Dünya Süt Günü’nde 500 Litre Süt Dağıtıldı

21 Mayıs Dünya Süt Günü nedeniyle Isparta Süt Üreticileri Birliği ve Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde birlik hizmet binası önünde vatandaşlara toplam 500 litre süt dağıtıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Mayıs 2014 14:54
Dünya Süt Günü’nde 500 Litre Süt Dağıtıldı

Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, 21 Mayıs tarihinin Dünya Süt Günü olarak kutlandığını belirterek, Türkiye’nin süt üretiminde dünyada sayılı ülkeler arasında bulunduğunu söyledi.

SÜT ÜRETİM ARTIŞI KALİTEYİ DE ARTIRIYOR
İl Müdürü Cenk Şölen, Dünya Süt Günü nedeniyle süt dağıtımı yaptıklarını belirterek, Türkiye’de süt üretiminin yükselmesinin sütün kalitesini de yükselttiğini söyledi.

İl Müdürü Şölen, "Ülkemiz 18 milyon ton süt üretimiyle dünyada sayılı süt üreten ülkeler arasına girdi. Geçtiğimiz yıl ilk defa AB ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatı başladı. Gerçekten süt üretiminin miktarının artmasıyla üretilen sütün kalitesinde de büyük ajans32 artış oldu. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde hayvansal protein kaynaklarının ne kadar çok kullanıldığını biliyoruz bu gelişmişlikle doğru orantılı olarak artmakta. Biz de yeni yetişen nesillere ne kadar çok hayvansal protein tükettirebilirsek gelişmişlik seviyemizin artacağının bilincindeyiz. Bu çerçevede Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde son yıllarda ilköğretimdeki çocuklarıma okul sütü programı kapsamında süt dağıtıyoruz” dedi.

İLİMİZDE 1 MİLYON 270 BİN PAKET SÜT DAĞITILDI
Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, Isparta merkez, ilçe ve köyler olmak üzere bir milyonu geçik paket süt dağıttıklarını belirterek, bu tür çalışmaları yapmaya devam edeceklerini söyledi.
İl Müdürü Şölen, “Bu çerçevede ilimizde 126 okulda 1 milyon 300 bin paket süt dağıtılması planlandı. Şu ana kadar 1 milyon 270 bin paket süt çocuklarımıza dağıtıldı. Bu kapsamda ilimizde olumu çalışmalar yürüyor. Hayvancılığımız modern ve karlı bir biçimde yapılmaya devam etmektedir" diye konuştu.ajans32

YILLIK SÜT TÜKETİMİ 29 LİTRE
Isparta Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şevki Kaya ise Türkiye'de süt içiminin az olduğu için süt tüketiminin artmasına yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Kaya, "Bugün kişi başı yıllık süt tüketimi Avustralya'da 107 litre, AB ülkelerinde 89 , ABD'de 83 litre iken Türkiye'de sadece 29 litre. Kendimiz ve çocuklarımız süt içip süt tüketimini artırmak zorundayız. Bugün 500 litre sütü ücretsiz olarak halkımıza dağıtıyoruz. İnsanın tüm yaşamında önemli yeri olan sütün, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz ile vitamin ve mineral maddeler içerdiğini kaydeden Kaya “Süt beslenme değerinin yüksekliği yanında, vücut fonksiyonlarını düzenleyen, gelişmesini sağlayan, kemik ve diş oluşumunda önemli yeri olan temel bir gıda maddesidir. Kemik gelişmesinin ve vücut şeklinin oluşmasının temel taşı olan kalsiyumun ana kaynağı olan süt, içerdiği protein, vitamin ve minerallerle zihinsel gelişimde de önemli rol oynuyor. Süt ve Süt ürünlerinin yeterli miktarlarda tüketimi özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocukları başta olmak üzere insan yaşamının her evresinde tüketilmesi gereken bir besin. Ancak yapılan araştırmalar ülkemizde bu besin grubunun tüketim düzeyinin önerilen miktarların çok altında olduğunu göstermektedir” dedi.


Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.