Dünya Diyabet Günü

Isparta Sağlık İl Müdür Vekili Mehmet Karakaya, Türkiye'de 6,5 milyon diyabet hastası kişi olduğunu, 3,2 milyon kişinin ise diyabetli olduğunu bilmediğini bildirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Kasım 2011 12:33
Dünya Diyabet Günü

Isparta Sağlık İl Müdür Vekili Mehmet Karakaya, Türkiye'de 6,5 milyon diyabet hastası kişi olduğunu, 3,2 milyon kişinin ise diyabetli olduğunu bilmediğini bildirdi.

Karakaya, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, pankreasın ürettiği insülin hormonunun yetersizliği veya var olan insülinin etkisizliğinden kaynaklanan diyabetin, çağın en önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkati çekti.

Diyabetin, yenilen besinlerin sindirimi sonucu oluşan ve kana geçen şekerin, kandan hücre içine giremeyip sürekli olarak kanda kalması ve sonucunda kanda şeker miktarının yükselmesiyle kendini göstertiğini belirten Karakaya, beslenme tarzındaki değişiklikler, fiziksel aktivite azlığı, şişmanlık ve yaşlı nüfusun artmasıyla, hastalığın görülme sıklığının da arttığını vurguladı.

Karakaya, 2007 yılında dünyada yaklaşık 246 milyon diyabetli kişi olduğunu, geçen yıl ise bu rakamın 285 milyona ulaştığını ifade etti. 2025 yılında diyabetli kişi sayının 380 milyona ulaşmasını beklediklerini kaydeden Karakaya, 2030 yılında ise bu rakamın 438 milyona ulaşmasının ön görüldüğünü bildirdi.

Türkiye'de diyabetli kişi sayısının her geçen gün arttığına değinen Mehmet Karakaya, yapılan bilimsel çalışmalar sonucu Türkiye'de yaklaşık 6,5 milyon kişinin diyabetli olduğu, yaklaşık 3,2 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberinin olmadığının tespit edildiğini vurguladı.

Diyabet riski yüksek kişi sayısının da 14 milyon olarak tahmin edildiğini belirten Karakaya, Türkiye'de 20 yaş üzerindeki her 7 kişiden birinin diyabetli olduğunun ortaya çıktığını bildirdi.

Diyabet hastalığının genellikle ağız, dil ve deri kuruluğu, aşırı su içme ve yemek yeme ihtiyacının duyulması, sık acıkma, sık idrara çıkma, kolay yara açılması, ancak zor ve geç kapanması, görme bozuklukları gibi belirtilerle kendini gösterdiğini anlatan Karakaya, açıklamasında, "Diyabet, hayat boyu süren, dikkatle izlenmesi gereken, kan şekeri kontrolünün düzenli yapılmasının şart olduğu bir hastalıktır" dedi.

Diyabet hastalığının takip ve kontrollerin düzenli yapılmaması sonucu, kan şekerinin yüksek seyretmesi, uzun dönemde kalp, böbrek, sinir hücreleri, göz gibi birçok organda hasara neden olacağına dikkati çeken Karakaya, açıklamasında şunları kaydetti: "Diyabet hastalığından korunma, hastalığı geciktirme veya kontrol altında tutma, bir ölçüde mümkündür. Şekerli içecek ve tatlı tüketiminin azaltılması, fiziksel aktiviteleri artırıp vücut ağırlığının dengede tutulması, yeterli ve dengeli beslenilmesi oldukça önemlidir. Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Sebze ve meyveler, posa, vitamin ve mineral içeriği zengin olan besinlerdir. Posalı besinleri sıkça tüketmeli, hareketli bir yaşam sürmeye çalışılmalıdır. Her gün en az 30-40 dakika yürüyüş yapılması, asansör yerine merdivenlerin kullanılması son derece faydalıdır" dedi.

Karakaya, Isparta'da bugün ve yarın ücretsiz kan şekeri ölçümü ve diyabetle ilgili bilgilendirme çalışmaları yapacaklarını, ayrıca 18 Kasım Cuma günü diyabet hastası ve yakınlarına eğitim vermeyi planladıkları "Diyabet ile Sağlıklı Yaşam Okulu"nu faaliyete geçireceklerini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.