Elma Üretiminde Sert Düşüş

Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yıldız, Karaman'ın elma üretiminde Isparta'dan sonra ikinci sırada geldiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 12 Şubat 2011 13:22
Elma Üretiminde Sert Düşüş

Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yıldız, Karaman'ın elma üretiminde Isparta'dan sonra ikinci sırada geldiğini söyledi.

Bin 200'e yakın çiftçinin elma yetiştirdiği kentte her yıl yaklaşık 300-400 bin ton elma üretildiğini ifade eden Yıldız, ''Karaman'ın iklim ve toprak yapısı nedeniyle burada yetişen elmalar daha lezzetli, rengi belirgin ve daha kokulu oluyor. Ayrıca bölgemizde fenni gübre kullanımı fazla yaygın değil. Doğal gübreler kullanıldığı için elmaların lezzeti de güzel oluyor'' dedi.

Yıldız, 2009 yılında 400 bin tona yaklaşan elma üretiminin 2010 yılında yaklaşık yüzde 37 düşüşle 250 bin tona gerilediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Karaman'da Temmuz ayının sonlarında başlayan hasat, Ekim ayının sonuna kadar sürdü. 2010 yılında rekoltede beklentilerimiz gerçekleşmedi. Mart aylarında etkili olan soğuk hava ve don ürünlerde verimin düşmesine neden oldu. Ürünler, çiçek dönemine geldiğinde çiçek açtı ama don olunca üretim düştü. Sadece elma üretimi yapan çiftçiler zarar etti. 2009 yılında bahçede kilosu ortalama 30-60 kuruşa satılan elma, 2010 yılında arz darlığı nedeniyle 50-80 kuruşa yükseldi. Elma fiyatları da üretim düştüğü için bir miktar arttı ancak rekolte kaybı nedeniyle çiftçi yine de zarar etmekten kurtulamadı'' dedi.

Karaman'da Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre kentte 5 milyon civarında meyve veren elma ağacı bulunduğun dile getiren Yıldız, bölgelerinde Arjantin, starking ve golden başta olmak üzere 10'u aşkın çeşitte elmanın üretiminin yapıldığını bildirdi. 

SMS yoluyla don ve hastalıklar çiftçiye bildiriliyor

Karaman'da ''Çiftçi erken uyarı sistemi'' kurduklarını anlatan Yıldız, ''Sistemimize kayıtlı 1200 elma üreticisini her türlü konuda cep telefonundan kısa mesaj yoluyla bilgilendiriyoruz. Bölgede her yıl etkili olabilecek hastalıklar ve yapılması gerekenler konusunda mesajlar atıyoruz. Onun dışında don beklenen günlerle ilgili uyarı mesajları gönderiyoruz. Böylece çiftçimiz, daha bilinçli oluyor ve tedbirini bu mesajlara göre alıyor. Bu sayede verimi ve kaliteyi daha da artırmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

Bu yıl havaların iyi gitmesi nedeniyle üretimin 2010 yılına oranla daha iyi olacağına inandıklarını dile getiren Yıldız, hasat sona erdiğinde üretimin 400 bin tonu geçeceğini öngördüklerini bildirdi.

2010 yılında üretilen elmaların bir kısmının soğuk hava depolarında beklediğini anlatan Yıldız, bu ürünlerin soğuk hava depolarında hiçbir özelliğini kaybetmeden bekletilebildiğini, Mayıs ayı sonuna kadar bu ürünlerin satışının yapılacağını kaydetti.

Yurtdışına 600 TIR elma ihraç edildi

Yıldız, geçen yıl Karaman'da üretilen elmaların Irak, Suudi Arabistan, Libya ve Mısır'ın yanı sıra Rusya'ya gönderildiğini, 2010 yılında toplam 600 TIR ile 12 bin ton elma ihraç ettiklerini bildirdi.
Bu yıl da bu ülkelerden yoğun talep aldıklarını anlatan Yıldız, hedeflerinin elmada kalite ve verimi daha da artırarak, yeni yurtdışı pazarlarına açılmak olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.