Emeklilerin Umutları Boşa Çıktı

Emeklilerin Umutları Boşa Çıktı

Yayınlanma:
Emeklilerin Umutları Boşa Çıktı

Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Abdülkadir Ersal, AYM’nin ‘intibak yasası’ olarak bilinen 6283 sayılı Kanun'dan istifade ettirilerek aylığına ilişkin intibak işlemi yapılmasına yönelik yaptıkları başvuruyu kabul edilemez bulduğunu belirterek; “Bu nedenle ülke genelinde 6 milyon, Isparta’da ise 10 bin emeklimiz mağdur duruma düşmüştür” dedi. 

Türkiye Emekliler Derneği, ülke genelinde 2000 yılından sonra emekli olan yaklaşık 6 milyon emekli olan Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) yaşlılık aylığı alan İbrahim Avcı, kamuoyunda ‘İntibak Yasası’ olarak bilinen 6283 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'ndan yararlandırılarak aylığına ilişkin intibak işlemi yapılması talebiyle önce SGK'ye başvurdu. Kurumun talebini reddetmesi üzerine Ankara 3. İş Mahkemesine dava açtı. Talebi değerlendiren mahkeme,  dernek aleyhine karar verdi. Emekliler bunun üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

ERSAL; “ISPARTA’DA BU KARARDAN 

10 BİN EMEKLİ OLUMSUZ ETKİLENDİ” 

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararla Isparta’da yaklaşık 10 bin emeklinin olumsuz etkilendiğini vurgulayan Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Abdülkadir Ersal, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi 2000 yılı ve sonrasında emekliler, 2000'den önce emekli olanlara yapılan intibak düzenlemesinin kendileri için de hayata geçirilmesini istiyor. Genel Merkezimiz yani Türkiye Emekliler Derneği, ülke genelindeki için bir çalışma yaparak 2000 öncesi emekliler için yapılan intibak çalışması yapmış, Ancak, 2000 sonrası emeklilerimiz için de intibak yapılması, kaçınılmaz bir gereklilik olmuştur. TBMM’den öncelikli beklentimiz, aylıklar arasındaki adaletsizliği ortadan kaldıracak kalıcı bir intibak düzenlemesinin bir an önce TBMM gündemine taşınması ve yasalaştırılmasıdır. Başta hükümetimiz olmak üzere, bütün parlamentomuzdan bir tek şey istiyoruz. 2018 yılında, intibak beklentimiz Meclis gündemine taşınmış olsun.  

“AYM’YE KİŞİSEL BAŞVURU YAPILDI” 

İşin meclis tarafı bu şekilde iken, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara yönelik intibak, aynı zamanda Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) gündeminde bulunuyordu. İbrahim Avcı isimli Türkiye Emekliler Derneği üyemizin bireysel başvurusu yüksek mahkeme tarafından ele alındı. Anayasa Mahkemesi'nden intibak vizesi çıkması halinde emekliler yeni bir zamma kavuşacak. Maaşlar yeniden hesaplanacak, intibak zamları belirlenecekti. Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar yaklaşık 6 milyon emekliyi kapsıyordu. İlk intibakta 2000 yılı öncesinde emekli olan yaklaşık 2 milyon SSK'lıya 50 ile 355 lira arasında artışlar yapılmıştı. Yeni intibakta da artışların bu seviyede olması bekleniyordu. Yeni intibakta da artışların bu seviyede olması bekleniyordu. 

“AYM’NİN KARARI HEPİMİZİ 

HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI”

Fakat, dün Anayasa Mahkemesi kararını verdi ve bu kadar ülke genelinde milyonlarca, Isparta’mızda ise binlerce emeklimizi hayal kırıklığına uğrattı. Zira, başvuruyu inceleyen Yüksek Mahkeme, başvurucunun, yargılama sonucunun adil olmadığı ile mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiği iddialarının açıkça dayanaktan yoksun olması, Anayasa'ya aykırılık ile sosyal güvenlik hakkının ihlal edildiği iddialarının ise konu bakımından yetersizlik nedenleriyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

“AVRUPA İNSAN HAKLARI 

MAHKEMESİNE GİDECEĞİZ” 

Anayasa Mahkemesinin verdiği bu karar üzerine ben dün Genel Merkezimizin yani Türkiye Emekliler Derneğimizin Hukuk Danışmanı Avukat Cafer Tufan Yazıcıoğlu ile görüştüm. Kendisi bu kararla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin, Kamu Denetçiliği Kurumunun emekli lehine kararı ile yerel mahkemedeki bilirkişinin emekli lehine verdiği raporu görmezden geldiği vurguladı. Yüksek Mahkemenin sosyal güvenlik hakkının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmeye ek protokoller kapsamında olmadığını beyan etmesinin çok tartışılacağını belirterek şunları söyledi; “Sosyal güvenlik hakkı, Anayasamız gibi uluslararası sözleşmelerin de kabul ettiği en temel insan haklarından bir tanesidir. Anayasa Mahkemesinin, benzer konuları Genel Kurul gündemine alıp görüşmesine rağmen, 2000 yılından sonra emekli olan yaklaşık 6 milyon emekliyi ilgilendiren bu kararı sadece iki hakim üyenin katıldığı komisyon kararıyla alması anlaşılır gibi değildir. Bu kararda, Anayasa Mahkemesinin daha önceki Genel Kurul kararlarıyla çelişkiye düşülmüştür. Bu durumda, iç hukuk yolları tükendiği için 6 ay içerisinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurulacaktır. Hukuki süreç böyledir. Ancak umudumuz, bu süreç tamamlanmadan, mahkemenin 'Kanun yoluyla çözülmeli' işaretine de uyularak konunun hükümetimiz tarafın ivedilikle parlamentonun gündemine taşınmasıdır. Böylelikle milyonlarca ailenin uzun bir süredir beklediği çözüme ulaşılmış ve 2000 öncesi ile 2000 sonrası emekliler arasındaki adaletsizlik giderilmiş olacaktır” dedi. 

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.