkilenip etkilenmeyeceği ile ilgili olarak Torosgaz Genel Müdürü Oktay Küp tüm merak edilenleri gazetemize değerlendirdi.

Halk arasında doğalgaza hiç zam yapılmayacakmış gibi bir intibanın olduğunu ancak bu beklentinin yanlış olduğunu belirten Küp, yapılan zammın Isparta’yı da etkileceğini söyledi.

Doğalgaz fiyatlarında artışın devlet bazlı olduğunu ve bununda doğal olarak 81 il ve 7 bölgeyi kapsadığını hatırlatan Küp, Isparta’nın daha önce İstanbul’dan yüz17 düşük fiyatla kullandığı doğalgazın yapılan bu zamla neredeyse eşitlendiğini belirtti.

Yapılan zamla birlikte Isparta’nın kullanacağı doğalgaz metreküp birim fiyatını da veren Genel Müdür Küp, “biz Isparta’da yaptığımız doğalgaz altyapı çalışmalarıyla neredeyse her eve doğalgazı ulaştırır konuma geldik. Ancak özellikle Isparta’da beklentilerin de ötesinde doğalgaza hiç zam gelmeyecekmiş gibi bir beklenti var. Bu son derece yanlış bir beklenti. Çünkü 1 Nisan’da yapılan bu zam devlet bazlı bir zam oranı olduğu için doğal olarak bu zamda 81 il ve 7 bölgenin tamamını kapsamaktadır. Yani İstanbul’a zam gelirken, Isparta’nın aynı fiyattan dogalgaz kullanması söz konusu olamaz. Biz zam gelmeden önceki dönemde İstanbul ve bir çok ilden yüzde 17 daha ucuz doğalgaz kullanıyorduk. Fakat yapılan bu yüzde 18’lik artışla beraber doğalgaz kullanım fiyatımız neredeyse İstanbul ile denkleşti. Yani İstanbul ile Isparta aynı fiyattan doğal kullanacak diyebiliriz.”

TOROSGAZIN HİZMET BEDELİ 2014’E KADAR SABİT

Diğer taraftan bir yanlışın da hizmet bedeli ile doğalgaz birim fiyatındaki ücretin halk tarafından karıştırıldığını belirten Küp, zammın kendilerinin dışında gelişen bir olay olduğunu belirtti. yeni yapılan yüzde 18’lik zammın Isparta’da her halükarda faturalara yansıyacağını belirten Küp, sadece Torosgaz’ın hizmet bedelinin 2014 yılına kadar sabit kalacağının altını çizdi.

ISPARTA DOGALGAZLA NASIL TANIŞTI?

Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 2005 yılında yaptığı ihale sonucunda Torosgaz Dağıtım şirketi ile Isparta ve Burdur’un gündemine giren doğalgaz, artık ev ve işyerlerinde ısınma, sıcak su ve tüp olarak kullanılmaya başlandı. 2007 yılında başlatılan altyapı çalışmaları, 2011 sonu itibariyle önemli bir noktaya getirildi. 5 yılda Isparta’nın tamamına gaz dağıtım ağı kurmakla sorumlu olan Torosgaz’ın süresi ise Haziran 2012’de doluyor. Dağıtım altyapısında yüzde 75 gerçekleşme sağlayan Torosgaz, kalan 6 ayda diğer yerleşim merkezlerine gaz götürmeyi planlıyor.

5 YILLIK ALTYAPI SÜRESİ HAZİRANDA DOLUYOR

2011 sonu itibariyle doğalgaz altyapısında yüzde 75’e ulaşıldığını belirten Torosgaz Genel Müdürü Oktay Küp, 2012 Haziran’a kadar inşaatın tamamlanacağını söyledi. Henüz doğalgaz kullanmayan, rantabl olmayan yerleşim merkezlerine ana hattın götürüleceğini, yeterli talep olursa ev önüne kadar ara hat götürüleceğini anlatan Küp, şu ana kadar 30 milyon dolarlık yatırım yapıldığının altını çizdi.

GAZ FİYATLARI ABONE SAYISINI ETKİLER Mİ?

2011 yılında altyapı çalışmalarına hız verildiğini anlatan Küp, bu yıl sıkıntının daha fazla olduğunu itiraf etti. Abonelikte öngörülen rakamlara henüz ulaşılamadığını kaydeden Küp, “şu an 64 bin konutun önünde doğalgaz kullanıma hazır bir şekilde bekliyor. 16 bin konutla doğalgaz abonelik sözleşmesi yapıldı. Şu an 14 bini gaz kullanıyor. 2 bini de kullanım sürecine hazırlanıyor. 2011’de 3 yıl boyunca gerçekleştirilemeyen abone sayısına ulaşıldı. Doğalgaz kullanımında şehirlerde yüzde 70-75 oranına ulaşılır. Isparta’da 105 bin elektrik abonesi var, 85 bin su abonesi var. 2014 itibariyle 75 bin aboneye ulaşmayı hedefliyor. Bu da yüzde 75 eder. Isparta için idealdir. Aslında Isparta’nın yüzde 100’üne doğalgaz kullandırma altyapısını kuruyoruz” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum