Eğer O SMS Gelirse Bunu Yapın

Eğer O SMS Gelirse Bunu Yapın

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Eylül 2015 13:10
Eğer O SMS Gelirse Bunu Yapın

Güm­rük ve Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı ya­kın za­man­da, ti­ca­ri şir­ket­le­re tü­ke­ti­ci­le­ri bık­tı­ran, rek­lam me­saj­la­rı at­ma­ma­la­rı için ya­sak ge­tir­di. An­cak ya­sa­ğa rağ­men ti­ca­ri fir­ma­lar hâlâ rek­lam me­saj­la­rı atı­yor.

Ko­nuy­la il­gi­li tü­ke­ti­ci­le­ri bil­gi­len­di­ren Tü­ke­ti­ci­ler Der­ne­ği (TÜ­DER) Ge­nel Baş­ka­nı Le­vent Kü­çük, va­tan­daş­la­rın bu tarz SMS’­ler al­ma­sı ha­lin­de Güm­rük ve Ti­ca­ret Ba­kan­lı­ğı­na bağ­lı Tü­ke­ti­ci­nin Ko­run­ma­sı Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’ne şi­ka­yet et­me­le­ri­ni tav­si­ye et­ti.

Ken­di­si­nin de ay­nı ko­nu­dan muz­da­rip ol­du­ğu­nu ak­ta­ran Kü­çük, “Ba­na rek­lam içe­rik­li ge­len tüm me­saj ve ma­il­le­ri sil­mi­yo­rum. Lis­te ha­lin­de ba­kan­lı­ğa şi­ka­yet ede­ce­ğim. Ba­na bu SMS'le­ri gön­de­ren fir­ma­lar ala­cak­la­rı ce­za­nın far­kın­da de­ğil­le­r” di­ye ko­nuş­tu.

BTK’­yı gö­re­ve da­vet edi­yo­rum Tü­ke­ti­ci­le­re is­te­me­dik­le­ri me­saj­la­rın gel­me­si ha­lin­de hem Güm­rük Ba­kan­lı­ğı­na hem de Bil­gi Tek­no­lo­ji­le­ri ve İle­ti­şim Ku­ru­mu’na (BTK) şi­ka­yet edil­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Tü­ke­ti­ci Hak­la­rı Der­ne­ği (THD) Baş­ka­nı Tur­han Ça­kar, şi­ka­yet­le­ri dik­ka­te al­ma­sı için BTK’­yı gö­re­ve da­vet et­ti.

Tü­ke­ti­ci ce­vap ver­mek zo­run­da de­ğil
Söz ko­nu­su ya­sa­ğın çık­ma­sıy­la bir­lik­te fir­ma­lar tü­ke­ti­ci­le­re, “Bu me­saj­la­rı al­mak is­te­mi­yor­sa­nız evet ya da ha­yır ya­zı­n” di­ye SMS ve ma­il yol­la­dık­la­rı­na işa­ret eden Kü­çük, tü­ke­ti­ci­le­rin bu me­saj­la­ra ce­vap ver­mek zo­run­da ol­ma­dı­ğı­nı kay­det­ti.

Tü­ke­ti­ci So­run­la­rı Der­ne­ği (TÜ­SO­DER), tü­ke­ti­ci­le­ri, ban­ka­la­rın alış­ve­ri­şi kö­rük­le­yen kam­pan­ya­la­rı­na kar­şı uyar­dı. Ban­ka­lar, Ra­ma­zan ayın­da va­tan­daş­la­rı kre­di kar­tıy­la alış­ve­ri­şe yön­len­dir­mek için çe­şit­li kam­pan­ya­lar dü­zen­li­yor. Kre­di kar­tı müş­te­ri­le­ri­nin Ra­ma­zan ayı bo­yun­ca 500 li­ra­lık alış­ve­ri­şi­ne 50 li­ra­ya ka­dar ka­dar he­di­ye pa­ra ve­ren bir ban­ka­nın kam­pan­ya­sı­na ka­tıl­mak için tek me­saj ye­ter­li olu­yor.

Para puan tüketimi körüklüyor
TÜ­SO­DER Baş­ka­nı Ay­dın Ağa­oğ­lu, her ne ka­dar tü­ke­ti­ci­ye pa­ra ödü­lü ve­ri­li­yor­muş ve va­tan­daş ka­zanç­lı çı­kı­yor­muş gi­bi gös­te­ril­me­ye ça­lı­şıl­sa da bu kam­pan­ya­la­rın, ih­ti­yaç faz­la­sı alış­ve­ri­şe yol aç­tı­ğı­nı ve borç­lan­ma­yı ar­tır­dı­ğı­nı söy­le­di.

Yardım kuruluşları yasağın dışında
Yar­dım ku­ru­luş­la­rı ya­sa­ğın dı­şın­da Rek­lam içe­rik­li me­saj­la­ra uy­gu­la­nan ya­sa­ğın sa­de­ce ti­ca­ri fir­ma­la­rı kap­sa­dı­ğı­nı vur­gu­la­yan TÜ­DER Baş­ka­nı Kü­çük, yar­dım ku­ru­luş­la­rın bu ya­sa­ğın kap­sa­mı dı­şında kal­dı­ğı­nı di­le ge­tir­di.
Şikayet edebilirsiniz

Kü­çük, yar­dım ku­ru­lu­şu bi­le ol­sa der­nek­le­rin tü­ke­ti­ci­le­rin iz­ni ol­ma­dan SMS gön­der­me­me­si ge­rek­ti­ği­ni kay­det­ti. Va­tan­da­şın bil­gi­si dı­şın­da te­le­fon nu­ma­ra­sı ya da pos­ta ad­res­le­ri­nin bir baş­ka ku­rum­la pay­laş­ma­nın, ka­nun­la­ra ay­kı­rı ol­du­ğu­na dik­kat çe­ken Kü­çük, “Böy­le du­rum­lar­da va­tan­daş, il­gi­li Cum­hu­ri­yet sav­cı­lı­ğı­na şi­ka­yet­te bu­lu­na­bi­li­r” de­di.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Teknoloji