Eczacılıkta Yeni Dönem Başlıyor

Eczacılar Kanunu’nda yapılan düzenlemelerle artık eczane açılmasında sınırlama geliyor. Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan geleneksel tıbbi bitkisel ürünler de eczanelerde satılacak. Eczacı istihdamında da önemli adımlar atıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Haziran 2012 14:25
Eczacılıkta Yeni Dönem Başlıyor

6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ile 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Eczacılar yasaya olumlu bakıyor. Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi Ziya Örmeci yasada yapılan düzenlemelerden öne çıkan maddeler hakkında bilgi verdi.

ECZANE AÇMADA SINIRLAMA

60 yıla yakın süredir yürürlükte bulunan yasanın, bu süreçte hiç değiştirilemeyen ve gelişen ihtiyaçlara adeta cevap veremez hale geldiğini belirten Örmeci, “ Yeni yasayla birlikte Avrupa modeli esas alınarak nüfusa göre eczane sınırlaması yapan bir düzenleme gerçekleştirilmiştir. Yeni düzenleme ile eczaneler, büyük şehirlerde ve deniz kenarlarında kümelenmeyecek, yurdumuzun en ücra köşelerinde bile eczane açılması sağlanacaktır. Böylelikle, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın eczacı danışmanlığına ve ilaca daha kolay ulaşması sağlanacaktır. İlçe bazında 3500 kişiye bir eczane düşecek şekilde belirlenen bu model, eczane açılmasına da sınırlamalar getirecektir. Eczacı olmayan kişilerce, danışıklı bir biçimde diploma kiralamak yoluyla eczane açmak isteyenlere karşı önemli yaptırımlar sağlayan tedbirler de alınmıştır. Buna göre, Muvazaa yaptığı anlaşılan eczacıların bir daha şehir merkezlerinde eczane açmaları mümkün olmayacaktır” diye konuştu.

ZİNCİR MODELİ

TEHDİDİ ORTADAN KALKTI

Bu yasa ile birlikte, Türkiye’de son 20 yıldır ilacın tamamen eczacı sorumluluğuna verilmesine ilişkin tehdit algıları oluştuğu için, kimi çevreler tarafından hayata geçirilmeye çalışılan “zincir eczane modeli” girişimleri ve buna yönelik tehditlerin de ortadan kalktığını ifade eden Örmeci, “İster reçeteli ister reçetesiz olsun, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış tüm ilaçlar sadece ve sadece eczanelerde satılacaktır. Ve yine son yıllarda kamuoyunda sıklıkla gündeme gelen ve eczacı danışmanlığında kullanılmasının önemini her fırsatta vurguladığımız, Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan geleneksel tıbbi bitkisel ürünler de eczanelerde satılacaktır” bilgisini verdi.

ECZACI İSTİHDAMI

Eczacıların eczane eczacılığı dışında istihdam alanlarına yönlendirilmesinin ihtiyaç haline geldiğini vurgulayan Ziya Örmeci, “ İlaç dağıtım kanalları, ilaç şirketleri, özel ve kamu hastanelerinde eczacı istihdamı konusunda eksiklikler bulunmaktadır. Beklentimiz, bu alandaki yasal düzenleme ihtiyacının da yetkili mercilerce en yakın zamanda giderilmesidir. Yasamızda yapılan düzenleme kapsamında, eczanelerde, belli kriterlere göre, ikinci eczacı çalıştırılması zorunluluğu getirilmiş, ayrıca yardımcı eczacılıkla ilgili bazı düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler, vatandaşlarımızın eczacı danışmanlığında ilaç temin etmesi için eczanelerimizde daha çok eczacı istihdam edilmesine yönelik düzenlemelerdir” dedi.

EKONOMİK SORUNLARA DA ÇÖZÜM OLACAK ADIM ATILMALI

Yeni yasa ile, vatandaşın en kolay ulaşacağı sağlık kuruluşunun eczaneler, en çabuk erişebileceği sağlık danışmanının da eczacılar olduğunun vurgulandığını belirten Örmeci, şu açıklamalara yer verdi:

“Yasamız ile, eczacının, “ilacın üretiminden tüketimine kadar yetkilendirilmiş bir sağlık personeli” olarak belirlenmesi ve aynı zamanda hastanın ilacı kullanmasından sonra ortaya çıkan olumsuz durumlarının takibi konusunda da yine eczacının görevlendirilmesini memnuniyetle karşılıyor ve önemsiyoruz. Yasadaki düzenlemelerin, eczacıların mevcut sorunlarına hemen fayda sağlamayacağının bilincindeyiz. Ancak yakın gelecekte yapılacak düzenlemelerle, eczacıların yapısal sorunlarını çözme bakımından çok önemli faydalar sağlanacaktır. Ayrıca eczanelerin ekonomik sorunlarına yönelik de atılacak adımları sabırsızlıkla

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.