Dünya'da Sadece 4 Ülkede Kayıt Edilen “Zehirli Mantar Türü” Isparta'da da Bulundu

Dünya'da Sadece 4 Ülkede Kayıt Edilen “Zehirli Mantar Türü” Isparta'da da Bulundu

Yayınlanma:
Güncelleme: 29 Kasım 2017 10:11
Dünya'da Sadece 4 Ülkede Kayıt Edilen “Zehirli Mantar Türü” Isparta'da da Bulundu

Gölcük Tabiat Parkı'ndan topladıkları mantarı yiyen 20 kişilik gruptan 12'si zehirlendi. SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihat Şengeze, zehirli mantarın etkisinin diğer türlere kıyasla çok farklı olduğunu ifade ederek, ''zehirlenmede 'bulantı ve kusma' olur. Ancak vakada böyle bir durum oluşmadı. Zehirleme şekli farklı. O yüzden herkes dikkatli olmalı'' dedi. SDÜ Sağlık Hizmetleri MYO Öğretim Görevlisi Dr. Ömer Faruk Çolak, ise mantarın ''Paralepistopsis amoenolens'' olduğunu; Türkiye'de ilk kez tespit edildiğini söyledi.

Gölcük Tabiat Parkı'nda 20 kişilik bir ekip, ormanlık alandan topladıkları mantarı yedi. 2'si ağır olmak üzere 12 kişi zehirlendi. SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihat Şengeze, 12 kişinin de şu an sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti. SDÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanı Dr. Ömer Faruk Çolak ise mantarın ''Paralepistopsis amoenolens'' olduğunu Türkiye'de ilk kez görüldüğünü ifade etti.  

Herkes dikkatli olmalı, zehirleme şekli farklı

SDÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı  Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihat Şengeze, bu türün normal zehirlenmelerden çok farklı şekilde seyir izlediğini söyledi. Şengeze, şöyle dedi: “Bireylerin mantar tüketiminden 3- 4 gün sonra başlayan şikâyetleri oluşmuş. 'Allodini' olarak adlandırdığımız 'Nöropatik Ağrı' ''- Sinir Kaynaklı -''  ağrı saptandı ve ''Eritromelalji'' ön tanısı ile takip edilmeye başlandı. Şu anda Nöroloji Kliniğimizde Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Rifat Koyuncuoğlu, Doç. Dr. Vedat Ali Yürekli ve Yrd. Doç. Dr. Melike Doğan Ünlü ile birlikte takip ediyoruz. Hastalarımızın durumu şu anda iyiye gidiyor. Tabiî ki biz bu şekilde bilinçsiz mantar tüketilmesini istemiyoruz. Tüm vatandaşlarımızı bu yönden uyarmak isteriz. Özellikle nemli zamanlarda mantar doğada oluşabiliyor. Bu da bazı insanları mantar tüketimi konusunda  cezbedebiliyor; ama 'zehirli' ve 'zehirli olmayan' türleri ayırt edemeyecek kişilerin böyle mantarları tüketmesi çok riskli.''

 “Türkiye Mikobiyotası'na kayıt ettireceğiz.”

Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Elemanı Dr. Ömer Faruk Çolak ise şu bilgileri paylaştı: “ Olay bize intikal ettiğinde ilk olarak bir mantar zehirlenmelerinde yapılması gerekeni yaptık. Mantarın türünü tespit etmeye çalıştık. Hastalarımızın aileleri yemek artığı örneklerini getirdiler. Gerek bu örnekleri incelediğimizde gerekse zehirlenen hastalardan durumu iyi olanlarla birlikte aynı bölgede yaptığımız arazi çalışmasında elde ettiğimiz örnekleri incelediğimizde türün ''Paralepistopsis amoenolens'' ''- Clitocybe amoenolens -'' olduğunu anladık. Bu tür yayılış olarak ilk olarak Fas'ta bulunuyor. Ardından Fransa, İtalya ve İspanya'dan keşfediliyor. Ülkemizde hiç bulunmamış bir tür. Ve hatta 'Cins' seviyesinde yeni bir kayıt. Aynı tür Fransa'da da İtalya'da da benzer zehirlenme semptomu olan 'Eritromelalji'ye neden olduğu görüldü.

Bu tür daha önce ülkemizde hiç rapor edilmedi. Bu zehirlenme nedeniyle biz bu türü tespit ettik. Ve ülkemiz ''Türkiye Mikobiyotası''na da yeni bir kayıt olarak yakın bir zaman içerisinde vereceğiz. Yaygın bilinen ''Lepista'' ve ''Clitocybe'' türleri ile karıştırılan; bazı türleri mikroskopik incelemeler sonucunda ayırt edilebilecek olan nadir bir mantar türü ile karşı karşıyayız. Bahsettiğimiz mantarın dünyadaki beşinci kaydı olacak. Zehirlenme türü de zaten benzer bir türünün 19’uncu yüzyılda Japonya'da zehirlenmeyi meydana getirdiği görülüyor.

“Vatandaşlar kesinlikle bilmedikleri mantarı toplamasınlar, yemesinler.”

Halk arasında yaygın hatta bu olayda bizim karşılaştığımız üzere yanlış inanışlar var. İşte 'kaynatarak, haşlayarak mantarı yerseniz zehirlemez' gibi. Kesinlikle yanlış bir bilgi… 'Kurtların yediği mantar zehirli olmaz…'  Kesinlikle yanlış bir bilgi…  'Sarımsaklı yoğurt ile mantar yenirse zehirlenme olmaz'… 'Toprak zehirini mantar ile atıyor'… 'Bu bölgede yetişen mantarlar zehirli olmaz' Bunlar hepsi yanlış bilgi…

 

Unutulmasın doğada zehirli türlerle yenilebilen türler yan yana yetişebiliyor. Dikkat edilmeli''

Şüphe duyulursa hiç vakit kaybetmeden 'Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ni 114 ve en yakın sağlık kuruluşuna tüketilen mantar örnekleri ile müracaat edilmesi gerekir.''

Yediği mantardan zehirlenen ve SDÜ Tıp Fakültesi'nde tedavi altına alınan Nurettin Karagözoğlu ise yaşadıklarını şöyle paylaştı: “İlk kez başıma mantar zehirlenmesi geldi. Normalde ben mantarı çok fazla seven bir insan değilim. Bir arkadaşın tavsiyesiyle gittik, topladık. İlk ben grip olmaya başladığımı zannettim. İlk belirtiler şiddetli hapşırma, kırgınlık oldu. Sonra ayaklarımda şiddetli ağrılar başladı. Ayaklarım su toplamaya, şişmeye başladı. Ayak parmaklarım yerinden kopacak şiddette ağrıyordu. Allah kimseye göstermesin yani hiç tarif edilebilecek bir ağrı ve acı değildi.Bilerek de olsa kimse doğadan, ormandan, dağdan, bayırdan toplayarak mantar yemesin. Benim tavsiyem bu.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.