Eğirdir Hıristiyanların Yeni Gözdesi Oldu

Yunanistan'dan Pisidia Metropoliti Pater Sotirios Trambas ve beraberindekiler Eğirdir’e gelerek Yeşil Ada’da bulunan Kilise’nin restorasyonu için Eğirdir Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral ile görüş alış verişinde bulundular.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Aralık 2011 16:31
Eğirdir Hıristiyanların Yeni Gözdesi Oldu

ABD Başkanı Barack Hussein Obama, Katoliklerin Ruhani Lideri Papa ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile birebir görüştüğünü belirten ve destek alan Pisidia Metropoliti Pater Sotirios Trambas, Eğirdir’deki Kilise için de ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Yunanistan'dan gelen Pisidia Metropoliti Pater Sotirios Trambas ve beraberindeki heyet Eğirdir Yeşilada Mahallesi’ndeki Ayastefanos Kilisesi’ni ziyaret ettiler. Pisidia Metropoliti Sotirios Trampos ve beraberindeki heyet ayrıca Başkan Özmeral’i makamında da ziyaret etti.

Eğirdir turizmine canlılık katan misafir heyet, önceki gelişlerinde Başkan Özmeral’in, "ziyaretleriniz günübirlik olmasın. Geceyi de Eğirdir'de geçirmek gerekir." ifadeleri karşılık buldu ve misafirler Altıngöl Otel'de konakladılar.

Metropolit Pater Sotirios Trambas, Türkiye Cumhuriyeti kimliğini göstererek, “Ben 36 yıl Kore’de görev yaptım. Bana böyle bir şey verilmedi. Ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Bunu bana Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verdi. Bize çok büyük değer veriyor. Dinlere karşı saygısı çok fazla. Yunanistan ve Türkiye’nin Turizm Bakanları bir araya geldi ve din turizminin geliştirilmesi noktasında fikir birliliğine vardırlar.” Dedi.

Metropolit Pater Sotirios Trambas, “Daha önce kilisenin kapısından giremiyorduk. Şimdi biz gelmeden Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral kilisenin kapısını açtırıyor. Her geldiğimizde Kilise daha bir güzelleşiyor. Çok çok memnunuz. Eğirdir bir cennet, eminim ki bu güzelliklerden herkes istifade ediyordur” dedi.

Metropolit Pater Sotirios Trambas, Eğirdir Yeşilada Mahallesi’ndeki Ayastefanos Kilisesi hakkında bildiklerini aktardı. Metropolit Pater Sotirios Trambas; “1846 yıllarında yapıldığı 1. Abdulhamit döneminde Ada Camisi'nin de önceden kilise olduğu biliniyor. Ada Camisiyle kilise arasında bir tünelin olduğu biliniyor. Kilisenin asıl günü 1 Temmuz’dur. Buranın ithaf edildiği Aziz’in yaralı ve hastalara mucizeler yarattığına inanılıyor. Hırıstiyan dininin manastırı olarak bilinen kilisenin karşısında önceden rahibe okulu olduğu biliniyor. Buranın asıl adı Aya Anargiri'dir.” dedi.

Metropolit Pater Sotirios Trambas, Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral’den gördüğü ilgiyi memnuniyet ve samimi duygularla ifade ederken, “insanlar birbirini sevmeli. Çünkü hepimiz aynı soydan Adem ile Havva’dan geliyoruz” dedi.

Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, “Memleketimiz ve kültür ve tabiat varlıkları bize emanettir, emanete hıyanet yoktur. İslâm dini sevgi ve hoşgörü dinidir. Bizler sizleri ve bütün insanları seviyoruz. İnsanların bir birleriyle barışık olması lâzım. Sizleri her zaman daha kalabalık olarak Eğirdir’imize bekliyoruz.” dedi.

Eğirdir Yeşilada Mahallesi’ndeki Ayastefanos Kilisesi’nde dualarını yapan heyet, Eğirdir Gölü kenarında yürüyüş yaptılar. Başkan Özmeral’e sık sık övgüler yağdıran Metropolit Pater Sotirios Trambas, Kilise’nin şifa dağıttığını Eğirdir Gölü’nde de sular içilerek yada suya girilerek insanların zamanında şifa bulduğunu söyledi.

Başkan Özmeral ile hatıra fotoğrafı çektiren Metropolit Pater Sotirios Trambas, Kilise’nin restorasyonu tamamlandığı takdirde Eğirdir’e ikâmetini taşıyıp burada konaklayabileceğini söyledi.

Heyet, topluca Belediye binasına gelerek Başkan Özmeral’i ziyaret ettiler. Başkan Özmeral, Eğirdir’in simgesi olan elma ikramında bulunurken, karşılıklı elma ikramları dostluk havası oluşturdu.

Kilise’nin projeleri Belediye Fen İşleri ekibiyle birlikte gözden geçirildi.

Kilisenin restorasyonunda yapılacak masrafların Metropolit Pater Sotirios Trambas tarafından temini söz konusu oldu. Metropolit Pater Sotirios Trambas Eğirdir’in zamanında çok önemli bir dini merkez olduğunu belirterek, “Kilise restorasyonu tamamlandığında dünya çapında çok büyük katılımlı bir ayin yapmayı planlıyoruz. Dünya’nın her bir yanından insanlar akın akın buraya gelecek. Zamanında Eğirdir insanların akın ettiği, suyundan şifa bulduğu önemli dini bir merkezmiş. Bunu tekrar sağlayabiliriz.” açıklamasında bulundu.

Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral’in “konaklamalı olarak yine bekliyoruz” davetine icabet eden Metropolit Pater Sotirios Trambas ve beraberindekiler, Eğirdir Altıngöl Otel’de bir gece konakladılar ve ertesi gün ilçeden ayrıldılar.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum