Eğirdir Dışı Beni, İçi Sizi Yakan Bir Göl

İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğrencileri Mimari Proje çalışmaları için Eğirdir'de

Yayınlanma:
Eğirdir Dışı Beni, İçi Sizi Yakan Bir Göl

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi, Mimari Proje bölümünce düzenlenen Isparta-Burdur; Eğirdir Gölü ve çevresinde birçok ölçekte ve suyla farklı ilişkiler kuran yaşantıları, biçimleri keşfetmek, Dünya su kaynakları ilgili yapılan öngörüler üzerinden bu yaşantı formunu incelemek ve bu keşiflerin ucunda su-kara sınırında ve sınırıyla yeni ilişkiler denemeyi amaçlayan “EĞİRDİR KEŞİFLERİ; Kesitler +Mikrokozmos “ çalışmaları doğrultusunda İTÜ ve SDÜ Mimarlık Bölümündeki öğrenci ve akademisyenlerden oluşan yaklaşık 200 kişi Eğirdir de araştırmalarda bulundular.

İTÜ ve SDÜ Mimarlık bölü ve akademisyenlerden oluşan gruba Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ tarafından Eğirdir’de ESÜF Konferans salonunda saat 10 .00 -12.30 da “Eğirdir Gölü’nün Dünü- Bu Günü ve Eğirdir Gölündeki Ekolojik Değişimin Nedenleri “ konulu tanıtıcı konferans verildi.

Konferansta Eğirdir Gölü ve çevresinin ekolojik yapısı konusunda bilgilendirilen mimarlık fakülteleri öğrencileri; göl etrafında belli aralıklarda konumlanıp Eğirdir Gölü ve çevresini uzunlamasına kesitlerle çizerek topofili (yere duyulan ilgi-sevgi, bağlanma) çalışmaları üretmek için gruplar oluşturdular.

İTÜ öğrencileri; bu araştırmaların nasıl yapılacağı koşunda ise; birçok ölçekte dokuları, bitkileri, suyu, toprağı, kokuyu, çevredeki canlıları fotoğraflar ve eskizlerle belgeleyip, bu belgelediklerini içselleştirerek farklı deneyler üretmeye çalışacaklarını ve bir yandan da gölün ürettiği ekolojik döngüyü araştıracaklarını, belirtiler. Ayrıca öğrenciler; bütün bu araştırmalardaki keşif ettiğimiz su ve karanın kurduğu ilişkiyi yorumlayarak çeşitli malzemelerle yeni ilişkiler üretmeye çalışacaklarını ve böylece uzunlamasına kesitlerde üst ölçekten araştıracağımız Eğridir’i, mikro ölçekte araştırmalarını yapacağımız doku ve yaşantı formlarıyla birleştirerek üreteceğimiz denemelerde mikrokozmosunu (küçük evren) üreteceklerini belirtiler.

Eğirdir gölü araştırmalarının çok verimli geçtiğini ve Eğirdir Gölü’nün manzarasına hayran kaldıklarını fakat, gölü dışardan görene çok güzel ama, aslında görünüşe aldanmamak gereken ve bir de bana sor anlamındaki bir yakınmayı belirten, “dışı ilk görenleri, içi yaşayanları –araştırmacıları yakan bir göl” demeden de kendilerini alamadılar.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum