Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir

CHP İl Başkanı Vedat Şenol 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajında “Devlet yönetimi sınıfların, kişilerin, ailelerin, bir zümrenin eline bırakılamaz. Çünkü Cumhuriyet yönetiminde bütün vatandaşlar eşit haklara sahiptir” dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Ekim 2013 09:21
Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir

Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınlayan CHP İl Başkanı Vedat Şenol, “Birinci Dünya Savaşı’nda İttifâk Devletlerinin yenilmesiyle savaş kurallarına göre bizde yenik sayıldık. Ülkemiz emperyalist ülkelerce paylaşıldı ve fiilen işgal edildi. Ulusuna inanan , güvenen Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. Havza, Amasya, Erzurum ve Sivas’ta kongreler düzenledi. Mustafa Kemal Paşa “Tek bir egemenlik var, o da Milli Egemenliktir.” “Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır.” diyordu. Yurdun dört bir tarafından gelen ulus temsilcileri , milletvekilleri 23 Nisan 1920 günü Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nde toplandılar. Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde Büyük Millet Meclisi Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı başlattı. Bir yandan efeler, dadaşlar, seymenler yani Kuva-yi Milliyeciler bulundukları yerde düşmana karşı koydular. Öte yandan ordular İnönü’de, Sakarya’da, Dumlupınar’da savaştılar. Büyük Taarruzla birlikte işgalciler ülkemizden atıldılar” dedi.

Şenol, “Tahtını ve rahatını düşünen padişah yenilen düşmanla birlikte ülkemizden kaçtı. İmzalanan Lozan Antlaşması ile yeni bir devlet doğdu. Yeni doğan bu devletin yönetim biçimi “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” ilkesiyle 29 Ekim 1923’de CUMHURİYET olarak ilân edildi. Cumhuriyet’te, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Halk kendi kendisini yönetme yetkisini temsilcileri aracılığı ile kullanır. Bu yönetimde yurttaşların seçme ve seçilme hakkı vardır. Devlet yönetimi sınıfların, kişilerin, ailelerin, bir zümrenin eline bırakılamaz. Çünkü Cumhuriyet yönetiminde bütün vatandaşlar eşit haklara sahiptir. Cumhuriyetin en büyük erdemi, Türk toplumunu ulus olma bilincine kavuşturması ve bireyi yurttaş konumuna yükseltmesidir. Ulusumuz, Cumhuriyetle birlikte ulusal bir devletin onurlu, özgür ve eşit haklara sahip yurttaşlar haline gelmiş, devletin tek ve gerçek sahibi olmuşlardır. Türkiye Cumhuriyeti; Halkçı, Laik ve Demokratik anlayıştan taviz vermeden Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık yolunda ilerlemek zorundadır. Buna hiçbir güç engel olamayacak ve Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşayacaktır. Bunun için Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü savunarak, Atatürk ilke ve devrimlerini koruyup kollamak, özellikle günümüzde iç ve dış düşmanlara karşı uyanık olmak zorundayız. Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin 90. kuruluş yıl dönümünü kutlar, Büyük Önder Atatürk ve canlarını bu uğurda bugünde feda eden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum” diye konuştu.

İl Başkanı Vedat Şenol, 29 Ekim Salı Günü saat 18:00’de çeşitli siyasi parti ve kitle örgütlerinin düzenlediği ve Belediye önünden başlayacak olan fener alayına da tüm yurttaşları davet etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.