Eğitim Öğretim Sorunlu Başladı

4+4+4 Eğitim sistemi tüm yurtta olduğu gibi Isparta’da problemlerle başladı. Kentte mevcudu 70’i bulan sınıflar var. Kentteki sınıf mevcudu ortalaması ise 40.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Eylül 2012 16:51
Eğitim Öğretim Sorunlu Başladı

Yeni Eğitim Öğretim yılı Isparta’da da krizle başladı. 70 kişilik sınıflarda eğitim-öğretim yılına başlayan Isparta’da sistemin içeriği nedeniyle eğitim kurumlarında derslik açığı ortaya çıktı. Bazı okullarda sınıf mevcudu 70’i buluyor.

Isparta genelinde 400 okul, 4 bin 500 öğretmen ve 80 bin öğrenci bulunuyor. 4+4+4 eğitim düzenlemesi ile okul öncesi zorunluluğu kaldırıldı. Isparta 5 yıl önce okul öncesi eğitimde zorunlu kent kapsamındaydı. Kentte 27 tane bağımsız Anaokulu yapılmıştı. Kentte 200 eğitim kurumunda 700 anasınıfı şubesi açılmıştı.

Okul öncesi eğitimde başarı oranı ise yüzde 90 seviyelerindeydi. Şimdi zorunluluk kalktı. Eğitim camiası zorunluluğun kalkması ile birlikte bu başarı oranının çok aşağılara çekileceği kaygısını dile getiriyor.

Isparta’da sınıf öğretmeni norm kadro fazlasının oluştuğunu dile getiren eğitimciler branş öğretmenlerinde ise tam tersi bir durumun ortaya çıktığına işaret ediyor. Kentte öğretmen açıkları dikkat çekiyor.  

 Konuyla ilgili ajans32’ye konuşan Türk Eğitim Sen Isparta Şube Başkanı Ali Balaban, “Yeni sistem nedeniyle sınıf öğretmenleri norm kadro fazlası olurken, ikinci kademe eğitimin 3 yıldan 4 yıla çıkarılmasıyla daha fazla branş öğretmeni ihtiyacı doğmuştur. Öğretmen açığı sorunu çözümlenememişken, yeni sistemin daha fazla öğretmen ihtiyacına yol açması krizi daha da derinleştirmektedir. Dolayısıyla Hükümet bu konuda yeteri kadar branş öğretmeni atama sorumluluğu göstermelidir.

 Ayrıca öğretmen atamalarında ciddi dengesizlikler vardır. Bazı branşlarda hiç öğretmen ataması yapılmamış, bazı branşlarda yapılan öğretmen ataması ise çok yetersiz sayıda olmuştur. Şunu da belirtmek isteriz ki; öğretmen atamalarını sadece yılda bir kez yapmak doğru değildir” dedi.

Eğitim İş Şube Başkanı Levent Çakan da 4+4+4 ile okul öncesi eğitimin yok sayıldığını söyleyerek şunlara dikkat çekti. “Zorunlu ilköğretime başlama yaşının 1 yıl erkene alınması ve bunun sonucu olarak okul öncesi eğitimin, zorunlu eğitimin dışına çıkarılması çocuğun gelişim ve eğitimine ilişkin bilimsel verilere uygun değildir. MEB’in 2010-2014 Stratejik Planı’nda hedef, “Okul öncesi eğitimde % 33 olan net okullaşma oranını dezavantajlı çocukları gözeterek plan dönemi sonuna kadar % 70’in üstüne çıkarmak” şeklinde belirlenmesine rağmen, bir taraftan da okul öncesi eğitim yok sayılmaktadır. Çocuklar gelişimsel olarak ilköğretime hazır olduklarında okula başlamalıdır. Bunun için okula başlamadan en az bir yıl okul öncesi eğitim önemlidir. İlköğretim sürecinden önce ve bu sürecin dışında yapılanan okul öncesi eğitimin temel amacı, çocukları ilköğretime hazırlamak ve ilköğretim için gerekli becerilerin kazandırılmasında önemli fırsatlar sunmaktır”

 Eğitim Sen Isparta Şube Başkanı Rıfat Gürbüz’de konuyla ilgili değerlendirmesinde “10 yıldır parlamenter sistemin tanık olmadığı örnekler yaşıyoruz. Torba yasa diye bir şey geliştirdiler. Her şey bunun içinden çıkıyor. 4+4+4 Türkiye toplumunun geleceğini değiştirecek bir yasa, yeni bir rant yasası olarak Meclis'ten geçti. Sonuç ne; sonuç Isparta’da 70 kişilik, 80 kişilik sınıflarda eğitim” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.