DP'nin Yeni Genel Başkanı

Demokrat Parti bugün yapılan 10’uncu Olağan Büyük Kongresi’nde genel başkanını seçti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Ocak 2011 01:38
DP'nin Yeni Genel Başkanı

Demokrat Parti'nin yeni Genel Başkanı belli oldu. Yapılan üçüncü oylamada Namık Kemal Zeybek 566 oyla genel başkan seçildi.

Demokrat Parti (DP), Genel Başkanını seçeceği 10’uncu Olağan Büyük Kongresi’ni topladı Kulislerde Hüsamettin Cindoruk'un genel başkanlık için aday olacağı iddia ediliyordu ancak Cindoruk, Kongre'ye gönderdiği yazılı açıklama ile ebediyen başarılar diledi ve aday olmama kararından vazgeçmediğini açıkladı. Kongrede ilk turda genel başkan seçilemedi. En fazla oyu Namık Kemal Zeybek aldı. Ahmet Özal'a 11 oy çıktı. İkinci tur oylamada ise sandıktan 624 oyla yine Namık Kemal Zeybek çıktı. Üçüncü tur oylamaya geçildi. İkinci tur başlamadan önce Özal, Salih Uzun ve Tekin Enerem adaylıktan çekildi.

CİNDORUK ADAY DEĞİL
Ankara Atatürk Spor Salonu’nda saat 10.00’da başlayaN kongrede DP Genel Başkanlığı için şu ana kadar 8 kişi adaylığını açıkladı. DP Gençlik Kolları Kurucu Genel Başkanı Adnan Dağıstanlı, DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal, eski bakanlardan ve parti üyesi Namık Kemal Zeybek, Bodrum Belediye

Başkanı Mehmet Kocadon, eski Genel İdare Kurulu üyesi Samet Ocakoğlu, eski bakanlardan Rıifat Serdaroğlu, eski Anavatan Partisi Genel Başkanı, DP Genel Başkanvekili Salih Uzun ile DP İstanbul eski İl Başkanı Tekin Enerem kongrede aday olduklarını açıkladı.

Son ana kadar adaylığı konusunda sessiz kalan Hüsamettin Cindoruk'un da yeniden aday olduğu sanıldı. Ancak Kongre'nin yapıldığı salona gitmeyen ve yazılı bir açıklama gönderen Cindoruk, “Köklü ve güçlü partimizin genel başkanlığını onurla bugüne kadar yürüttüm. Partimizin olağan kongresinde görevi değerli bir arkadaşımıza bırakma kararında bir değişiklik yapmıyorum. Yüce Kongremizin değerli başkan adayları, görev isteğinde bulundular. Onlara ve partimize ebedi başarılar diliyorum. Benim için bu görev yapılmıştır. Parti üyesi sorumluluğunu hayatım süresince sadakatle ve yurtsever duygularla sürdüreceğim. Allah vatanımızı ve partimizi korusun” ifadelerini kullanarak başkanlık için aday olmadığını açıkladı.

Genel başkan adaylığı için Ramazan Yangın ve eski bakanlardan Gökberk Ergenekon'un adı da geçiyor.

ZEYBEK'E YOĞUN İLGİ
Eski bakanlardan ve parti üyesi Namık Kemal Zeybek, Kongre salonuna gelişi sırasında yoğun sevgi gösterileriyle karşılandı.

SALONDAN NOTLAR
Kırmızı ve beyaz renklerin kullanıldığı ve oldukça sade düzenlenen salonda kürsünün üstünde Türk Bayrağı ve Atatürk’ün posterlerinin yanında Celal Bayar, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Turgut Özal’ın posterleri yer aldı. Eski cumhurbaşkanlarının posterlerinin altında ise Hüsamettin Cindoruk’un resminin yer aldığı “Türkiye Kırat'ı Bekliyor” ile “Demokrat Parti 10. Olağan Büyük Kongresi” yazılı pankart dikkat çekti.

Atatürk Spor Salonu’nda saat 10.00’da başlayacağı duyurulan Demokrat Parti (DP) 10. Olağan Büyük Kongresi’nde salonda DP’liler için ayrılan koltukların dolmaması dikkat çekti.

Salonda; DP için hazırlanan “Güçlü Türkiye” parçasının yanı sıra Ajda Pekkan’ın, “Aynen Öyle", Kıraç'ın "Sana Mecburum" şarkıları, Ege türküleri ve “Şeker Oğlan” türküsü çalındı. Ancak çalınan türkü ve şarkılar da salonda coşkuyu sağlayamadı

Kongrede 9 genel başkan adayı olmasına rağmen salonda sadece Namık Kemal Zeybek ile ilgili dövizler yer aldı. Kongre salonunun zemini delegelere, basın mensuplarına ve divana ayrıldı.

