Eğirdir'de Kerevit Üretimine Dönüş

Eğirdir Gölü'nde Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nın projesi ile yeniden tatlı suda kerevit üretimi canlandırılacak.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Haziran 2011 19:23
Eğirdir'de Kerevit Üretimine Dönüş

Eğirdir Gölü'nde Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nın projesi ile yeniden tatlı suda kerevit üretimi canlandırılacak.

Bir dönem kerevit alanında Türkiye'nin en önemli üretim sahaları arasında yer alan ancak aşırı avlanma ve çevre kirliliği etkenlerinden dolayı üretimi yok denecek kadar azalan Eğirdir Gölü'nde Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ITSO) projesi ile yeniden tatlı suda kerevit üretimi canlandırılacak.

Türkiye ve Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazanan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nın "Türkiye'de Kerevit Üretimi ve Pazarlanmasının Geliştirilmesi" başlıklı projesi, ITso'da düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun, toplantıda yaptığı konuşmada, ITso'nun Türkiye ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacak bir proje hazırladığını ve bu projenin 100 üzerinden 83 puanla ilk sırada yer aldığını kaydetti. Kerevit üretiminin özellikle Göller bölgesinde en önemli değerler arasında yer aldığını anlatan Altun, kerevit üretiminin artmasıyla ihracatın da artacağına değindi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülecek bu projenin iki ortağı bulunduğunu dile getiren Altun, şöyle konuştu:

"Projenin yerel ortağı Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), yurtdışı ortağı ise Çek Cumhuriyeti'nden South Bohemia Üniversitesidir. SDÜ, kerevit avcılığı, yetiştiriciliği, işlemesi, gıda güvenliği ve pazarlama kanallarının oluşturulması gibi konularda teorik ve pratik eğitim verilmesinden sorumlu olacak. South Bohemia Universitesi de Çek Cumhuriyeti ve diğer AB üyesi ülkelerdeki kerevitin durumu, avcılığı, yetiştiriciliği, işlenmesi ve pazarlaması hakkındaki karşılaştırmalı bilgiler ve AB mevzuatı hakkında katkı sağlayacak. "

Projede iştirakçilerin de yer aldığını belirten Altun, Orvesa Gıda Sanayi ve Ticaret A. Ş'nin kerevit hammaddesinin temini ve pazarlanması konusunda, Şahlanlar Gıda Sanayi ve Ticaret LTD Şirketi'nin hammaddenin işlenmesi, ambalajlanması, paketlenmesi konularında katkı sağlayacağını bildirdi.

Eğirdir Gölü Balıkçılar Kooperatifi ile Beyşehir Gölü Balıkçılar Kooperatifinin de uygulamalı eğitimlere katkı sağlayacağını ifade eden Altun, Süleyman Demirel Üniversitesi Avrupa Birliği Dokümantasyon Araştırma ve Uygulama Merkezinin de Avrupa Birliği müktesebatıyla ilgili bilgi desteği vereceğini söyledi.

ITso Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç da, yörenin ve ülkenin ekonomisini canlandıracak bir projeyi hayata geçirdiklerini belirtti. Projenin hem üretici firmalar hem de üniversiteler tarafından destekleniyor olmasının da büyük bir avantaj olduğunu dile getiren Kaçıkoç, "Üniversite- sanayici işbirliğinin en güzel örneği" yorumunda bulundu.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da, SDÜ'nün bölge ile iç içe olmaya başladığını söyledi. Üniversitelerin bilimsel platformlarda yer almalarının yanı sıra toplumu değiştirme ve geliştirme görevlerinin de bulunduğunu belirten İbicioğlu, bu projenin bu amaca örnek gösterilebileceğini kaydetti.

-136 BİN AVROLUK PROJE-

ITso Genel Sekreteri Doç. Dr. Adem Korkmaz da, projenin uygulanması hakkında bilgiler verdi. Projenin toplam bütçesinin 135 bin 748 Avro olduğunu kaydeden Korkmaz, yüzde 90'ının Avrupa Birliği tarafından hibe olarak verileceğini, geri kalan kısmın da proje sahibi olarak Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nca karşılanacağını belirtti. Projenin 16 ay süreceğini aktaran Korkmaz, 21 Nisan'da Merkezi Finans ve İhale Birimi ile imzalanan sözleşmeyle projenin başladığını kaydetti.

Korkmaz, projenin amacını, doğal kerevit stoklarının korunması yoluyla sürdürülebilir bilinçli avcılığın sağlanması, çarpan etkisi ile gelirin artırılması, vasıfsız iş gücünün istihdama kazandırılması, sürdürülebilir gıda güvenliği ve rekabet gücünün artırılması olarak özetledi.

Proje kapsamında verilecek eğitimlere, yörede bulunan vasıfsız iş gücünün, balıkçıların, ev hanımlarının ve bu konuya ilgi duyan herkesin katılabileceğini söyleyen Korkmaz, eğitimlere katılan kursiyerlere eğitim süresince günlük cep harçlığı ve eğitim sonrasında da sertifika verileceğini kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.