DSİ Neden Devreye Girmedi?

DSİ Bölge MüdürüMurat Acu, Mehmet Tönge Mahallesi’ndeki dere yataklarının ıslah edilmesi ile ilgili kamulaştırma çalışmalarının belediye tarafından bitirilmediğini ileri sürerek, bu nedenle DSİ’nin devreye giremediğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Eylül 2012 11:18
DSİ Neden Devreye Girmedi?

DSİ 18. Bölge Müdürü Murat Acu, “Mehmet Tönge Mahallesi’ndeki dere yataklarının ıslah edilmesi için Isparta Belediye Başkanlığı’nca 18.07.2012 tarihinde talepte bulunulmuş olup, konu kurumumuz teknik elemanlarınca yerinde incelenerek 05.09.2012 tarihinde cevap verilmiştir. Yapılan incelemede; derelerin imar planına işlenmediğinden dolayı yerleşime açıldığından konut ve yol yapılmak suretiyle mahalle içerisinde tamamen kapatıldığı tespit edilmiştir. Bundan dolayı aşırı yağışlar sırasında derelerden gelen suların Mehmet Tönge ve Çünür Mahalleri’nde yerleşim yerine ve tarım alanlarına yayıldığı ve taşkın zararlarına neden olduğu belirlenmiştir” dedi.

Acu, açıklamasında “Dere yataklarında yapılacak ıslah çalışmalarının verimli olabilmesi için mansaptan membaya doğru ve dere yatağı güzergâhının tamamında çalışma yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda, derelerin taşkın koruma kanalları yapılarak Çünür Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Devlet Demiryolu mevkiinde bulunan Yakaören Deresi’ne bağlanması gerekmektedir. Mahalle içerisinde taşkın koruma kanalları yapılmadan sadece dere yataklarının üst kısımlarında bentlerin yapılmasının taşkın zararlarının önlenmesi açısından yeterli olmadığı, yağış sularının her harükalde yerleşim yerine intikalinden dolayı taşkın zararlarının devam ettiği bilinmektedir. Sorunun çözümü için tersip bentleri ve taşkın koruma kanallarının bir bütün halinde yapılması gerekmektedir.
Kurumumuz mevzuatı gereğince belediye imar ve mücavir alan sınırları içerisinde taşkın koruma projelerinde gereken kamulaştırmaların ilgili belediyesince yapılması gerekmektedir. Bu nedenle, Isparta Belediyesi’ne 05.09.2012 tarihli cevabi yazımızda; Mehmet Tönge Mahallesi’nde dere ıslah çalışmalarına başlayabilmemiz için söz konusu dere yataklarının imar planına işlenmesi, kamulaştırma ve altyapı problemlerinin Isparta Belediye Başkanlığınca çözülerek dere güzergâhlarının Kurumumuza teslim edilmesi gerektiği bildirilmişti. Ancak, bugüne kadar Belediye Başkanlığı’ndan bu konu ile ilgili kurumumuza herhangi bir geri bildirim olmamıştır. Dolayısıyla taşkın koruma çalışmalarına başlanamamıştır” ifadelerini kullandı.

Acu, “Ayrıca, Kurumumuz yatırım programında yer alan Isparta Şehir Merkezi Yan dereleri 3.Kısım inşaatı işinde de Ulukuz Deresi güzergahında yaklaşık 1000 metrelik taşkın koruma kanalı yapılmış, ancak kanalın devamında kamulaştırma problemlerinin çıkmasından dolayı iş durmuştur. Isparta Belediyesi’nin bu çalışma kapsamında çıkacak kamulaştırma problemlerini çözeceğine dair 20.11.2007 tarihinde Kurumumuza vermiş olduğu taahhütnameye rağmen bugüne kadar Belediye Başkanlığınca sorunun çözülerek ıslah güzergahının kurumumuza teslim edilmemesi nedeniyle taşkın koruma çalışmaları tamamlanamamıştır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.