AK PARTİ'Yİ ELEŞTİREN PANKARTLAR
Salonda DP'nin pankartlarının yanı sıra Ak Parti'yi eleştiren pankartların da yer aldığı gözlendi. Pankartlarda, "Söylem sıfır sorun, eylem sıfır çözüm", "Aklanmadan 'Ak' olunmaz", "AKP'nin ekonomi politikası: İşsizlik yaratan büyüme", "Sayın Başbakan İsviçre'den ne haber", "Diktatörler gelip geçer, demokrasiler kalır" sloganları yer aldı.

ÇİLLER VE YILMAZ’IN FOTOĞRAFI YOK
Son ana kadar adaylık için ikna edilmeye çalışılan DYP eski Genel Başkanı Tansu Çiller’in salonda fotoğrafının yer almaması dikkat çekti. Ayrıca DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz’ın da salonda fotoğrafı yer almadı.

BİN 1325 DELEGE OY KULLANACAK
Kongrede bin 325 delege sandık başına giderek DP’nin yeni genel başkanını seçecek. İki gün sürmesi planlanan kongrede bugün genel başkan seçimi yapılacak.

DİVAN BAŞKANI SEÇİLDİ
Kongre Divan Başkanlığına Kayseri İl Başkanı Osman Çilsal seçildi. Kongre hazirun cetvelini kongre açılışına kadar 937 delegenin imzaladığı bildirildi.

KADIN KOLLARI KOROSUNDAN İSTİKLAL MARŞI
Divanın Başkanlığı'nın oluşturulmasının ardından Atatürk, silah arkadaşları Adalet Partisi, DP, DYP ve ANAVATAN Partisi'nin kurucu ve yöneticileri ile şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra DP Kadın Kolları başkanlığı tarafından oluşturulan koro tarafından İstiklal Marşı okundu.

Divan Başkanı Çilsal, kısa bir açılış konuşması yaptı. Kongreye, eski Dışişleri bakanlarından ve Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mümtaz Soysal, bazı eski bakanlar da katıldı.

Anıtkabir ziyareti için Genel Başkan Yardımcısı Nuran Talu başkanlığında her ilden birer delegenin yer aldığı heyet oluşturuldu.

ADAYLIK İÇİN SON BAŞVURU SAAT 13.00'TE
DP Genel Başkanlığı için aday olacak isimlerin saat 13.00'e kadar isimlerini Divan Başkanlığı'na bildirmesi gerekiyor.

ADAYLIK İÇİN 6 BAŞVURU
DP Genel Başkanlığı için aday olacak isimler için son başvuru saati 13.00'tü.Genel başkanlık için 8 kişinin adı geçiyordu ama 6 kişi başvuruda bulundu.

DP Genel Başkanlığı için Kongre Divan Başkanılığına adaylık başvurusunda bulunanlar şöyle:
-DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Özal,
-Eski Bakan Namık Kemal Zeybek,
-Eski Bakan Rıfat Serdaroğlu,
-Eski Anavatan Partisi Genel Başkanı, DP Genel Başkanvekili Salih Uzun,
-Eski DYP İstanbul İl Başkanı Tekin Enerem,
-DP Gençlik Kolları Kurucu Genel Başkanı Adnan Dağıstanlı.

CHP'DEN KORUTÜRK
Kongreye CHP'den Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk de katıldı.

ERBAKAN'IN MESAJINA ALKIŞ YAĞMURU
SP'den üç genel başkan yardımcısı Yasin Hatipoğlu, Mustafa Kamalak ve Yaşar Canbay salonda bulunuyor. Salonda SP Genel Başkanı Erbakan'ın tebrik mesajı çok alkış aldı.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİKLERİ KABUL EDİLDİ
Atatürk Spor Salonu'nda yapılan kongrede tüzüğün, “Seçim Hazırlıkları ve Seçimler” başlıklı 44. maddesi, Genel İdare Kurulu, Teşkili, Görevleri ve Görev Bölümü” başlıklı 50. maddesi ile “Milletvekili Aday Tespit İşlemleri” başlıklı 78. maddesinde değişiklik yapıldı.

Tüzükte yapılan değişikliğe göre, kadın ve gençlik kolları kotalarına ilişkin hükümler bu kongrede uygulanmayacak.

Yapılan değişiklik Genel İdare Kurulu (GİK) üye sayısı 60'dan 50'ye düşürüldü. Kongrede seçimin blok liste ile yapılacağı karara bağlanırken, genel başkan yardımcılığı sayısı artırıldı ve başkan yardımcılıklarının görev ve yetkileri yeniden belirlendi.

Ayrıca, milletvekili aday tespitinin aday yoklaması, önseçim ve merkez yoklaması yöntemleriyle yapılacağı kararlaştırıldı.

