Emekli Maaşının 3'te 1'i Kiraya Gidiyor!

İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Kadir Ersal, emeklilerin konut ve kira için yaptıkları harcamanın aylıklarının yüzde 30'una karşılık geldiğini belirtti.

Yayınlanma:
Emekli Maaşının 3'te 1'i Kiraya Gidiyor!

Emeklilerin konut ve kira için yaptıkları harcama, aylıklarının yüzde 30'una karşılık geldiğini belirten İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Kadir Ersal “Temel gelir kaynağı emekli aylığı olanların harcamalarında sağlık yüzde 2,2, eğlence ve kültür yüzde 2,9'luk yer tutuyor” dedi.

Ersal “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, emekliler, aylıklarının yarıdan fazlasını barınma ve gıda harcamalarına ayırıyor.

Hanehalkının temel gelir kaynağına göre tüketim harcamalarına bakıldığında, çalışma hayatını tamamlayarak emekliliği hak edenleri maddi olarak en çok barınma için yaptıkları harcamalar zorluyor. Emekli aylığını hak edene kadar kendi evinin sahibi olamayanlar, emeklilik dönemlerinde aylıklarının yüzde 30,4'ünü konut ve kira harcamasına ayırmak durumunda kalıyor. Emekliler kiranın ardından en fazla harcamayı gıda ve alkolsüz içecekler için yapıyor. Bu temel ihtiyaçlar için yapılan harcamalar, emekli aylığının yüzde 24,8'ine karşılık geliyor.

Ulaştırma harcaması, 65 yaş üstündekiler için belediyeler ya da belediyelerce verilen yetkiyle yapılan toplu taşıma hizmetinden ücretsiz yararlanabilmesine rağmen, emeklilerin bütçesinde önemli bir yer tutuyor. Geçimini emekli aylığı ile sağlayanlar ulaştırma için bütçelerinden yüzde 12,9 pay ayırıyor. Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri emekli aylığında yüzde 6,7'lik, giyim ve ayakkabı yüzde 4,3, haberleşme yüzde 3,7, lokanta ve oteller yüzde 3,6 ile sınırlı kalırken, sağlıkta bu oran yüzde 2,2'ye kadar geriliyor. Emekliler, eğitim için de aylıklarından yüzde 1,3'lük pay ayırıyor” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum