Ekonomik Veriler Son 5 Ayın Zirvesinde

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği tarafından aylık olarak yapılan Satın Alma Müdürleri Endeksi Mart ayı verileri açıklandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Nisan 2014 18:43
Ekonomik Veriler Son 5 Ayın Zirvesinde

2013 yılının son haftasında yaşanan olayların ardından düşüşe geçen ekonomik verilerin normal seviyeye geldiği belirtilen rapor hakkında bilgiler veren MÜSİAD il Temsilcisi Mustafa Selim Özkutlu, SAMEKS toplu endeksinin son 5 ayın zirvesine çıktığı söyledi.

SAMEKS verileri hakkında bilgiler veren Özkutlu, “Önceki ayda başlayan yukarı yönlü hareket, Mart ayında ivme kazanarak devam etmiş, hem sanayi hem de hizmetler sektörü endeksleri 50 baz puanın üzerinde seyretmiştir. SAMEKS sanayi endeksi 4,24 puan artışla 55,56’ya, hizmetler endeksi ise 3,54 puan artışla 52.32’ye yükselmiştir.

2013 yılı Aralık ayında başlayan siyasi çalkantıların etkisiyle Ocak ayında hızla düşüşe geçen ekonomik göstergeler, Şubat ayında toparlanmaya başlamış, Mart ayında ise bu iyileşme sürecine devam etmiştir. Özellikle reel sektörün, siyasi dalgalanmalara rağmen üretim, satış ve istihdama devam ettiği görülmektedir.

Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi
SAMEKS Sanayi Endeksi, 4,24 puan yükselerek 55,56 puana çıkmıştır. Endeks alt bileşenlerindeki en önemli artışlar, 7,83 puanla yeni siparişler ile 4,67 puanla istihdam endeksinde gözlenmiştir. Bunu 4,09 puanlık artışla girdi satın alımları izlemiştir. Bu üç göstergede birden gözlenen artışların, sonraki aylarda sanayi üretimine ve milli gelir artışına katkı sağlaması beklenebilir.

Hizmetler Sektörü SAMEKS Endeksi
İş hacmi, girdi satın alımları, stoklar, tedarikçilerin teslim süreleri ve istihdama yönelik sorulan beş soru ile hizmet işletmelerindeki değişimlerin ölçülmeye çalışıldığı SAMEKS Hizmetler Endeksi, Mart ayında 3,54 puanlık artışla yeniden baz puanın üzerine çıkarak 52,32 değerine yükselmiştir. Geçen yılın ayını ayında bu endeks, 55,66 olarak ölçülmüştür. Hizmetler sektöründe en önemli artış, 6,44 puanlık artışla iş hacminde gözlenirken, bunu 3,52 puanlık artışla istihdam izlemiştir.

Sonuç olarak, 2013 yılının son haftalarında başlayan siyasi çalkantıların etkisiyle Ocak ayında hızla düşüşe geçen ekonomik göstergeler, takip eden ayda yeniden toparlanmaya başlamış, Mart ayında ise bu iyileşmeye devam etmiştir. Hem sanayi endeksi, hem de hizmetler endeksi yeniden 50 baz puanın üzerine çıkmış, SAMEKS genel endeksi 53,32 olarak hesaplanmıştır.

Sanayi sektörü üretimi ve yeni siparişlerdeki artışlar, reel sektörün daha ziyade üretime odaklandığını göstermektedir. Hem sanayi hem de hizmetler sektöründe girdi alımları ve istihdamda gözlenen artışlar da, işletmelerin sonraki aylara yönelik olumsuzluk içerisinde olmadıklarını göstermektedir. Yerel seçimlerde, beklentilerin çok dışında sonuç ve gelişmelerin olmaması durumunda, bu yukarı trendin devam edeceği, iş hacmi ve üretimin artacağı öngörülebilir.

SAMEKS Toplu Endeksi 53,32 değeri ile son 5 ayın zirvesine çıktı.
Sanayi endeksi 55,56 değerine yükseldi. Endeks alt bileşenlerindeki en önemli artışlar, 7,83 puanla yeni siparişler ile 4,67 puanla istihdam endeksinde gözlenmiştir. Bunu 4,09 puanlık artışla girdi satın alımları izlemiştir.

Hizmetler sektöründe en önemli artış, 6,44 puan ile iş hacminde gözlenirken, bunu 3,52 puanlık artışla istihdam izlemiştir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.