Eğirdir’de Balıkçılar Dertli

Denizlerde ve iç sularda misina ağ ile avlanma yasağı kapıda.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Şubat 2013 17:21
Eğirdir’de Balıkçılar Dertli

Yasak aslında başladı, ancak tepkiler nedeniyle bir yıl ertelenen yasağa balıkçıların tepkisi dinmiyor. Eğirdir’li balıkçılar ip ağ ile avlanmada verimin yüzde 50 oranında düşeceğini belirtiyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 1 Eylül 2012-31 Ağustos 2016 tarihleri arasında geçerli olan 2012/65 numaralı 'Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'in 45. maddesinin 7. fıkrasında 'su ürünleri avcılığında monofilament (tek kat) misina ağları, multimonofilament (çoklu tek kat) misina ağları ve dolanan (drift-net) ağların kullanılması yasaklanmıştır.

Bu ağların, gemilerde, balıkçı barınaklarında, barınma ve çekek (kayıklar ve küçük gemilerin kıyıya çekildiği yer) yerlerinde bulundurulması yasaktır' kararı, 1 yıl ertelemeli uygulanacak. Önümüzdeki yıldan itibaren denizlerde ve iç sularda misina ağ ile avlanma yasağına ise balıkçılar tepkili.

BALIKÇILIĞI BİTİRİR
Eğirdir’li balıkçılar, ''Hayata geçirilmesi beklenen ip ağ uygulaması, Eğirdir Gölü'ndeki balıkçılığı tamamen bitirir'' diyerek, zaten Eğirdir'de az sayıda kalan mevcut balıkçıların da mesleklerini bırakmak durumunda kalacaklarını öne sürdü.

KARARLA İLGİLİ CİDDİ ENDİŞELER VAR
Balıkçılar, şu anda gölde faaliyet gösteren balıkçı sayısının 200-250'yi geçmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Eğirdir Gölü'nde balıkçılık bu noktada iken avcılık yaparken misina yerine iplik ağ kullanma zorunluluğu beraberinde birçok sıkıntıyı gündeme getirecektir.

Bu uygulama iç sulardaki su ürünleri kooperatiflerine sorulmadan sadece denizlerdeki kooperatifler dikkate alınarak alınmış bir karardır. Özellikle Eğirdir Gölü gibi kirlilik sorunlarının yaşandığı tatlı sularda uygulanması güçtür.

Bu karar alınırken, tatlı su kaynaklarında avcılık faaliyetleri içerisinde olan su ürünleri kooperatiflerinin de görüşü alınmalıydı. Özellikle tatlı sularda mesai yapan balıkçı camiası, kararla ilgili ciddi anlamda endişeler yaşıyor'' diye konuştu.

BEYŞEHİR GÖLÜNDE 15 YIL ÖNCE UYGULANMIŞTI
Eğirdirli balıkçılar, Beyşehir Gölü'nde balıkçıların yaklaşık 15 yıl önce ip ağ kullandığını ancak yaşanan otlanma sorunu ve kirlilik nedeniyle misina ağ uygulamasına dönüş yapıldığını da hatırlatarak, ''Şimdi balıkçılarımızın elindeki ağların toplam maliyeti 3-4 milyon liraya ulaşıyor. Yeni uygulamanın hayata geçmesi bunca milli servetin çöpe gitmesi anlamı taşıyor'' diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum