Elmanın Başkenti Suriye’yi Gözlüyor

Türkiye’nin elma üretiminde önemli söz sahibi olan Gelendost’ta elma üreticilerinin gözü kulağı Suriye’de. Zira elmada Ortadoğu pazarı bir hayli önemli.

Yayınlanma:
Güncelleme: 21 Eylül 2012 10:59
Elmanın Başkenti Suriye’yi Gözlüyor

Gelendost Belediye Başkanı Halim Kıyak, elma hasadınınn başladığını belirterek; “Elma hasadının başlamasıyla birlikte üreticiler dalında 80 kuruş ile 1 lira 10 kuruş arasında fiyat veriyor. Depo fiyatları kilo başına 10 kuruş ile 14 kuruş arasında değişiyor. Kasa fiyatları ise 3,4 ile 3,6 lira arasında değişiyor. İnşallah elma çiftçisi elmaları dalında pazarlayabilir. Depoya sokmadan alıcı bulabilirler. Bizim temennimizde zaten bu yönde. Fakat Irak ve İran kapılarını kapattı. Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle orası da kapanacak olursa üretici çok büyük sorunlar yaşanabilir. Elma çiftçisinin Pazar bulamayışı, onları zor duruma düşürür ve gelecek yıllarda ki elmanın akıbeti de tartışılır hale gelebilir. Bizim hükümetten beklentimiz, bir an evvel Suriye sorununa çözüm üretmesidir. Aksi takdirde elma üreticisinin geleceği parlak görünmüyor.” diyerek yaşanılabilecek sorunları dile getirdi.

HASAT DÖNEMİ İYİ ANCAK...
Geçen yıllara göre bu yıl elma hasadının iyi geçtiğini dile getiren Gelendost Yaka Belediye Başkanı İbrahim Perçin, “Biz bölge olarak kazancını elmadan sağlayan kişileriz.Her sene farklı bir afetle karşılaşan elma üreticileri, bu yıl hasat dönemine kadar herhangi bir sorun yaşamadı. Hasat dönemine kadar olan süreçle birlekte gelinen noktada sevinen üreticiler şimdi de tüccar bulamamaktan yana dertli. Bu yılı da bu sorunla geçirerek sorunsuz geçirdiğimiz bir yılımız olmayacak sanırım. Ancak Pazar sorunu gerçekten çok ciddi bir problem. Komşumuz Suriye ile yaşanan sorunlar, elma üreticileri için büyük bir pazarlama yeri olan Ortadoğu ülkelerinin kapılarını kapatmalarına neden oldu.Suriye krizinin bir an önce çüzülüp çiftçilerimizin mağdur olmaması sağlanmalıdır.” dedi.

KOMŞU ÜLKELERLE SIFIR SORUN DERKEN SIFIR KOMŞU KALDIK
Bu yıl elmada rekoltenin iyi olduğunu belirten Bağıllı Belediye Başkanı Bayram Albayrak, “Elmada bu dönem rekoltenin iyi olmasının yanında kalite de oldukça yüksek. Fakat pazar olmayınca elmacı yine sorun yaşayacak gibi görünüyor. Komşu ülkelerle sıfır sorun diye çıktığımız bu yolda, sorunsuz komşumuz kalmadı. Suriye kapılarının kapanması, bizim Ortadoğu kapımızı engelleyecek gibi duruyor. Ortadoğu ülkelerine tüccarlık yapanlar, bu yıl elma için buraya gelmiyor. Bir an önce Suriye sorunları çözülsün.” diyerek elmacıların bu yılı da sorunlarla geçireceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.