Eğirdir Gölü Hepimizin Meselesi

Zirai ilaç ve gübre kullanımı nedeniyle toksin biriktirdiği için Isparta açısından kanser riski oluşturduğu uzmanlarca ortaya konan Eğirdir Gölü’yle ilgili kanser raporu ulusal medya sitelerinde geniş yer buldu. Vali Memduh Oğuz, abartılı göl etrafındaki

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Kasım 2012 12:18
Eğirdir Gölü Hepimizin Meselesi

İl Genel Meclisi’nin Eğridir Gölü’nün etrafındaki yoğun tarım nedeniyle kullanılan zira ilaç ve gübrenin neden olduğu toksin birikiminin kanser riskine neden olduğu yönünde hazırladığı rapor internet haber dünyasında yankı uyandırdı. Haber siteleri Eğirdir Gölü kanser yapıyor’ ‘Gölde kanser tehlikesi gibi’ başlıklarla haberi okuyucularına duyurdu. Kanser raporu tartışmaları da beraberinde getirdi.

Isparta İl Genel Meclisi’nin bilim adamlarının görüşleri doğrultusunda hazırladığı kanser raporuyla ilgili görüşlerini açıklayan Vali Memduh Oğuz, Isparta’nın sağlık hizmetlerinde Avrupa ülkelerine göre çok ileri durumda olduğunu kaydetti. Çevre şartları itibariyle de çok iyi konumda olduklarını belirten Vali Oğuz, daha iyisini istediklerin kaydetti. Vali Oğuz, “ Suda risk oranı milyonda bir olsa bile onunu da olmasını istemiyoruz: Eğridir Gölü kirlenmesin bunu hep birlikte söyleyeceğiz. Gölün kirlenmemesi konusunda tabii ki hassas olacağız. Hiç kimsenin kanser olmasını istemeyiz. Isparta’nın Meclisi, iddialı olan bu kentte muhtemel riskleri bertaraf etmemiz gerektiğini söylüyor. Bu konuda mutabıkız” dedi.

HEM KULLANCAĞIZ HEM KORUYACAĞIZ

Gazetecilerin göl etrafındaki tarımda kullanılan zira ilaç ve gübrelerin gölde kanserojen madde biriktirmesi tehdidine karşı alternatif tarım ürünleri konusunda bir çalışma olup olmadığı yönündeki sorusuna Vali Oğuz, “ Eğridir Gölü’nün özel hüküm belirleme çalışmalarında iyi tarım uygulamaları, ilaçlama konuları mevzuata bağlanmış durumda. Bugün dünden daha fazla hassasız. Ama abartı meydana getirerek oradaki halka hayatı zindan etmemek gerekir. Biz yaşama kullanma ve koruma dengesini gözetmekten yanayız. Gölü insanımız hem koruyacak hem kullanacak. Halkımız da bu konuda çok hassas. Dünden kötü hiçbir şeyimiz yok. İyi tarım konusunda her geçen gün daha iyi tedbirler alınıyor. Halk endişeye kapılmasın” dedi.

ÖNLEM ALINMAZSA TARIM YAPAMAZ HALE GELİRİZ

Raporu kamuoyuna duyuran AK Partili İl Genel Meclisi Üyesi aynı zamanda Isparta Turizm Derneği Başkanı Fevzi Özdemir, Eğirdir Gölü’nün Isparta ve etrafındaki 81 yerleşim biriminin can damarı olduğunu söyledi. Meclis olarak uzmanların yol göstericiliğinde sunulan raporda Isparta için hoş olmayan konular ortaya çıktığını kaydeden Özdemir, “Bizleri hayretler içine düşüren konuları uzmanlardan dinledik. Doktorlarımızın ülkemizde az rastlanan kanser vakalarını Isparta’da bol görmekteyiz hatta hatta Ankara’da üniversitede bir hasta gelse de mesleğimiz ilerletsek diyen uzmanların Isparta’ya geldiklerinde burada ne kadar fazla hasta olduğu nu söylemeleri bizleri fazlasıyla endişelendirmiştir” dedi.

O RAPORU İNCELESİNLER

Bürokratıyla siyasetçisiyle hep beraber bu konuların üzerine gitmek zorunda olduklarını kaydeden Özdemir, “ Felaket tellallığı yapmıyoruz ama önümüzde gerçekler, veriler, raporlar var. Tüm bilgilere önümüzde. Bu kadar aşikar açıklamalar varken bizlerin bu konunun üstüne gitmememiz lazım. Bu mesele senin benim değil hepimizin meselesi. Eğrdir Gölü zirai ilaçtan dolayı bozuluyorsa zirai ilacın önüne geçmek zorundayız. Gölün etrafında bir evle uğraşan yetkili içme suyunun kalitesinde de ilgili olsun. Radikal kararlar alıp radikal çözümler üretmek zorundayız. İlgilileri Meclisin sunduğu raporu irdelemeye davet ediyoruz. Bu rapora karşılık ‘Öyle bir şey yoktur’ demek yerine incelemelerini istiyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.