Eğridir Gölü İçin Çevre Katliamı Uyarısı!

Türkiye’nin ikinci büyük tatlı su kaynağı olan ve koruma altında bulunan Eğirdir Gölü’nün çevresinde çöplük alan oluşturulmasına, bazı sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerin temsilcileri tepki gösterdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Nisan 2011 20:09
Eğridir Gölü İçin Çevre Katliamı Uyarısı!

Sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerin temsilcilerinin göl çevresindeki çöplük alanında düzenlediği basın açıklamasında konuşan Eğirdir Esnaf Odası Başkanı Şeref Yorgancıoğlu, Eğirdir’in Türkiye’nin sayılı içme suyu kaynakları arasında yer aldığını ve su kalitesinin korunması amacıyla göl ile ilgili olarak koruma eylem planı hazırlandığını kaydetti.

Eski Isparta Valisi Şemsettin Uzun döneminden bu yana gölün üzerinde tüm yöneticilerin gereken hassasiyeti gösterdiklerini, küçük bir sızıntıya bile gerekli işlemlerin yapıldığını dile getiren Yorgancıoğlu, bugün ise gölün çevresinde çöplük alan oluşturulmasını hayretle karşıladıklarını bildirdi. Yorgancıoğlu, ”Koruma eylem planına göre, göle yakın yapılar yıkılıyor, balıkçılara av yasağı geliyor, herkes bu kurala uyuyor ama göle sahip çıkması gereken Eğirdir Belediyesi ise çöp alanı oluşturuyor. Bu Eğirdir halkına yapılmış en büyük saygısızlıktır” diye konuştu.

Bölgeye dökülen çöplerin bir günde oluşmayacağını ifade eden Yorgancıoğlu, alanın 3-4 aydır çöplük olarak kullanıldığını savundu. Çöplerin arasında inşaat malzemelerinin yanı sıra evsel ve zirai atıkların da bulunduğunu öne süren Yorgancıoğlu, bu atıkların göl için büyük tehlike oluşturduğunu ifade etti.

Belediyenin, gölün çevresinin çöple dolduğu yönündeki haberlerin ardından topraklama çalışma yaptığını ileri süren Yorgancıoğlu, ”Buradaki çöpler bir günde temizlenecek şekilde değildi. Görünen o ki çöplerin üzeri toprakla örtülmüş. Ayrıca hala görünen çöpler var” dedi.

CHP Eğirdir İlçe Başkanı İzzet Özdamar da Eğirdir Gölü’nün sadece Eğirdir için değil, Isparta ve Türkiye için önemli olduğunu dile getirerek, ”Eğirdir’i hiçe sayarak böyle bir görüntüyü oluşturan Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral’i istifaya davet ediyorum” diye konuştu.

MHP Eğirdir İlçe Başkanı Ali Demirtaş ise Eğirdir Gölü’nün bir yandan koruma altına alındığını, diğer taraftan da göz göre göre çöplüğe çevrildiğini savundu. Demirtaş, sorunla ilgili Çevre ve Orman Bakanlığına da şikayette bulunacaklarını bildirdi.

HAS Parti Eğirdir İlçe Başkanı Emin Bozbey de Eğirdir Belediye Başkanı Özmeral’in muhalefette olduğu dönemde benzeri konuları eleştirdiğini, şimdi ise kendisinin böyle bir davranışta bulunduğunu ileri sürdü.

Eski Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, balıkların yetiştirildiği havuzun ve insanların gezdiği hayvanat bahçesinin çöplük alana dönüştürülmesine anlam veremediklerini belirtti.

Kendi döneminde mevcut çöp alanını süresi dolmadan boşaltmadığı gerekçesiyle defalarca belediyeye ceza kesildiğini hatırlatan Şengöl, yönetimden de yasal işlemlerin yapılmasını istedi.

Açıklamaya katılan sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri, bölgede yarın da eylem yapacaklarını bildirdiler.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum