Duyarlı Olmalıyız

Isparta Diş Hekimleri Odası Başkanı Hüdayi Kartöz, 22 Kasım Diş Hekimleri Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Daha iyi bir genel sağlık için, ağız sağlığının geliştirilmesi şarttır” dedi.

Yayınlanma:
Duyarlı Olmalıyız

Diş eti hastalıklarının oranının akıl almaz derecede yüksek olduğunu dile getiren Kartöz, “Ülkemizde 22 Kasım günü Diş Hekimleri Günü olarak Dişhekimleri tarafından toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda bilinçlenmesine katkı koymak, dikkatini çekmek, doğru alışkanlıklar kazandırmak ve genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olan ağız ve diş sağlığı konusunda izlenen politikaları değerlendirmek amacıyla kutlanmaktadır.

Isparta Dişhekimleri Odası, toplumun ve bireyin ağız diş sağlığının iyileştirilmesini ve nitelikli dişhekimliği hizmetinin sunulmasını amaç edinmiştir. Bu amacına ulaşabilmek için de bilimsel temelli, kanıta dayalı ve koruyucu ağız diş sağlığını önceleyen politikaları savunmaktadır.

Bu amacımıza ulaşabilmek adına, bugün, kamuoyu oluşturmak ve sesimizi yetkililere ulaştırabilmek için değişik etkinlikler düzenlemekteyiz.
Son yıllarda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) öncülüğünde başlatılan ve İstanbul’da gerçekleştirilen FDI Kongresi’nin de sonuç bildirgesi olarak imzalanıp deklare edilen FDI 2020 Vizyonu olan “Ağız sağlığı, genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır ve temel insan hakkıdır.” sloganı, önümüzdeki dönemlerde odamızın en önemli temel hedefi olacak ve çalışmalarımızı bu yönde ağırlıklı olarak sürdüreceğiz.

Daha iyi bir genel sağlık için, ağız sağlığının geliştirilmesi şarttır. Isparta Dişhekimleri Odası olarak 2013 yılından itibaren bu konuyu, meslektaşlarımızla, genel tıp uzmanlarıyla ve yetkililerle birlikte ele alıp, topluma kazandırmayı hedeflerimizin en önemlisi olarak seçtik.

Ülkemizde, insanımızın % 90‘nın üzerinde tedaviye muhtaç diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve diş eksikliği mevcuttur. 65 yaş üstü insanımızdaki dişsizlik oranı % 67’dir. 0-11 yaş grubunda DMFT oranı 5,7’dir. Yani her çocukta 6’ya yakın tedavi edilmesi gereken dişeti sorunu, diş çürüğü ve eksik diş vardır. Dünya Dişhekimleri Birliği bu oranın 1.0 olmasını istemektedir. Bizdeki bu oranın düşürülebilmesi için, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Dişhekimlerinin ve toplumun duyarlılığına ihtiyaç vardır.

Çalışmalarımızı, özellikle çocuklarımızdan başlatmalıyız ki sağlıklı nesiller yetiştirebilelim ve sağlığa yapılan harcamaları azaltabilelim.
Bu vesileyle; ülkemizde, halkın ağız ve diş sağlığı için fedâkarca görev yapan tüm meslektaşlarımıza teşekkürlerimizi sunarız” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.