Eğitim Her Engeli Aşar Kampanyası

Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün desteği ile gerçekleştirilen 'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyasının 3. Yıl değerlendirme toplantısı İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde yapıldı.

Yayınlanma:
Eğitim Her Engeli Aşar Kampanyası

Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün desteği ile gerçekleştirilen 'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyasının 3. Yıl değerlendirme toplantısı İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde yapıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün desteği ile gerçekleştirilen 'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyasının 3. Yıl değerlendirme toplantısı İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde yapıldı. Törene Emine Erdoğan, MEB Bakanı Dinçer, Bakanlar Hayati Yazıcı ve Fatma Şahin'de katıldı. Törende Isparta Valisi Memduh Oğuz’da ödül aldı.

Yapılan gecede her şey engelliler içindi. Açılış toplantının açılışı da önemli bir mesajın verildiğ işaret dili ile başladı. Hayrünnisa Gül ise, engellilerin hayatta var olabilmelerine vurgu yaparak, kampanyanın hedefenini aşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 3 yılın sonunda eğitim gören egellilerin sayısında yüzde 44 oranında bir atşı sağlanmış ve 2009 yılında 150 bin olan okuyan engelli sayısı bugün 370 binlere ulaşmıştır. Ardından kürsüye çıkan 24 yaşındaki cam adam Zekeriya Ünal altında bulunan tekerli sandalyesinin bir ceza değil, yanında taşıdığı bir aksesusar olarak gösterdi. Gerçekleştirilen gecede Eğitim Her Engeli Aşar projesinde başarılı olan 16 il arasında 5’inci sırada yer Isparta’ya da ödül verildi. Isparta adına ödülü Vali Memduh Oğuz, Cumhurbaşkanın eşleri Hayrünnisa Gül’ün elinden aldı.

Sunuculuğunu Özge Uzun ve Fatih Türkmenoğlu'nun yaptığı programda Ajda Pekkan, Zekai Tunca, Erol Evgin gibi ünlü sanatçılar sahne alırken, engelli vatandaşlardan oluşan müzik orkestraları konuklara müzik ziyafeti yaşattı. Bazı engelli vatandaşların sahnede yaşadığı zorlukları anlatması, konuklara zaman zaman duygusal anlar yaşattı.

Çocukların ve bütün milletin Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayan Hayrünnisa Gül, "Başta değerli sanatçılarımız olmak üzere bugün burada çocuklarımıza ve bizlere Bayram neşesini, coşkusunu bir kez daha yaşatan, bu şenlik ortamını hazırlayan herkese teşekkür ediyorum. Gerçekten bütün başlangıçlar güzeldir, heyecanlıdır, umut doludur. Hedefler belirlenir, bütün enerji o işe verilir. Ancak işi takipte, sonuca ulaştırmada çoğu zaman başlangıçtaki performans sergilenemeyebilir. Her başlangıç  güzeldir ama daha güzel olan başladığınız işi bitirmek ve hedefinize ulaşmaktır. Ne mutlu bize ki, bu projeyle bütün bu güzellikleri bir arada yaşadık. Bugün burada, başladığımız işi bitirmenin, üstelik hedefimizin de üstünde bitirmenin haklı gurur ve mutluluğunu sizlerle paylaşıyoruz" diye konuştu.

Hukuki zeminde sağlanan bu gelişmelerin günlük hayata aktarılması için devletin yanında sivil topluma da büyük görev düştüğünü belirten Hayrünnisa Gül, "Eğitim Her Engeli Aşar kampanyasının hayata geçirilmesinin arkasındaki neden de bu zaten. Devlet ve sivil toplumun işbirliğiyle bir sinerji oluşturmak. Engellilerin eğitim görebileceği ve sosyal hayatın her alanında başarılı olabileceği konusunda toplumu bilinçlendirmeyi amaçlayan bu projeyle pek çok başarılı çalışmaya imza atıldı. Projenin başlatıldığı

Nisan 2009 tarihinden bu yana ülkemizin dört bir yanında yapılan bilgilendirme toplantıları ile engellilerimizin eğitimi konusunda toplumsal duyarlılığımız arttırıldı. 81 ilimizde engelliler için adeta bir eğitim seferberliği başlatıldı. Engelli çocuğu olan 63 binden fazla aile ziyaret edildi. Ailelere, devletimizin engellilere sağladığı eğitim hizmetleri anlatıldı. Bu ziyaretlerin projemizin başarısında büyük payı olduğunu düşünüyorum ve başta valilerimiz olmak üzere bu işe sahip çıkan, emek veren herkese
teşekkür ve takdirlerimi ifade etmek istiyorum" dedi.

TEK ENGEL EĞİTİMSİZLİK
Türkiye'de 8.5 milyon engelli olduğunu kaydeden Başbayan Gül, "Bu demektir ki, bugün burada toplanmamız için 8.5 milyon nedenimiz var. O günkü hedefimiz ülkemizde eğitim gören engelli sayısını yüzde 30 oranında arttırmaktı. Büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki, yaptığımız çalışmalarla 3 yılın sonunda ülkemizde eğitim gören engelli sayısında yüzde 144 oranında bir artış sağlanmış; 2009 yılında 150 bin olan okuyan engelli sayısı bugün 370 binlere ulaşmıştır.

