Dört Kişilik Ailenin Asgari Geçim Endeksi Bakın Ne Kadar?

Dört Kişilik Ailenin Asgari Geçim Endeksi Bakın Ne Kadar?

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Temmuz 2019 11:15
Dört Kişilik Ailenin Asgari Geçim Endeksi Bakın Ne Kadar?

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2019 Haziran ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Buna göre, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 6 bin 675 Lira olarak belirlendi.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2019 Haziran ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Türkiye Kamu Sen İl Temsilcisi Ali Balaman, “Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Haziran 2019 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.223,92 TL olarak hesaplanmıştır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 6.675,69 Lira olarak belirlenmiştir.

Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,80 oranında yükseldiğini göstermektedir. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre %0,98 oranında artmış ve 2.487,00 Lira olarak hesaplanmıştır.

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2019 yılı haziran ayında 2.528,19 Lira olarak tahmin edilmiştir. Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Haziran 2019 verilerine göre günlük 52,56 olduğu belirlenmiştir. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.577,07 TL olmuştur. Haziran 2019 itibari ile ortalama 3.786,21 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %41,65’ini oluşturmuştur. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 951,12 olarak belirlenen kira gideri ise Haziran 2019 ortalama maaşının %25,12’sine denk gelmiştir. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %66,77’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalmıştır. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %33,23’ü kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Haziran 2019 maaşından geriye yalnızca 1.258,16 TL kalmıştır” dedi.

YA ENFLASYON KADAR ZAM AÇMAZINDAN KURTULACAĞIZ
YA DA BORÇ BATAĞINA SAPLANIP KALACAĞIZ
Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin yaptığı çalışmaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İl Temsilcisi Ali Balaban, asgari geçim haddini yaklaşan toplu sözleşme dönemi ve memura yapılan %6’lık zam oranı çerçevesinde değerlendirdi. Balaban konuya ilişkin şunları söyledi:
“Dar ve sabit gelirlilerin kazançlarının bu ay da enflasyona yenik düştüğünü görmekteyiz. En önemli harcama kalemlerinden biri olan gıdayı ele aldığımızda yaz aylarında olmamıza rağmen fiyatlarda olumlu yönde bir farklılık görememekteyiz. Gıda harcamalarında yaşanan bu artış, maaşlar üzerindeki enflasyon etkisinin ne boyutta olduğunu gözler önüne sermektedir. Enflasyon haziran ayında on binde 3 oranında artarken zorunlu harcamalar yaklaşık yüzde 1 zamlanmıştır. Bu da ailenin zorunlu harcama seviyesinin, enflasyondan bağımsız bir biçimde hareket ettiğini ve harcamaların enflasyona göre daha fazla yükseldiğini göstermektedir.

Bu durumda maalesef harcamalar enflasyon hızının düşmesine rağmen artmaya, memur maaşları erimeye devam etmektedir. Yıllardır memur maaşlarının belirlenmesinde dikkate alınan politikalardan vazgeçilmeli ve enflasyon odaklı düşünülmemelidir. Maaş artışları belirlenirken refah ücreti talebimiz mutlaka değerlendirmeye alınmalı, zorunlu harcama kalemlerindeki gelişmeler göz önünde tutulmalı ayrıca nominal değil, reel değerler dikkate alınmalıdır. Yaklaşan toplu sözleşme görüşmelerinde artık enflasyona endeksli maaş artışından kurtulmamız için bir adım zorunludur. Memurlar için oldukça önemli olan önümüzdeki toplu sözleşme döneminde beklentilerimiz ve mücadelemiz bu yönde olacaktır. Aksi halde kamu görevlilerimiz içinde bulundukları borç açmazında iyiden iyiye boğulacaktır.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.