Elma Üreticisi Sezona Dertli Başladı

Bu yıl 600 bin ton rekolte beklenen elmada çiftçi, satacak pazar olmaması nedeniyle sıkıntılı. Pazar sorununun temeli ise Suriye meselesi…

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Eylül 2012 09:31
Elma Üreticisi Sezona Dertli Başladı

Bu yıl elmada yaşanan rekolte artışı nedeniyle çiftçilerin yüzü gülerken; bu kez de pazarlama sorunları boyunları büktü. Üreticiler özellikle geçen yıllarda elmaların tam olgunlaştığı zamanlarda yaşadığı olumsuz hava şartlarından bu yıl kurtuldu.

Bu kurtuluş elmada rekoltenin artmasına da neden oldu. Ancak bu kez onlar için üzücü bir afet daha yaşandı. Üreticiler tüccar bulamıyor. Gelendost bölgesinde elma hasat dönemi başlamasına rağmen henüz tüccar gelmemesi üreticileri korkutmaya başladı. Üreticiler Suriye ile yaşanan sorunlar nedeniyle elmasını satacak pazar bulamadıkları için sıkıntı yaşayacak.

Bu yıl elma piyasasının 1 liranın altında açılmasına rağmen hala tüccar bulamadıklarını ifade eden Yaka Köyü elma üreticilerinden Ramazan Dereli, “Komşu ülkemizin iç işlerine karışmayı bırakıp, iyi ilişkiler geliştirmemiz gerekiyor. Bu yıl elma piyasası bir liranın altında açıldı. Ancak satacak tüccar bulunamıyor. Irak kapısı kapalı, Suriye kapısı da sorunlar nedeniyle kapandı. Böyle bir durum karşısında elma üreticileri ne yapacak? Zaten biz elmalarımızı Avrupa’ya değil de Ortadoğu ülkelerine satıyorduk. Bu yıl kapanan kapılar nedeniyle malımız elimizde kalacak. Sıkıntı çok büyük. Biz bu elmaları nereye satacağız?” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.