Eğirdir'de Çöplerlerin Temizlenmesine Başlandı

Eğirdir Belediyesine ait Kemerköprü rekreasyon alanında bulunan balık havuzlarının, Eğirdir Belediyesine ait çöp kamyonlarıyla, evsel atıklarla, pet ve naylon şişelerle, hayvan leşleriyle, zirai ilaç kutularıyla doldurulması haberi yerel ve ulusal basın i

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Mayıs 2011 11:11
Eğirdir'de Çöplerlerin Temizlenmesine Başlandı

Eğirdir Belediyesine ait Kemerköprü rekreasyon alanında bulunan balık havuzlarının, Eğirdir Belediyesine ait çöp kamyonlarıyla, evsel atıklarla, pet ve naylon şişelerle, hayvan leşleriyle, zirai ilaç kutularıyla doldurulması haberi yerel ve ulusal basın ile televizyonlarda geniş şekilde yayınlanıp, kınamalara sebep olurken, Isparta Valisi Sayın Memduh Oğuz’un talimatlarıyla, çöplüğe dönen balık havuzlarının içerisinin temizliğine başlanıldı.

Temizleme çalışmalarını Isparta Valisi Memduh Oğuz yanı sıra, Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Eğirdir Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral, Çevre ve Orman İl Müdürü Tayfun Büyükküpçü, Md. Yrd. Mustafa Zorlu ve çöplerin dökülmesi emrini verdiği iddia edilen Emin Kolancı’da izlerken, Belediye Başkanı O. Nuri Özmeral basın mensuplarına “bu olayın kabullenilecek bir yanı yok. Yanlışlıklardan dönmek önemli. Onun için burada temizlik çalışmalarına başlıyoruz. Ben daha önce buraya gelmemiştim. Görüntülerin ve haberin yayınlanmasından sonra, önce havuz içerisindeki poşetleri, çöpleri temizlettik. Sonra buraya dökülen çöpler uçmasın, çevreye zarar vermesin diye üzerini örttük…” dedi.

Eğirdir Belediyesine ait dozerler ve kamyonlarla temizlik çalışmalarına başlanıldığını söyleyen Özmeral, çıkarılan çöplerin burada ön ayrıştırmasının yapıldığını, miskinlerde bulunan eski çöplük alanına götürülmesiyle burada ikinci bir ayrıştırma yapılacağını ve çöplerin Isparta Koçtepe çöp deponi alanına götürüleceğini anlatarak “burada bir gerçek var, kabullenmemiz lazım. Buraya çöp döküldüğünden benim gerçekten haberim yoktu. Asla rıza göstermem mümkün değildir. Buraya asfalttan 250-300 m. dolgu yapılmış, hepsi temizlenecek, buraların dinlenme alanı, karavan yeri olmasını arzu ediyoruz” dedi.

Basın mensuplarının sorusu üzerine, çöplerin buraya uzun zamandır döküldüğünün anlaşıldığını da söyleyen Özmeral, “görünen köy kılavuz istemez. Buraya 300-500 kamyon çöp dökülmüş olabilir” ifadelerini kullandı.

ISPARTA VALİSİ MEMDUH OĞUZ “TALİMAT VERİYORUM, BURASI TEMİZLENECEK…”

Saat 15:30’da Eğirdir Belediyesi kamyonlarıyla çöp doldurulan havuzlar bölgesine gelen Isparta Valisi Memduh Oğuz “Eğirdir Gölü, sadece Isparta, Türkiye için değil, dünya için önemli bir göldür. Korunması hususunda titiz davranılmalıdır. Bu görevi bize mevzuat veriyor. 12 Nisan günü bu olayı bana AA Isparta Muhabiri bildirdi.

Bu bölge ile hemen ilgilendim. Belediye Başkanı ile bir araya geldik. Olumsuzluğa meydan verilmemesi için yasal işlem yapılması gerektiğini söyledik. Çevre İl Müdürlüğü elemanları burada tespitlerde bulundu. Kısa bir çalışma ile temizliğin yapılamadığı görüldü. Doğaya bu şekilde dokunmamak gerekiyor. Bu alan asfalt yola kadar temizlenmeli ve tabii haline getirilmelidir. Bu iş Eğirdir Belediyesinin gücünü aşar, araç gereç desteği ile halletmek lazım” dedi.

AKIN Gazetesi Ankara temsilcisi Zeki Tarhan’ın kendilerini arayıp, “bu alanın gece operasyonu ile temizleneceğini öğrendik” dediğini anlatan Vali Oğuz “kendilerini bugün arayıp burası gündüz, halkın ve basın mensuplarının önünde açılacak dedim. Bu maksatla şimdi buradayım…” diye konuştu.

Ağır bir çöp kokusu içinde açıklamalarını sürdüren Isparta Valisi Memduh Oğuz, “burada kesinlikle çok çirkin bir görüntü var. Bu çöpler buradan alınacak, gölü kirletecek tüm unsurlar alınacak. Hiçbir harcamadan kaçınmayacağız. Eğirdir Kaymakamlığı, Eğirdir Belediyesi ve Çevre ve Orman İl Müdürlüğü çalışmalarını sürdürecek. Çöpler toprak altında varsa o topraklar da kaldırılacak. Burası çöp depolama alanı değil…” dedi.

1967 yılında bu alanda göle girdiğini, hatta arkadaşlarıyla birlikte çekilmiş fotoğraflarının da bulunduğunu anlatan Isparta Valisi Memduh Oğuz, “şimdi yine talimat veriyorum, burası TEMİZLENECEK…” ifadelerini kullandı.

Eğirdir Gölü’nün başka meseleleri de olduğunu vurgulayan Vali Oğuz, “Yeşilada’ya zamanla yol yapılmış, yarımada haline dönüştürülmüş. Eski, tabii haline dönüşmesini planlıyoruz. Böylece Eğirdir Gölü hassasiyet kazanacaktır. Bu büyük bir projedir.” dedi.

Bir basın mensubunun “cezai işlem uygulandı mı?” şeklindeki sorusu üzerine Vali Oğuz, “Çevre konusunda iki aşamalı ceza dönemi yaşandı. Eskiden Çevre Müdürlüğü teklif eder, Vali onaylardı. Şimdi bu değişti. Yetkili merci doğrudan Çevre İl Müdürlüğü’dür. Bu konuda prosedür devam ediyor...” şeklinde cevap verdi.


www.egirdirakingazetesi.com.tr

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.