PANKART BİLMECESİ
Salonda yer alan bir pankart da merak uyandırdı. Çünkü pankartta ne yazdığı tam olarak okunamıyor. Klimanın bir bölümünü kapattığı pankartta yazanlar da merak konusu oldu.

OY VERME SONA ERDİ
Atatürk Spor Salonu'ndaki kongrede, delegeler salonun ön bölümüne kurulan kabinlerde genel başkanlık için altı aday arasından seçim yapmak için oy kullandı.

Yasaya göre genel başkan seçilebilmek için kayıtlı delege sayısının salt çoğunluğu gerekiyor. Buna göre 1325 kayıtlı delegesi bulunan DP'de genel başkan olabilmek için bir adayın 663 geçerli oy alması gerekiyor. İlk iki turda bu sayı bulunamazsa üçüncü tur seçimlerinde en fazla oyu alan aday genel başkan ilan ediliyor.

Salih Uzun Kürsüde fenalaştı
DP genel başkan adaylarından Salih Uzun, konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı ve kürsüde fenalaştı. Kürsüde konuşmasına birkaç kez ara vermek zorunda kalan Salih Uzun, sağlık sebepleri nedeniyle konuşmasını yarım bırakmak zorunda kaldı.

DP genel başkan adaylarından Salih Uzun, konuşması sırasında gözyaşlarını tutamadı ve kürsüde fenalaştı. Kürsüde konuşmasına birkaç kez ara vermek zorunda kalan Salih Uzun, sağlık sebepleri nedeniyle konuşmasını yarım bırakmak zorunda kaldı.

Atatürk Spor Salonu’nda yapılan DP 10. Olağan Büyük Kongresi’nde, genel başkan adaylarından beşinci olarak kürsüye Salih Uzun geldi.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Kürsüde zaman zaman gözyaşlarını tutamayan Salih Uzun, konuşmasına bir süre ara vermek zorunda kaldı. Kısa süreli bir duraklamanın ardından Salih Uzun, "Değerli arkadaşlarım tutuldum. Nasıl oldu bilmiyorum. Boş verelim, şu kağıtları da, yürekten konuşayım" dedi.

Hüsamettin Cindoruk ile birlikte çalıştıklarına dikkat çeken Uzun, Cindoruk ile zaman zaman fikir ayrılığına düştüğünü söyledi. Cindoruk’un, ittifak seçeneği üzerinde durduğuna dikkat çeken Uzun, "İttifaklara karşı değilim ama prensipte kiminle yapacağınız önemli. Hepsi birbirinden güçsüz, hepsi birbirinden zayıf birçok partinin bir araya gelmesi ile Türkiye’yi bu iktidardan kurtaracak değiliz" dedi.

İKİNCİ KEZ FENALAŞTI
Bir süre konuştuktan sonra ikinci kez kürsüde fenalaşan Uzun, konuşmasına tekrar ara vermek zorunda kaldı. Bunun üzerine bir partili Uzun’un yüzüne su dökerek serinletmeye çalıştı. Uzun’un kürsüde fenalaşması üzerine Divan Başkanı, "Azıcık dinlenin. Siz konuşmasanız da gözyaşlarınız ifadesi yeter. Geçmiş olsun" dedi.

DERİN BİR NEFES ÇEKTİ AMA KONUŞAMADI
Konuşmak istediğini ifade eden Salih Uzun, önce derin bir nefes çekti, ancak konuşamadı. Kendisini iyi hissetmeyen Uzun, "Huzurlarınızdan ayrılıyorum" diyerek ellerini kaldırarak iki yana açtı. "Ben buraya sizin karşınıza bir emek vererek gelmiştim. O emeğime sahip çıkmak için karşınıza gelmiştim. Ben kendimi size emanet ediyorum. Sizi de Allah’a emanet ediyorum" diyerek kürsüden ayrıldı.

AMBULANSA BİNDİRİLDİ
Fenalaşması üzerine konuşmasını erken bitiren Uzun, kürsüden indikten sonra kollarına giren iki kişinin yardımıyla ambulansa bindirildi. Tansiyon ve sorunu yaşan Salih Uzun’un tedavisi ambulansta yapıldı. Daha sonra Divan Başkanı, Salih Uzun’un ambulansa bindirildiğini ve sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.

TEŞEKKÜR ETMEK İÇİN KÜRSÜYE GELDİ
Ambulansta tedavisi yapılan Uzun, bir süre sonra kürsüye geldi ve şöyle dedi: "Çok teşekkür ediyorum, olmadı, tutuldum. Ben kendimi anlatamadım. Şimdi karar vereceksiniz. Karar verirken sadece ve sadece kendi vicdanınza danışın. Siyasi hayatım da düstur edindiğim bir ilahi emir var. Size onu da hatırlatıyorum. Allah’ı kendinize vekil yapın ve ondan başkasına bağlanmayın. Allah’e emanet olun." dedi

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.