Dolar Alarmı!

Dolar rekor kırınca, Merkez Bankası teyakkuza geçti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Temmuz 2013 12:49
Dolar Alarmı!

Merkez Bankası , güne 1.9740 TL ile tarihi zirveden başlayan dolara, müdahale üstüne müdahele etti.

Güne, ‘Güçlü ek parasal sıkılaştırma’ kararı ile başlayan Merkez Bankası, daha sonra düzenlediği üç döviz satım ihalesinde 750 milyon dolar sattı. Merkez Bankası’nın bu müdahalelerinin ardından dolar 1.9500 liraya geriledi. Merkez Bankası’nın 250’şer milyon dolarlık satış yaptığı döviz ihalelerine sırasıyla 389, 454 ve 437 milyon dolar teklif geldi. Bankacılar, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın ekonomistlerde gerçekleştirdiği toplantıda bugünkü adımların kurdan ziyade kredi büyümesi nedeniyle atıldığı mesajını verdiğini söylediler.

TCMB tarafından ekonomist toplantında yapılan sunumda, “Merkez Bankası tarafından sağlanan TL likiditesinin kompozisyonu bir sonraki Kurul toplantısına kadar kademeli olarak net dış varlıklardan net iç varlıklara kaydırılmaya devam edecektir. Bu strateji hem likidite kanalıyla aşırı hızlı kredi genişlemesini yumuşatacak, hem de Türk lirasının değerini destekleyecektir” görüşüne yer verildi.

Bankacılar, ayrıca Başçı’nın faiz koridorunda artışı değerlendirip değerlendirmedikleri sorularına ise bu seçeneğin ancak aşırı hızlı kredi büyümesinin likidite adımlarıyla önlenememesi halinde tercih edileceği mesajını verdiğini de belirttiler. Analistler, küresel piyasalarda dolara olan talebin devam etmesi durumunda Merkez Bankası’nın müdahalelerinin yeterli olmayabileceğini belirterek, gelişmekte olan ülkelerdeki sermaye giriş ve çıkışlarının genel yön üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini kaydediyor.

Merkez Bankası, 2011 yılının son işlem gününde doların 1.90 liranın üstüne çıkması üzerine döviz piyasasına doğrudan müdahele etmişti. Merkez Bankası o dönemde iki günde 2.6 milyar dolarlık satış yapmıştı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.