Elma Üreticisinin Yüzü Gülecek

Eğirdir’de MARİM’in ev sahipliğiyle bir araya gelen elma üreticileri ‘Elmanın İhracat Olanakları’nı masaya yatırdı. Düzenlenen toplantıda 2014 hedefi “5 bin ton elma ihracatı” olarak belirlendi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 09 Temmuz 2013 01:15
Elma Üreticisinin Yüzü Gülecek

Eğirdir’de elma üreticileri bir araya geldi. Kooperatiflerin bir araya geldiği toplantıda elma üreticilerin yüzünü güldürecek kararlar alındı.

ELMA KARDEŞLİĞİ BİR MASADA TOPLADI
Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda “Elmanın İhracat Olanakları” masaya yatırıldı. Toplantı İl Genel Meclis Üyesi Veli Gök başkanlığında, Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürü İsa Eren, Gülbudak Tarım İşletmesinden Hasan İnce, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Taner Gökdoğan, Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nuri Selçuk, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Gümrük Müşaviri Kürşat Arıduman, Eğirdir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Uğur Turgut, Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü teknik elemanları ve kooperatif yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İl Genel Meclisi üyesi Veli Gök’ün açılış konuşmasının ardından, MARİM Müdürü İsa Eren kurum tanıtımını içeren bir sunum gerçekleştirdi.

MALİYETLER YÜKSEK
Konuşmacılar tarafından sektörde, üretim maliyetlerinin yüksek olduğu ve üreticilerin ürünlerini bireysel olarak pazarladıkları, Avrupa Birliği’nde bahçedeki elmanın %90’ının paketlenip ihracata sevk edilecek kalitede olduğu, Türkiye’de ise bu oranın %10’larda kaldığı gibi sorunların varlığı dile getirildi.

ÜRETİCİ ÖRGÜTLENMELİ
Üreticilerin İtalya örneğinde olduğu gibi bir örgüt çatısı altında toplanmaları gerektiğinin ihracatta kilit nokta olduğu; böylelikle üreticilerin, ürün kalitesini artırmaları ve girdiyi daha ucuza temin etmeleri sayesinde üretim maliyetlerini düşürebilecekleri görüşü hakim oldu.
Yine üreticilerin ürettikleri ürünü bu örgütlere teslim etmeleri ve bu örgütler tarafından üretici adına ürünün muhafaza, ambalajlama ve pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

SEKTÖREL DIŞ TİCARET ŞİRKETİ
Toplantıda ITB Başkanı Ahmet Adar tarafından kooperatiflerin bir araya gelerek “Sektörel Dış Ticaret Şirketi” kurmalarının ihracat açısından faydalı olabileceği görüşü dile getirildi.

5 BİN TON ELMA İHRAC EDİLECEK
Toplantı sonucunda “Eğirdir’de ihracata başlangıç olması açısından 2014 yılı hedefimizin, 5.000 ton elmayı ihracata göndermek” olması gerektiği fikrinde karar kılındı.

HEYET OLUŞTURULUYOR
Öte yandan toplantıda İl Genel Meclisi Üyesi Veli Gök, her kooperatiften 2’şer kişi ve Ticaret Borsası temsilcilerinin önderliğinde bir heyet oluşturulmasına karar verildi.

Kooperatiflerin her birinin 500’er ton elmayı bir araya getirerek, toplu olarak satış yapılması konusunda fikir birliğine varıldı.

ITB PAZARIN ANAHTARI OLABİLİR
Ticaret Borsası’ndan da yurtdışı müşteri bulma konusunda talepte bulunuldu. Bir sonraki toplantıya kadar kooperatif yöneticilerinden üyeleri ile istişare ederek bu konuyu bir karara bağlamaları istendi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.