Eğirdir Vilayet Konukevi Satılacak

Vali Memduh Oğuz’un bakım ve onarımı için 300 bin TL ödenek isteyip İl Genel Meclisi’nin veto ettiği Eğirdir Vilayet Konukevi bir kez daha gündemde. Her geçen gün biraz daha fazla yıpranıp kullanılamaz duruma gelen bina, satışa çıkarıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Temmuz 2012 12:07
Eğirdir Vilayet Konukevi Satılacak

Bundan tam 21 yıl önce Isparta’ya gelen protokolün ağırlanması amacıyla açılan Eğirdir Vilayet Konukevi bir kez daha İl Genel Meclisi’nin gündemine geliyor. Son olarak geçen yıl Temmuz ayında Vali Memduh Oğuz’un kullanmak için 300 bin TL ödenek istediği ancak İl Genel Meclisi’nin bu talebi kabul etmediği Vilayet Konukevi, satış veya kiralama yöntemiyle ekonomiye kazandırılmak isteniyor. Bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelen atıl durumdaki binada zaman zaman güvenlik sorunları da baş gösteriyor. İdare’nin sırtında kambur olarak görülen binanın özel sektör marifetiyle işletilmesi isteniyor.

Valilik teklifinde, mülkiyeti Özel İdare’ye ait olan Eğirdir, Yeşilada Mahallesi’nde bin 086 m2 arsa üzerine inşa edilen Vilayet Konukevi, ihtiyaçlara uygun birçok alternatifinin bulunması nedeniyle istenilen şekilde kullanılamadığına ve atıl durumda olduğuna dikkat çekildi. ‘Her geçen gün biraz daha fazla yıpranması nedeniyle kullanılamaz duruma gelen binanın koruma ve güvenliğinde zaman zaman sıkıntılar yaşandığı, çok fazla sektörde (özellikle turizm sektöründe) potansiyeli bulunan Eğirdir ilçesinde atıl vaziyette tutulan ve gün geçtikçe İl Özel İdaresi bütçesine daha fazla yük getireceği aşikar olan binanın hangi yöntemlerle (satış, kira, vs.) ekonomiye kazandırılabileceği hususunun karara bağlanması istenildi.

VALİ UZUN VETO ETMİŞTİ

Geçmiş yıllarda bir çok kez satışı için ihaleye çıkılan ancak satılamayan Eğirdir Vilayet Konukevi, vetolarla gündeme geldi. Bu bina Çankırı’ya atanan Vali Şemsettin Uzun’un Isparta Valiliği döneminde tartışmalara yol açmıştı. 2006 yılı ocak ayında İl Genel Meclisi konukevinin İdare’ye yük getirdiği ve atıl durumda bulunduğu gerekçesiyle öncelikle satılmasına, satılamaması halinde kira ihalesine çıkarılmasına karar verdi. Ancak Vali Uzun, idarenin menfaati olmadığı gerekçesiyle karara imza atmadı. Meclis, iade edilen kararda hiçbiri değişikliğe gitmeden aynı kararı aldı. Vali Uzun, bunun üzerine satış ihalesinin iptali istemiyle İdare Mahkemesi’ne dava açtı. İdare Mahkemesi Meclis’i haklı buldu. Bunun üzerine Valilik, ihaleye çıktı. Ancak konukevine talipli çıkmadı.

ÖNER ‘KİRALAYIN’ DEMİŞTİ

Meclis 2009 yıllında ilin turizm hareketliliğinin artırılması, ilçenin sosyal, kültürel, turistik ve tarihi yönden tanıtımının sağlanarak Isparta ve ekonomisine katkı sağlaması için konukevinin 10 yıl süre ile kiraya verilmesini kararlaştırdı. Dönemin Valisi Ali Haydar Öner’de binanın kiraya verilerek işletilmesini uygun gördü.

VALİ 300 BİN TL İSTEDİ

Vali Memduh Oğuz’un göreve başlamasıyla birlikte Vali Oğuz, bu binayı kullanacağını Meclis üyelerine söyledi. Vali Oğuz imzalı, Meclis’e 2 Mayıs 2011 tarihinde gönderilen teklifte, binanın çok bakımsız ve harabe şeklinde olduğu, bakım ve onarımının yapılmaması durumunda ileride daha ciddi harcama ile bakım onarım yapılacağı, bu itibarla taşınmazın mevcut olumsuz durumdan kurutularak kullanılır duruma getirilmesi ve çevreye verdiği olumsuz durumun ortadan kaldırılması amacıyla 300 bin TL ödenek ayrılması istendi.

ÖDENEK TALEBİNE ONAY VERİLMEDİ

Ancak Meclis’ten ödenek ayrılamayacağı kararı çıktı. Meclis hali hazır durumu ile Vilayet Konukevi’nin kiraya verilmesinin daha uygun olduğu İl Genel Meclisi’nin bahis geçen kararını değiştirecek şart ve koşulların oluşmadığı, bu sebeple 2011 yılı bütçesinde aktarıma ilişkin teklifin yerinde olmadığı bu haliyle konukevine bakım onarım ve tadilat masrafı yapmanın uygun düşmeyeceğini uygun gördü. Vali Oğuz, veto yetkisi bulunmasına rağmen Meclis’in aldığı kararı iade etmedi.

TEKLİF MECLİS’İN ÖNÜNDE

Şimdi İl Genel Meclisi, Temmuz ayı oturumlarında Konukevi’nin satış veya kiralanma işini görüşecek. Binanın durumunu Plan ve Bütçe, İmar ve Bayındırlık ve Gençlik Spor, Turizm komisyonlarından çıkacak karar belirleyecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.