Elmacılığın Yol Haritası İçin Adım Attı

Elmacılığın Yol Haritası İçin Adım Attı

Yayınlanma:
Güncelleme: 13 Nisan 2016 14:04
Elmacılığın Yol Haritası İçin Adım Attı

CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, elmacılığın içinde bulunduğu sorunların çözümü ve ileriye dönük yol haritası çizilebilmesi için TBMM'ye araştırma önergesi verdi.

Bakır verdiği önergede şu bilgileri paylaştı;

Ülkemiz yaklaşık 3 milyon ton elma rekoltesiyle, dünyanın en büyük 3. elma üreticisi durumundadır. İlimiz Isparta ise yaklaşık 600 bin tonluk üretimle bu konuda Türkiye birincisidir.

Dünya genelinde elma üretiminde 3. Sırada olan ülkemiz maalesef konu ihracat olunca ancak 23. sırayı alabilmektedir. Bu elmanın tüketiminde büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle Türkiye’ deki elma üretiminin % 20-25’ ini tek başına yapan ilimizde sıkıntı daha da büyüktür. Geçen yıl Nisan ayında yaşanan don olayı nedeniyle rekolte yarı yarıya düşmüş olmasına rağmen depolardaki elmanın %60-70’ i satılamamıştır.

Elmanın satışında yaşanan bu sıkıntıların en öncelikli sebebi maalesef komşularımızla yaşadığımız sorunlardır. Elmanın ihracata gittiği Suriye, Irak, Mısır, Ürdün ve Rusya gibi ülkelerle ilişkilerimizin ne durumda olduğu ortadadır. Ayrıca Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkelerinde dolaylı olarak Rusya krizinden etkilenmiş olması sebebiyle bu ülkelere ihracatta ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

Isparta ilinde üretilmekte olan elmaların yurtiçinde ise 2 ana pazarı bulunmaktadır. Bunlardan birisi İstanbul, diğeri ise Doğu illeridir. Güneydoğu Anadolu bölgesindeki kaos ortamı nedeniyle elma alım-satımıyla uğraşan tüccarlar bu bölgeye mal götürememektedir. İstanbul pazarında ise piyasadaki belirsizlik ve vatandaşlarımızın alım güçlerinin gün geçtikçe azalması elma ve diğer meyve türlerinin tüketimini azaltmakta buda elma piyasasının olumsuz yönde etkilenmesine sebebiyet vermektedir.

Elma üretiminde ortaya çıkan bir diğer sorun ise gübre, ilaç, akaryakıt, elektrik v.b. maliyetlerinin yüksekliğidir. Ayrıca üretim yapılan arazilerin parçalı ve dağınık olması da maliyetleri yükseltmektedir.

Kısacası pazarlamadan-paketlemeye, yüksek girdi maliyetlerinden, üretici-tüketici buluşmasına kadar temel sorunları olan elmacılığın içinde bulunduğu durum Isparta kadar elmacılığın yoğun şekilde yapıldığı Karaman, Niğde, Antalya, Denizli, Konya, Kayseri, Çanakkale ve daha birçok ilimizi de etkilemektedir.

Sonuç olarak Isparta ve Türkiye genelindeki üreticilerimizin elmacılıkta karşılaştıkları sorunların tespiti ve bu sorunların çözümlerinin belirlenebilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum