‘Emek Varsa Gelecek Var’

Zanaatkârların son dönemde yakındıkları en önemli konuların başında mesleklerini ve hünerlerini yeni kuşaklara aktaramama endişesi geliyor. İşte onlardan biri de gümüşçüler…

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Haziran 2016 10:14
‘Emek Varsa Gelecek Var’

DEMOKRAT GAZETESİ'NİN HABERİ...

Gelişen teknoloji el emeğini her ne kadar arka plana atsa da el emeğinin yeri her zaman başka olmuştur. Zanaatkârların son dönemde yakındıkları en önemli konuların başında mesleklerini ve hünerlerini yeni kuşaklara aktaramama endişesi geliyor. İşte onlardan biri de gümüşçüler…

Uzun yıllardır Isparta’da gümüşçülük yapan Cengiz Demirci, severek yaptığı mesleğinde oldukça başarılı. Gümüş takılar, hediyelik eşyalar ve daha birçok malzeme onun hünerli ellerinde şekil ve deyim yerindeyse hayat buluyor. Ama mesleğin geleceğine ilişkin ciddi endişeleri var Cengiz Demircinin.

Üzüm Çarşısı’nın o otantik havasında küçük atölyesinde çalışırken çaldık Cengiz Demirci’nin kapısını. Güler yüzü ile karşıladı bizi… Ramazandan sonra çay alacağımızı da alacak hanesine yazdıktan sonra koyu bir sohbete başladık.

GÜMÜŞE RAĞBET ÇOK AMA…
Gümüşe tarihin her döneminde rağbet çok. Isparta’da da hem gümüşe rağbet var, hem de epeyce gümüşçü var. Ama, Cengiz Demirci, mesleği öğrenmek isteyen çok fazla kişinin olmadığını anlatıyor. Demirci, “Üniversitede takı tasarımı gibi bölümlerde okuyan öğrenciler var. Ama onların içinde bile gümüşçülüğe ilgisi olan çok fazla değil. Onun dışında da zaten meslek öğrenmek için bizim kapımızı çalan yok” diyor.

HAYATINIZA ANLAMLAR KATAN
ANLARDA GÜMÜŞÜN İZİ VAR
“Artık her şey makineleşiyor” diyor Cengiz Demirci, haksızda değil. En kötüsü de insanların makineleşmesi değil mi zaten… Çırak olmayınca işler makinelere düşüyor. Eskiden el emeği olan gümüşte makinelerin çarkları arasında değerini değil belki ama anlamını az da olsa yitiriyor. Ama anlamını yitirdiğine bakmayın; yine en güzel aşklar, sevgiler, ilk adımlar, hayatınıza anlamlar katan anlarda gümüşün izi var. Evliliğe attığınız ilk adım olan nişanınızda bile yüzükler gümüş tepside gelmiyor mu?

EMEK KOKSUN AŞK GİBİ SEVDA GİBİ
Cengiz Demirci, böylesine anlamlı olan bir olgunun hayatımızda daha fazla yer etmesi gerektiğini düşünüyor. “Ben isterim ki aşkınızı, sevginizi, bağlılığınızı anlatmak için en değerlilerinize verdiğiniz gümüş hediyeler de aşk ile sevgi ile el emeği ile yapılsın. Emek koksun tıpkı sevgi gibi, aşk gibi” diyor.

HAYAT PAROLASI: EMEK VARSA GELECEK VAR
Cengiz Demirci, birbirinden güzel gümüş tasarımların çizimlerini ve işlemeleri kendilerinin yaptıklarını anlatıyor. Emek harcamadan güzelliklerin yakalanmasının imkansız olduğunu hatırlatıyor ve ekliyor “Emek varsa gelecek var” aslında Cengiz Demirci’nin bu hayat parolası gibi sözleri ne kadar gerçek değil mi?

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum