Eğirdir Gölü Tarlaya Dönüşecek

Eğirdir Gölü Tarlaya Dönüşecek

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Kasım 2021 18:03
Eğirdir Gölü Tarlaya Dönüşecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, deniz ve göllerde su yüzeyi ve altında yetişen makrofit adı verilen bitkileri yeme dönüştürmek için pilot çalışma başlattı. İlk olarak Isparta'da yer alan Eğirdir Gölü üzerindeki makrofitlerin büyük ve küçükbaş hayvanlar için yeme dönüştürüleceği çalışma neticesinde verimli sonuçlar alınırsa, uygulama yurt geneline yayılacak. Deniz ve göllerde özel alanlar oluşturularak yetiştirilecek makrofitler sayesinde suyun daha tasarruflu kullanılması ve tarlaların başka amaçlarla ekilmesinin de önü açılacak.

tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, geçtiğimiz günlerde Müsilaj Komisyonu'nda yaptığı açıklamada, "Denizlerde ve göllerde bulunan makrofitlerin yem ve gübre olarak kullanılmasına yönelik bir çalışma başlattık. Mesela Eğirdir Gölü'nde Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile beraber çalışmaya başladık. Su ürünleri ve ziraat fakülteleriyle bir arada yaşıyoruz. Rabbimin yarattığı topraklar üzerinde biz tarım yapıyoruz, bir ürün topluyoruz. Denizlerde de aslında yapılabilecek çok şey var. Bizim zararlı gördüğümüz bazen bir yere faydalı olabilir. Bunların üzerinde çalışmaları sürdürüyoruz" demişti.

PİLOT ÇALIŞMA EĞİRDİR GÖLÜ'NDE BAŞLIYOR

Bakan Pakdemirli'nin ipuçlarını verdiği projenin pilot olarak Eğirdir Gölü üzerinde yer alan makrofitlerin toplanarak yeme dönüştürülmesiyle başlatılacağı öğrenildi. Göl üzerinde yer alan bitkilerin toplanmasıyla özellikle büyükbaş hayvanlar olmak üzere küçükbaş hayvanlar için de yem üretimi yapılacağı belirtildi.

Projenin çıktılarına göre deniz ve göl üstü yem üretiminin ülke geneline yaygınlaştırılması da planlanıyor. Bu kapsamda yapılacak fizibilite çalışmaları sonrasında ülke genelinde yer alan deniz ve göllerde özel alanlar oluşturularak buralarda makrofit oluşumu sağlanacak.

SU TASARRUFU SAĞLAYACAK

Çalışmanın ekolojik anlamda da Türkiye'ye önemli katkılar sunması hedefleniyor. Özellikle yem üretimi için harcanan suyun önüne geçilerek ciddi bir su tasarrufu sağlanacağı gibi yem üretimi amacıyla ekip biçilen tarlalar da başka amaçlar için kullanılabilecek.

AĞIRLIKLI OLARAK TATLI SUDA YETİŞİYORLAR

Makrofit sulak alanlar, sığ göller ve akarsu kenarlarında su içinde, su çevresinde, su altında veya üstünde büyüyen sucul bitkilere deniliyor. Makrofitler çiçekli damarlı bitkilerin yanı sıra, Chara, Nitella gibi bazı algleri, sucul ciğerotlarını, yosunları ve eğrelti otlarını da içine alıyor.

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum