Dünyada Bir İlk

Dünyada Bir İlk

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Mayıs 2018 18:21
Dünyada Bir İlk

Türkiye’nin Gül Bahçesi Isparta’da Gül Fuarı ve Uluslararası Gül Festivali başladı. Isparta Belediyesi tarafından düzenlenen Uluslararası Gül Festivali’nin açılışı, kent merkezindeki mehteran gösterileri, kortej yürüyüşü ve çelenk sunumu ile başlalarken, ilk kez dünyada Isparta Gül Fuarına ev sahipliği yapıyor.

Isparta Belediyesi Gül Fuarı ve Uluslararası Gül Festivali kapsamında Gül Fuarı ayağı ise Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleştiriliyor. Gül Fuarı kapsamında Hollywood starları dünya liderleri ve ünlü isimlere kişiye özel parfüm üreten dünyanın sayılı koku uzmanlarından Bihter Türkan Ergül vatandaşlara parfüm atölyelerinde Kendi Parfümünü Kendin Yap çalışmaları gerçekleştiriliyor. Yine Gül Fuarı kapsamında Gül Yemekleri Yarışması da şefler, liseler ve üniversiteler arasında gerçekleşirken, fuarda Türkiye ve dünyanın önde gelen firmaları ve sektör temsilcileri ağırlanıyor.

Kaymakkapı’da gerçekleştirilen gösterilerin ardından Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezinde Dünyanın ilk Gül Fuarının açılışı gerçekleştirildi. Buradaki açılışa Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, Yargıtay Üyesi Mehmet Durgun, MHP İl Başkanı İsa Yalçın, ITB Başkanı Ahmet Adar, Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, ITSO temsilcileri, TV Haber Sunucusu Murat Güloğlu ve fuara katılan sektör temsilcileri katıldı.



Açılışta konuşan Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, “Dünyada Gül Fuarı ilk defa Isparta’da ve Gökkubbe altında gerçekleştiriyoruz” derken konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Gül denilince parfüm ve kozmetik sanayinin gelişmesi gülyağı üretiminin çoğaltılması, dünyaya ihracatının arttırılmasını hedefliyoruz. Fuarımıza çok sayıda yurt içi ve yurt dışından sektör temsilcileri ve bu konudaki işadamları bulunuyor. Hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizde 10 Isparta, dünyaya yetmeyecek hale gelmesinin olayı bu Gökkubbe’nin altında gerçekleşiyor”

Konuşmanın ardından protokol tarafından açılış kurdelesi kesilerek stantlar gezildi. Kendi Parfümünü Kendin Yap etkinliğine Hollywood starları, dünya liderleri ve ünlü isimlere kişiye özel parfüm üreten dünyanın sayılı koku uzmanlarından Bihter Türkan Ergül eşlik ediyor. Ergül, Fuara ilişkin yaptığı değerlendirmede Koku Kültürü Derneğinin bünyesinde parfüm tasarım çalışmaları yapıldığını söyledi. Ergül, “Burada kimyager öğrencilerimizle parfüm tasarlıyoruz. İşin teknik kısmını çok iyi biliyorlar. İstiyoruz ki buna bir de ruhunu katsınlar. Tasarladıkları parfümlerin hikayeleri olsun. Kendi iç dünyalarını da yansıtsınlar. İşin biraz da eğlence kısmındayız, tabi ki bir parfüm tasarımı bu kadar kolay olmuyor ancak gençlerimizin önünü açmak için de parfüm tasarımı nedir, nasıl tasarlanır, kişiye özel koku nasıl üretilir, dünyada bunun örnekleri nelerdir diye öğrencilerimizle buradayız.



Gül binlerce yıldır var olan dünya tarihinin kadim bir simgesidir. Halen daha gizemi, şifa faydaları çözülemeyen bir sır aslında. Gülün megaherzi 320’dir. Sabah uyandığımızda beynimiz de 320 megaherz ile uyanır. Negatif düşünmeye başladığımızda 10-15 megaherz düşer. Isparta gülünü kokladığınız andan itibaren yine şifanız güçlenir. Bağışıklık sisteminiz yeniden daha güçlü hale gelir. Gülün hayatımızdaki önemini bilmiyoruz ki, ben gül konusunda daha ben öğrenci bile değilim. Bu işin profesörleri, duayenleri var. Yıllarını gül üzerine aktarmışlar. Ömrünü gül üzerine harcayan kişiler var. Gülsuyunun, gül reçelinin şifası ayrı, gül yaprağının şifası ayrı. Hepsinin farklı farklı özellikleri var. Yemeklerde, tatlılarda, tıbbiyede, kozmetikte gülü her yere alıyorsunuz. Gönlümüz istiyor ki, Isparta gülünü dünyanın bir numaralı coğrafyasına taşımak. Burayı bir hem turizm ile canlandırabilmek, hem Isparta gülünün önemini dünyaya yayabilmek. Neden burası Fransa’nın bir Grasse olmasın” şeklinde konuştu.

Gökkubbe’de Gül Fuarı açılışı kapsamında ayrıca Merve Özbey’de canlı performansıyla, açık alanı dolduran binlerce gence unutulmaz bir gün yaşattı. Konserin ardından Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Merve Özbey’e, fotoğrafının halı üzerine işlenmiş tablosunu ve gül ürünlerinden hediye etti.



Gül Fuarı kapsamında Gökkubbe’de ayrıca 13 Mayıs Pazar günü saat 15.30’da Nilay Dorsa ve Yağmur Ayaz Fuar Defilesi gerçekleştirecek. Bunun yanında Mersin Olgunlaşma Enstitüsünün Gül Kıyafetleri Sunumu yer alacak. Fuar kapsamında konularında uzman isimler söyleşi programları gerçekleştiriyor.

12 Mayıs Cumartesi günü saat Göller Yöresinde Gül Tarımı ve Sorunları Türkiye Gül Zenginliği, Kokulu Peyzaj Gülleri konusunda Prof. Dr. Ayten Altıntaş, Prof. Dr. Hasan Baydar, Prof. Dr. Hasan Özçelik, Prof. Dr. Soner Kazaz ve Doç. Dr. Sabri Erbaş konferans verecek. Yine aynı gün Gülyağı, gülsuyu, gül konkreti, gül absolütü PEA üretimi ve Endüstrisi konularında Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer, Prof. Dr. Ayten Altıntaş, Doç. Dr. Sabri Erbaş, Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, Gülyağı Derneği Başkanı Nuri Erçetin’in söyleşisi bulunacak.

13 Mayıs Pazar günü saat 10.00’da başlayacak olan bir diğer oturumda ise Prof. Dr. Ayten Altıntaş, Prof. Dr. Bihter Ergül Tarih ve Kültürümüzde Gül, Tarihe Yön Vermiş Karakterlerin Gül Hikayeleri, Bugünkü Araştırmalar Işığında Gülün Tedavideki yeri konuları ele alınacak. Öğleden sonraki oturumda da Prof. Dr. Ayten Altıntaş, Doç. Dr. Sabri Erbaş ve Nuri Kalay Gül Ekoturizminde Son Durum ve Geleceği hakkında bilgiler aktaracak.















HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.