Emekliler Kömür Yasağına Dava Açtı

Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şubesi,MÇK’nın 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kömüryakımını yasaklayan kararın iptali için dava açtı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Mayıs 2014 09:49
Emekliler Kömür Yasağına Dava Açtı

Mahalli Çevre Kurulu’nun (MÇK) hava kirliliğini önlemek adına kömür yakımını yasaklama kararı almasının ardından tepkiler artarak devam ediyor. Son olarak Türkiye Emeklileri Derneği Şube Başkanı Abdulkadir Ersal da, kararın iptal edilmesi için İdare Mahkemesine dava açtıklarını bildirdi.

KARAR ERKEN ALINDI
MÇK’nın hava kirliliğini önleme adına almış olduğu bu kararın olumlu olduğunu ancak zamanın erken olduğunu ileri süren Ersal, “Bu işin zamana yayılması taraftarıyız” dedi. Çünkü emeklilerin gelir seviyesinin
düşük olduğuna dikkat çeken Ersal, şunları söyledi; “Yasaklamada işin şu tarafı biz emeklileri ilgilendiriyor; Emeklilerimiz kömür almak için yılbaşında bize gelir ve yazılır. Biz de emeklimize taksitle kömürünü teslim ederiz. Sonra kömürün parası emeklilerimizin maaşından taksitle kesilir. Emeklimizin gelir seviyesi zaten düşük. Emekli para alamıyor. Şuan 1 ton
kömürü zor alıyor ve bunu da taksitle zor ödüyor. Doğalgaz yapılsın biz doğalgaza karşı değiliz ama bunu mecbur bırakmalarına karşıyız. Bu konuyu biz idari mahkemeye taşıdık ve davamızı açtık” dedi.

ANAYASA VE KANUNLARA AYKIRI BİR KARAR
Öte yandan Derneğin hem Yönetim Kurulu üyesi hem de Avukatı olan Faik Yıldız da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Isparta Valililiğinin kömürü yasaklama kararı hakkında Isparta İdari
Mahkemesine iptal davası açtık. Bize göre bu karar hukuka aykırı bir karardır. Karırın bir tek gerekçesi var Ocak ayı verilerine dikkate alınarak verilmiş bir karar ki önceden karar verilmiş bizce karara gerekçe bulunmaya çalışılmış ama bulunan gerekçenin de hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum. Çünkü eğer bir Isparta’nın hava kirliliği hakkında bir erekçe bulacaksanız bunun bir yıllık verilerine göre yapmak gerekirken sadece Ocak ayının verilerine göre yapılmıştır. Bununda hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca kanunda doğalgaz kullanımının desteklenmesi, teşvik edilmesi istenmektedir, yasaklanması istenmemektedir. Teşvik edilmesi istenen bir kararı yasaklayarak uygulatmak hem insan haklarına, hem anayasaya, hem kanunlara, hem hukuka aykırı bir karardır. Ispartalı buna layık değildir.

EMEKLİNİN DOĞALGAZ MASRAFINI ÖDEMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR
Ispartalı insanın doğalgaza geçme hakkı olsa bile bunu hukuka aykırı yasaklamalarla yapılması doğru değildir. Tüm bu gerekçelerle emeklilerimize bu kararın büyük zarar vereceği düşüncesiyle biz geçen yıl 1000 emeklimize kömür dağıtmışız. Yani 1000 emeklimizin bu yıl bu karara göre doğal gaz yaptırması gerekir ki bu da 6- 7 bin lira her hane başına emeklinin 8-10 ay yemeden bu parayı ödemesi gerekiyor. Bugünkü şartlarda bunu ödemesi mümkün değildir. Zaten ödeyebilecek güçte olanlar doğalgaza geçmiştir. Gücü imkânı olmayan kişilere kömürü yasaklamayla doğalgaza geçirilmesini hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle kararın Ispartalının lehine bozulacağı düşüncesindeyim.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum