Emekli Belediye Başkanlarının Maaşı İçin Kanun Teklifi

CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır Emekli Belediye Başkanlarının Maaşı İçin Kanun Teklifi Verdi

Yayınlanma:
Emekli Belediye Başkanlarının Maaşı İçin Kanun Teklifi

CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, emekli belediye başkanlarının farklı maaşlar aldıklarını belirterek, bu konuda yaşanan sorunların düzeltilmesi için kanun teklifi verdi.

CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır, emekli belediye başkanlarının yaşadıkları sorunların düzeltilmesi için kanun teklifi verdi. Bakır’ın konuyla ilgili yazılı açıklaması şöyle; “Emekli belediye başkanları, emekli oldukları kurumlara göre (SGK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) farklı emeklilik maaşı almaktadırlar. Özellikle SGK ve BAĞ-KUR’dan emekli olan belediye başkanlarının, makam, görev ve temsil tazminatı alamadığı dolayısıyla Emekli Sandığından emekli olanlara göre daha düşük emeklilik maaşı aldıkları ve bu konuda bir mağduriyet içinde oldukları bilinmektedir.

MAKAM TAZMİNATI ALAMIYORLAR
SGK ya da BAĞKUR’dan emekli olan belediye başkanlarının Emekli Sandığına yaptıkları bireysel başvurularda ise, Emekli Sandığı ile ilgilenmedikleri için, yani primlerini diğer kurumlara ödedikleri için, görev ya da makam tazminatı alamayacakları şeklinde bir cevap almaktadırlar. SGK ve BAĞ-KUR emeklisi mağdur belediye başkanlarımızın hak ettikleri şekilde makam ve görev tazminatlarını alabilmeleri gerekmektedir. BAG-KUR'lu ya da SGK’lı olarak çalışmakta iken Belediye Başkanlığına seçilen emekli belediye başkanlarımızın yasal seçim hakkı nedeniyle bu kurumlara prim ödemeye devam etmesinden daha doğal bir şey olamaz.

ANAYASANIN EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRIDIR
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 85. maddesi, söz konusu belediye başkanlarımızın mağduriyetini gidermekten uzaktır. İlgili kanun, halk iradesiyle belediye başkanlığına seçilmiş ve bu görevi yürütmüş kimselerin emekli olmaları halinde parasal yönden sıkıntı çekmemelerini amaçladığına göre şu veya bu kuruma prim ödenmiş olmasının herhangi bir önemi yoktur. Kanunun tanıdığı makam, görev ve temsil tazminatından bazı belediye başkanlarının yararlandırılıp bazı belediye başkanlarının yararlandırılmaması, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu kanun teklifi, aradaki bu eşitsizliği gidermek amacıyla hazırlanmıştır.” 

İŞTE O KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 16- Seçimler sonucunda belediye başkanı olup 1479 sayılı Kanun, 506 sayılı Kanun, 2925 sayılı Kanun ile mülga 2926 sayılı Kanun hükümleri uyarınca emeklilik veya yaşlılık aylığı alanlardan; seçimler sonucunda belediye başkanı olup 5434 sayılı Kanuna göre emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanmış olanlardan daha düşük aylık alanlara, aradaki fark, aylıkları ile birlikte her ay tazminat olarak Hazine tarafından ödenir.”
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum