Doğalgaz Mecburiyeti Kapıda

2012-2013 kış sezonunda partiküler madde değerleri açısından uyarı eşiğini 5 kez aşarak, Türkiye’de 81 il arasında hava kalitesi en düşük 10 il arasında yer alan Isparta’da bu durum Mahalli Çevre Kurulu’nun, (MÇK) daha kışın başında olağanüstü toplanmasın

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Aralık 2013 23:19
Doğalgaz Mecburiyeti Kapıda

2012-2013 kış sezonunda partiküler madde değerleri açısından uyarı eşiğini 5 kez aşarak, Türkiye’de 81 il arasında hava kalitesi en düşük 10 il arasında yer alan Isparta’da bu durum Mahalli Çevre Kurulu’nun, (MÇK) daha kışın başında olağanüstü toplanmasını sağladı. MÇK, iki ayarı denetim ekibi kurulması, ateşçilerin 20 bağımsız bölümden fazla ateşleme yapamaması, 10’dan fazla iş yeri çalıştıran iş yerlerine doğalgaz mecburiyeti getirilmesi gibi kararlar aldı.

VERİLER BİZİM İÇİN UYARIDIR
Son MÇK toplantısına başkanlık yapan Vali Yardımcısı Tahir Demir, Isparta’da gözle görülür bir kirlilik olduğunu söyledi. İHA muhabirine açıklamada bulunan Demir, “Son yayınlanan verilerde ilimizin partiküler madde oranında 2012-2013 sezonunda 5 kez uyarı seviyesini aştığı görüldü. Sayın Valimizin talimatıyla MÇK toplandı ve alınması gereken kararlar alındı. Bu veri bülteni incelendiğinde Isparta’nın hava kalitesi yönünden olumsuzluk yaşadığı uyarı eşiğinin 5 kez aşıldığı ortada. Bu bizim için uyarıdır. En önemlisi hava silüasyonunun yeterli olmadığı günlerde aynı eşiğin aşılacağı tahmin edilmektedir.

BAZI GÜNLER İYİ OLMASI YETERLİ DEĞİL
Bazı günler havanın kaliteli yönünden iyi olması bizim için yeterli değildir. Bizim için önemli olan kış ve yaz hava kalitesi değerlerinin yakın olmasıdır. İlimizde eski binaların özellikle kazanlarının iyi yakılmaması ve yeterli oksijen alamayan kazanlarda tam yanmayan kömürlerin gazlarının kaçımı hava kalitemizi düşürmektedir. Bir çanak içinde kalan Isparta’nın bu kaderi yaşamaması için halkın doğalgaza meyletmesi gerekir. Kamu kurumları için de bu geçerlidir. Doğalgaza geçilirse hava kalitesi artar diye düşünüyoruz” dedi.

KİRLİLİK GÖZLE GÖRÜLÜYOR
Geçen yılın kasım ayına göre bu yılın ayın döneminde kükürtdioksit ve partiküler madde oranındaki azalmanın kimseyi yanıltmamasını isteyen Demir, “Bu yılki kasım ayı bir önceki kasım ayına göre çok sıcak geçti. Genelde 2 Kasım’da Isparta’da kaloriferler yakılırken bu yıl aralık ayına sarktı. Böyle olucunca şehirde görevli bir hava kirliliği oluşmadı. Ama bundan sonra kirlilik oluşacağına kesinlikle inanıyorum. Daha aralık ayı verileri gelmedi. Görünen köy kılavuz istemez. Net olarak şehirde kirlilik gözle görülüyor. Teknik araçlarla da ölçülüyor. Her il kendi şehrine doğalgaz gelsin diye mücadele ediyor. Ama doğalgaz gelen Isparta’da yüzde 33 seviyesinde konutlar doğalgaza kavuşmuş. Üçte ikisinde henüz doğalgaz olmaması bizi alarm verdirecek şekilde harekete geçirmeye zorluyor. Sürekli hava kirliliği ile mücadele edeceğiz. Şehrimizin havasının başkaları tarafından çalınmaması için özel gayret sarfedeceğiz. İnşallah başaracağız” diye konuştu.

GEREKİRSE MECBUR TUTULUR
MÇK’nın doğalgaza geçmeyi mecbur bırakacak yaptırımlar konusunda karar alabilir mi şeklindeki soruya da yanıt veren Demir, “MÇK alacağı kararlarında öncelikle uygulanabilir olmasına bakıyor. Vatandaşa bir meyil mecal vermek elbette gerekir. İşin gerçeği bazı vatandaşlar maddiyat ve teknik yönden haklı olmadıkları halde doğalgaza geçmiyorlar. Bu dönüşümü hızlı yapabilmek için vatandaşın sağduyusuna güveniyoruz. MÇK kararında bir yıl içinde doğalgaza ulaşabilen tüm kamu kurum ve kuruluşlarının geçmelerini zaruri tuttuğu gibi doğalgaza ulaşabilen vatandaşımızın iş yerlerinde ve konutlarında da kullanmaları için yakın zamanda mecbur tutulabilir. Bu kapsamda vatandaşımız, ileriye dönük ısınma programlarını düşünmeliler. Eğer yapmazlarsa kendilerin ve komşularına kötülük yaparak kendilerini zehirlemiş olurlar. Kış boyunca hastanelere solunum yolu enfeksiyonları başvurularının arttığı görülmektedir. Isparta’yı yaşanabilir şehir yapmak istiyorsak işe havasından başlamalıyız. Havası kirli bir şehrin diğer değerlerini konuşmak bence o kadar da öncelikli değildir” diye yanıt verdi.

UMARIM VATANDAŞIMIZ ÇAĞRIMIZA UYAR
Şehrin hava kirliliğinde nisbi bir iyileşme olduğunu ama bunu yeterli görmediklerini kaydeden Demir, “Vatandaşın duyarlığı ise çok az. Zaten duyarlı vatandaş doğalgaza geçiyor. Geçmeyenler hakkında verilecek kararlar elbette onları zora koşacaktır. Ama ben vatandaşın bu kış sezonu bitimine kadar bu çağrımıza uyacağına inanıyorum. Şehirde doğalgaz çekebilecek teknik servislerin de yeterli olması lazım. Herkese aynı anda doğalgaza geç diye mecburiyet koşarsak şehir boğulur vatandaşa haksızlık etmiş oluruz. Doğalgaza geçilmesi illaki gereklidir. Ama geç kalanlar kendileri kaybeder. Bunu kendileri bilecektir. Şimdilik yaptırım söz konusu değil ama gelecekte olabilir. Biz sürekli şehirdeki doğalgaz abonelerini sayısını izliyoruz. İyi bir trend yakalayamazsak mecburiyet gündeme gelecektir” diye konuştu.

VALİMİZ BU KONU ÜZERİNDE ÖNEMLE DURUYOR
Vali Vahdettin Özkan’ın bu konuya büyük önem verdiğinin altını çizen Demir, “Sayın Valimiz Vahdettin Özkan yaşanabilir bir şehirde hava kalitesinin yüksek olması gerektiğini belirtiyor. Bu yüzden Sayın Valimizin çağrısına tüm doğalgaza ulaşabilecek durumda olanlar uysun istiyoruz. İnşallah bu çağrımıza vatandaş cevap verecektir. Sayın Valimiz bana talimat verdiğinde maddi durumu iyi olanların kendi imkanlarıyla doğalgaza geçmesini sağlayabileceğini, maddi durumu iyi olmayanların SYDV’ye başvurabileceklerini belirttiler” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum