Emekliye 3’lü zam formülü

SSK ve Bağ-Kur emeklisinin Ocak zammı Merkez Bankası’na göre yüzde 3.69, beklenti anketine göre yüzde 4.52, enflasyona göre ise yüzde 3.43

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Kasım 2017 23:48
Emekliye 3’lü zam formülü

Zamları enflasyona endeksli olan SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarının artacağı Ocak ayını merakla bekliyor. 2017'nin ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşecek enflasyon oranı, Ocak'taki zam oranını gösterecek. Bu da 3 Ocak'ta belli olacak. Emekliler şimdiden artışa kilitlenirken, zam oranı konusunda hem şu ana kadar gerçekleşen enflasyon hem Merkez Bankası'nın tahmini hem de beklenti anketleri ipuçları veriyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; Temmuz-Ekim enflasyonu, yüzde 3.43 olarak gerçekleşti. Yani 4 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur'lulara yüzde 3.43 zam görünüyor.

Buna 2 aylık veri eklenecek. Kasım ve Aralık ayı enflasyonuna göre zam oranı artabilecek. Merkez Bankası'nın 2017 yılı enflasyon tahmini ise yüzde 9.8. Bu tahmine göre, 2017'nin ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 3.69 olacak. Bu tahmin gerçekleşirse, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ocak'ta yüzde 3.69 zam yapılacak. Merkez Bankası'nın ekonomistlerle gerçekleştirdiği Kasım ayı beklenti anketinde ise cari yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi beklentisi yüzde 10.68 çıktı. Bu tahmine göre de 2017'nin ikinci yarısında enflasyon, yani emeklilerin zam oranı yüzde 4.52 olarak gerçekleşecek. Emekliler Ocak ayı içerisinde hem zam oranlarını öğrenecek hem de yeni maaşlarını ceplerine koyacak. 

MEMURUN ARTIŞI YÜKSELEBİLİR

Memurların ve memur emeklilerinin Ocak zammı ise yüzde 4 olacak. Ancak enflasyon farkı ile bu oranın artma ihtimali var. Eğer 2017'nin ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 4'ü aşarsa, aşan kısım yüzde 4'lük zam oranına eklenecek. Eğer beklenti anketindeki gibi 2017'nin ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 4.52 çıkarsa, memurlar ve memur emeklilerinin Ocak zammı yükselmiş olacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.