Büyük bir heyecanla başladığımız, inanç ve kararlılıkla yürüttüğümüz 'Eğitim Her Engeli Aşar' projesi ile yakalanan başarı önemli, ancak yeterli değil elbette. Bütün engellilerimizi eğitim sistemine dahil etmek ve kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler olarak topluma kazandırmak amacıyla çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek. Bu proje bize gösterdi ki, engelli çocuğunu korumak adına dört duvar arasına hapseden pek çok aile aslında çocuklarınıneğitimi konusunda son derece duyarlı ve kendilerine sunulan imkanlardan yararlanmak için çok istekli. Yeter ki onlara ve topluma, asıl engelin bedende değil zihinlerde olduğunu; eğitim imkanı verildiği takdirde engelli insanlarımızın çok büyük başarılara imza attığını ve içinde yaşadığı topluma katkı sağladığını doğru şekilde, doğru örneklerle anlatalım. Bu doğru örneklerden biri de projemizin mimarı Lokman Ayva. O bütün engelliler için rol model aslında. Bu ülkeye çok büyük hizmetleri oldu. Buhizmetlerinin devam etmesi dileğiyle Lokman Bey'e bir kez daha teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Projede emeği geçenlere teşekkür eden Hayrünnisa Gül, "Son olarak da, sesimizi duyan, çağrımıza cevap ver en, çocuklarını dört duvar arasından çıkarıp hayata kazandıran, böylece hem kendilerine hem de ülkemize büyük değer katan ailelere teşekkür ediyor ve onlara bir kez daha seslenmek istiyorum: Unutmayın tek engel eğitimsizlik, unutmayalım, eğitim her engeli aşar" İlkleri bir arada yaşadık. dedi.

BAKAN ŞAHİN 'ÖNCE İNSAN'
Eğitim Her Engeli Aşar projenin paydaşlarından olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, "Önce insan diye çıktığımız millete hizmet yolculuğunda insanı merkeze alan son 10 yılı geçirdik. Ekonomimizi insan için, hukuku, demokrasiyi insan için, engelli engelsiz bütün vatandaşlarımızı önce demokrasideki engelini, hukuktaki engelini, ekonomideki engelini aşmaya çalıştık. Şimdi de engelli kardeşlerimizin yaşam standartlarını düzeltmeye, doğuştan hak olan yaşam hakkı, eğitim hakkı, çalışma hakkı, sağlık hakkını asla bir lütuf olarak değil, asla bir imtiyaz olarak değil eşrefi mahlukat olarak gördük ve gerekli bütün çalışmaları yapmak için yola çıktık. Sayın başbakanımızın talimatıyla hukuk devrimi yaptık. Önümüzde sivil anayasamız var. Engellilerimizin merkeze alındığı, anayasamızı da birlikte başaracağız. En büyük sorunun elden, koldan, ayakta olmadığını biliyoruz. En büyük sorunun gönüllerde, kalpte olduğunu gördük. Körlenen vicdanların, merhametsizleşmiş kalplerin en büyük sorun olduğunu gördük.

Engelli engelsiz kaynaşmaya başladık. Empati yapmaya başladık. Onun sorununu anlamaya başladık" diye konuştu.

BAKAN DİNÇER 'EĞİTİM TÜM ENGELLERİ AŞAR'
Toplantı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Üç yıldır büyük bir özveriyle başarıyla yürütülen Eğitim Her Engeli Aşar Projesi'nin değerlendirme toplantısı nedeniyle aranızda bulunmaktan çok büyük bir memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. Bu değerlendirmeye geçmişten başlayacak olursak, ülkemiz için engel alanındaki dönüm noktalarından biri 2005 yılında özürlüler kanunun çıkmış olmasıyla başlar. Bu kanunla ülkemizdeki engelli bireyler Avrupa ülkelerindeki engelli bireylere tanınan tüm haklara ve eğitim imkanına sahip olmuştur" dedi.

Sürecin ikinci ve belki de en önemli aşamasının ise bu düzenlemelerin hayata geçirilmesi olduğunu belirten Bakan Dinçer, "Bugün baktığınızda 7 yıl gibi kısa bir sürede bakım hizmetlerinden, rehabilitasyona, eğitim hizmetlerinden istihdama hemen her alanda çok önemli mesafeler kat ettiğimizi görüyoruz. Yapılan farkındalık çalışmalarıyla toplumun engelliliğe, engelli insanlara karşı algısında da önemli değişiklikler olmaya başlamıştır. Tüm toplumu engellilerin sorunları kadar, hakları konusunda da duyarlı hale getirmek, söz konusu hakları kullanmak için elverişli ortamları hazırlamak konusunda hepimize çok iş düşüyor" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANININ EŞİ PLAKET VERDİ
Hayrünnisa Gül, engellilere yönelik faaliyetlerinden ötürü bazı kurum ve kuruluşların temsilcileri ilekampanya kapsamındaki başarılı çalışmaları dolayısıyla Bursa, İstanbul, Kahramanmaraş, Ankara, Antalya, Konya, Çorum, Balıkesir, Burdur, Edirne, Erzincan, Isparta, İzmir, Malatya, Ordu ve Van valilerine plaket verdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.