Dolandırılmamak İçin Sorgulayın!

Telefon hattı dolandırıcılığına kanmamak için bu adresten sorgulama yapın!

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Şubat 2013 22:51
Dolandırılmamak İçin Sorgulayın!

Telefon dolandırıcılarının "Üzerinize hatlar açıldı, bu hatlardan yasa dışı görüşmeler yapıldı." şeklindeki halkı mağdur etmek için kullandıkları yalanlar bir sorguyla çürütülebiliyor. Üzerinize hat açılıp açılmadığını bu adrese tıklayarak öğrenebiliyorsunuz.

işte o link: https://hat-sorgulama.btk.gov.tr

Son zamanlarda, kendilerini savcı, polis, asker gibi kamu görevlisi olarak tanıtarak vatandaşları mağdur eden telefon dolandırıcılarına karşı uzmanlar, vatandaşların, adlarına hat açılıp açılmadığını kontrol ettirmesini tavsiye ediyor.

Emniyet yetkilileri, telefon dolandırıcılığı yapanların genellikle başkalarının adına açılmış hatları kullandıklarına dikkat çekerken Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK), sanal alemden adınıza hat olup olmadığının sorgulanmasının ücretsiz olduğunu bildirdi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşların kendilerini kamu görevlisi olarak tanıtan telefon dolandırıcılarına karşı dikkatli olmalarını ve vakit geçirmeden '155 Polis İmdat Hattı'nı aramalarını tavsiye etti. Yetkililer, dolandırıcıların genellikle başkalarının adına açılan telefon hatlarını kullandıklarını açıkladı. BTK ise vatandaşların adlarına açılan herhangi bir hattın olup olmadığını 'hat-sorgulama.btk.gov.tr' adresinden ücretsiz yapılabildiğini açıkladı.

NASIL SORGULANACAK?
Adına açılmış tanımadığı hatlar olduğunu görüntüleyen abonelerin bu hatları ilgili işletmecinin bayisine şahsen başvurmak suretiyle iptal ettirebildiğine dikkat çekilen açıklamada, iptal işleminin ücretsiz olduğu belirtildi.

Mobil Hat Sorgulama hizmetinin 2 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğinin hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu hizmetin kullanımı esnasında, sisteme TCKN bilgisi ve GSM numarasının girilmesi suretiyle TCKN bilgisi ve GSM numarasının eşleşmesini ve kişisel verilerin korunması amacını taşımakta olup gönderilen şifrenin doğrulanması sonucunda sorgulama sonucu ekranda görüntülenebilmektedir.

Üzerine kayıtlı GSM hattı bulunmayan aboneler, tüketiciler mobil telefon işletmecilerinin müşteri hizmetleri kanalı aracılığıyla (çağrı merkezi), kendi adlarına kayıtlı GSM numaralarını öğrenebilmektedirler. Ayrıca adlarına kayıtlı mobil hat olup olmadığını https://www.turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden sorgulayabilmesine imkân tanıyan sistem üzerinde çalışmalara başlanılmıştır."

BTK tarafından, konuya ilişkin abone mağduriyetlerinin yaşanmamasını teminen GSM işletmecileri hakkında soruşturma başlatıldığı vurgulandı. Soruşturma sürecinin tamamlanması akabinde, konuya ilişkin olarak Turkcell AŞ, Vodafone AŞ ve Avea AŞ aleyhinde geçtiğimiz sene cezai yaptırım uygulandığı açıklandı. Kurul kararı tarihinden sonra oluşması muhtemel benzer ihlaller bakımından BTK tarafından gerekli denetimlerin sürdürüleceği dile getirildi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.