Eğirdir’den Katı Atık Dönüşüm Atağı

Eğirdir’den Katı Atık Dönüşüm Atağı

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Şubat 2015 15:47
Eğirdir’den Katı Atık Dönüşüm Atağı

Eğirdir Belediyesi, geniş çaplı işbirliği ile katı atıkların geri dönüşümü konusunda, önemli bir çalışma başlatıyor. Atık pil, atık yağ dışında katı atıkların geri dönüşümü sağlanacak ve geliri okullara dağıtılacak.

Eğirdir Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İş birliği Komisyon toplantısını yapıldı. Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan ve Kaymakam Dr. Yalçın Yılmaz Başkanlığı’nda gerçekleşen toplantıya Belediye Başkanı Ömer Şengöl, protokol üyeleri, okul müdürleri ve davetliler katıldı. Halk Eğitim Merkezi’nin faaliyetlerinin yer aldığı sunumla başlayan toplantıda Eğirdir Belediyesi’nin sosyal sorumluluk projesi büyük ilgi gördü.

Eğirdir Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyon toplantısına Belediye Başkanı Ömer Şengöl’ün açıklamaları damga vurdu
Başkan Şengöl, “Avrupa’da kişi başına 2 kg çöp düşüyor, bunun 1 kg’ı dönüşüme giriyor. Eğirdir’de ise kişi başına düşen çöp miktarını Avrupa’daki gibi nerdeyse 2 kg’dır. ancak bizde dönüşüm olayı zayıf olduğu için miktarın 100 gramı bile dönüşüme gitmiyor, her şeyi çöpe atıyoruz.” dedi.

Şengöl, “Belediye olarak okullar, kurumlar ve askeriyemizle işbirliği yaparak, dönüşüm konusunda önemli adımlar atmak için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.” açıklamasında bulundu.

“Önce şehrin hijyeni” diyen Başkan Şengöl, “Belediye olarak şehrimizin muhtelif yerlerinden çöpleri alarak, Miskinler’de topluyoruz. Buradan yine Belediyemiz iş makineleriyle, belediyemiz vasıtalarına bu çöpleri yüklüyor ve 60 km uzaklıkta Isparta Koç Tepe Mevki çöp deponi alanına taşıyoruz. Bu da yetmiyormuş gibi, çöplerimizi kabul edin diye üstüne para ödüyoruz. Hendekten atlasın, nerde patlarsa patlasın mantığıyla hareket etmeyi bir kenara bırakmalıyız. Okumak, yazmak, yemek, içmek kadar önemli biri husus da çevre bilincidir. Belediye olarak çevre bilincinin yaygınlaştırılması için çeşitli projeler geliştiriyoruz, geliştirmeye de devam edeceğiz. Bu taşıdığımız çöpler ayrıştırılırsa para ediyor. Lafa gelince herkes konuşuyor, iş başa düşünce kimse ortada yok. Evvela yaşadığımız şehrin hijyeni lazım.” dedi.

Okullara, kurumlara ve askeriyeye 100 litrelik atık bidonlar yerleştirileceğini ifade eden Başkan Şengöl, “Öğrencilerimizin, okulda ya da evde tükettikleri suların ya da içeceklerin pet şişelerini ve mavi kapaklarını bu bidonlara atmasını isteyeceğiz. Ayrıca bu bidonların yanına atık yağ ve atık pil toplama kutularını da koyabiliriz. Zaten ülkemizin belası olan atık pil konusunda her okulda bu bilinç var. Atık yağ konusunda da Belediyemiz çeşitli yerlerde oluşturduğu atık yağ toplama merkezleri aracılığı ile bu işi yapıyor. Belediyemizin Çevre Mühendisi Pınar Kesiktaş, her okula giderek öğrencilere ve okul çalışanlarına gerekli bilgiyi ve eğitimi verecek. Müftülük aracılığı ile camilerimizde cemaate ve kuran kurslarında kursiyerlere bilgiler aktarılacak. Okullarda müdürlerimize ve öğretmenlerimize çok iş düşüyor.” açıklamasında bulundu. Avrupa’da kişi başına 2 kg çöp düştüğünü anlatan Başkan Ömer Şengöl, Eğirdir’de 35 ton çöp toplandığını bunun 100 gramının bile dönüşüme aktarılamadığına dikkat çekerek, “Lastikler, piller atık yağlar ve atık kağıtlar toplanıyor. Bunun dışındaki katı atıklardan herhangi bir geri dönüşüm sağlanamıyor. Belediyemiz bu konuda atılım yaparak, hep beraber hem çevre bilincini aşılamak ve geliştirmek adına hem de kazançlı çıkmak adına böyle bir proje geliştirdik. Sizlerin de desteği ile inşaallah başarılı sonuçlar alacağımıza inancımız tamdır.” şeklinde konuştu.

1 Nisan 2015’ten itibaren çöp konteynırlarını kaldıracaklarını açıklayan Başkan Şengöl, “Haşerat üremesinin ve çevre kirliliğin önüne geçeceğiz. Akşamları belirli 2 saat içinde çöpler atılacak ve toplanacak. Onun dışında çöp atmak yasaklanacak. Caydırıcı olsun diye gerekirse cezai işlem uygulanacak.” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Şengöl, “Mavi kapak ve pet şişe ile başlayacağımız bu çalışmada süreklilik olursa okullarımız da karşılığını alacaktır. Elde edilen kazanç okullarımıza dağıtılabilir. Atık pil konusunda da zaten ilk üçe ödüller veriliyor. Fotokopi makinesi, laboratuar seti, satranç takımı gibi. Eğirdir’imizde yaşayan herkesin bu çalışmada rol alacağını biliyor ve başarılı olacağımıza inanıyoruz.” diyerek herkesten destek beklediğinin altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum