Eğirdir Gölü Yok Oluyor

Eğirdir Gölü Yok Oluyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Ocak 2015 17:11
Eğirdir Gölü Yok Oluyor

Belediye Başkanı Günaydın, Isparta'yı gelecekte bekleyen içme suyu tehlikesine dikkat çekti, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan hayati önem taşıyan isteklerde bulundu.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Isparta'yı bekleyen içme suyu tehlikesine dikkat çekti. Belediye olarak bu konuda önemli çalışmalar yapıldığını belirten Günaydın, önümüzdeki süreçte şehir merkezinde içme suyu rezervi için 3 yeni gölet yapılması gerektiğini söyledi. Günaydın, Aksu'da boşa akan suyun da önce Eğirdir'e getirilmesini oradan da Isparta'ya içme suyu olarak tahsis edilmesini istedi.

3 TANE DEPO YAPTIK
Suyu önem veren bir belediye başkanı olduğunu belirten Başkan Günaydın, şöyle konuştu:
"Suya çok önem veriyorum. Türk milleti hiçbir şeyi olmazsa bir gözü çevirir oraya çeşme yaparlar. Su Türk milleti için kutsal bir hayırdır. Suya çok önem verdim. Gelir gelmez 2 tane toplam 10 bin m3 depo yaptık. Depoları kullanılır hale getirdik. Bir depomuzu Dere Mahallesi’nin üstüne koyduk. Akdağ’a kadar kendi imkanlarımızla su getirdik. 1 yılda 6 bin m3 su alıyoruz. Darıderesi barajından da su alıyoruz. İki yerden su alınca Eğirdir’den su almayı azalttık. 12 ay su alınıyordu şimdi 5 ayını Eğirdir’de alıyoruz. 7 ay oradan almıyoruz.
Darıderesi’ne 3 proje yapılması lazım. Bunu defalarca ilgili makamlara bildirdik. Hiç olmazsa birini yapın dedik. 2 tane 7 bin m3 depo yapacağız.

ASPETLİ BORULAR DEĞİŞECEK
30 km aspetli borularımızı değiştireceğiz. Maliyeti 12 milyon TL. kendi imkanlarımızla yapacağız. Kendimiz yapmazsak daha aşağı fiyatlara inmiyor. Kaliteli yapmak için belediyemiz bu konuda gelişti.
Sayın Bakana saygı duyuyorum ama 2 ayda buraya 2 kez geldi. Her geldiğinde dedi ki müjdeler veriyorum. Müjdeler olsun diye 15 gün önce bir milletvekiliyle Darıderesi’ni yapıyoruz dedi. Milletvekili buna da teşekkür etmez dedi. Ne yaptın da teşekkür etmedim. Ben yapılan hizmete teşekkür ederim.

500 BİN NÜFUSA CEVAP VERECEK BİR PROJE
"Isparta'NIN nüfusu 500 bine çıksa da çözüm getirecek projelerimiz var. Eğirdir su yavaş yavaş içilemez hale yaklaştı. Çevresindeki zirai olaylarla ilaçlamalarla gölü batırıyoruz. Tehlike oranı 0,9’a gelmiş. 0,12 olduğunda suyun kullanılması yasak hale getirilecek. Bunu dehşetle duyuruyorum. Orman Bakanlığı, Sayın valimize ve milletvekillerimize söylüyorum. Birkaç yıla kadar Eğirdir suyunu kullanmamız gerekiyor. Darıderesi 2’nin yapılması lazım. Ayrıca Darıderesi 3’ün yapılması lazım.
Mayıs 2014’te bir dilekçemiz daha var. Daha önceki valilerimize de defalarca söyledim. Eğirdir’den su bastığım için 600 bin lira bir ayda elektrik faturası ödüyorum. 1 yılda 7 milyon TL ödüyorum sadece su basmaya. Bizim o baraj 7 milyonluk baraj. Bir senede amorti ediyor. Kalan parayı artık yatırıma harcarız. En temiz su. Hiçbir tehlikesi yok. Kendiliğinden korunan bir yerde yapılıyor. Eğirdir’den 500 bin nüfusa kadar su almayacağız. Şehir 1-2 milyona çıkarsa o zaman almak zorunda kalırız. Doğrular hiçbir zaman konuşlumuyor. Ya kurum korkuyor ve çekiliyor ya da olmuyor. Hükümet gerilerde çalışıyor.

ANDIK DERESİNE DE BARAJ YAPILMALI
Darıderesi’ni bir kez daha söylemişiz. Eğirdir kapanırsa ne yapacağız? Andık deresinde şelale bir yer var. Oranın üstünde büyük bir baraj yapılması lazım. Bezirgan barajı. Oradan da elektriksiz gelecek. Keşke Eğirdir’e boru döşenene kadar oralar yapılsaydı iyi olurdu. Eğer Isparta 500 bini geçerse veya şimdi de yapılabilir Eğirdir tek hat yapılmış. Yanına bir yedek de yapılması lazım. Dünyada olmayan nimet Eğirdir yanımızda ama biz onu yok ediyoruz. Çevre Bakanlığı, hükümette burada uyuyor. Onların Eğirdir Gölünün kirlendiğinden haberi yok. Bir müsteşar balıkçı teknelerin kirlettiğini söylüyor. Çevre Bakanlığı bu kadar eksi bilgiye sahip. Sayın Valimizin bu konuyla ilgili çalışmayı bahsetmesi lazım.

MÜJDE DEĞİL İCRAAT BEKLİYORUZ
Aksu'nun üst kısmında kaynaklar var. Eğirdir’e 20 km. eğirdir 35 km, bu hat döşenmiş. 20 km’deki uzak yer 280 kotu kurtarıyor ve elektriksiz basabiliyoruz. Bu da büyük bir proje. Biz 2014’te yolları gösterdik bunları yapın dedik. 54 km’yi yaptığımız zaman 600 bin lira elektrik parasını oradan da kurtaracağız. Bunları proje kafasıyla ortaya çıkarmamız lazım. Andık deresi arkası bizim için büyük nimet. En büyük barajı yapalım. Sayın bakanımızdan müjde değil bunların yapılmasını istiyoruz. Ben rasyonelim. Isparta’ya yardımcı olunmasını istiyorum.

Vergi dairesinde devlete 8’e vergi ödüyoruz sadece 1’i Isparta’ya harcanıyor. Konuşmalarında 32 baraj yapılacak diyor. Hep cek-cak diyor, yapıldı demiyor. Darıdersi’ne 2 yetmez 3 yapılmalı. Bu altın su.
Isparta suyu için orayı yapmamışsınız. Orayı sulama için yapmışlar. Isparta için yapsalar 80 metre yukarı yaparlardı. Oraya da 100 bin lira ayda basmak için elektrik faturası ödüyoruz."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum