Emekliye Ocakta 3 Zam Var

Emekliye Ocakta 3 Zam Var

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Aralık 2015 10:59
Emekliye Ocakta 3 Zam Var

2016 başında emekliler için enflasyon farkı artışı olacak, bu yükselişi 100 liralık seyyanen zam izleyecek. Sosyal güvenlik destek priminin kaldırılacak olması da maaşı yukarı çekecek.

Ocak ayı her sene emeklilerin maaşlarında artış yaşanan bir aydır. Ancak bu yıl zam yağmuru yaşanacağını söylemek mümkün. Yalnızca enflasyon farkı değil, 100 TL'lik seyyanen zam ve sosyal güvenlik destek priminin kaldırılması gibi düzenlemelerle emeklilerin maaşlarında ciddi artışlar olacak. Peki hangi emekliler ne kadar zam alacaklar.

100 TL SEYANEN ZAM
Ocak ayı ile birlikte bütün SSK ve Bağ Kur emeklilerine 100 TL seyyanen zam yapılacak. Yani bütün emeklilerin maaşına 100 TL eklenecek.
Geçtiğimiz dönemde 1.000 TL'nin altındaki emekli maaşı alan kişilere 100 TL seyyanen zam uygulanmış ve 1.001 ila 1.099 TL arasındaki maaşlar da 1.100 TL'ye tamamlanmıştı. Şimdi emekli maaşının miktarı ne olursa olsun, bütün SSK ve Bağ Kuremeklilerine 100 TL zam yapılacak. Dolayısıyla bütün emeklilerin bu zamdan yararlanması söz konusu olacak.

Seyyanen zam yapılması, maaşı düşük olan kişilerin lehine oluyor. Çünkü eğer maaş zammı oransal olarak ifade edilirse maaşı düşük olan emeklinin zam miktarı da düşük kalıyor. Seyyanen zam yapılması halinde ise maaşı düşük olan emekliye de aynı miktarda zam yapılmış oluyor.

HER AY 100 TL DEĞİL!
Seyyanen yapılacak zam konusunda emeklilerin kafası karışmış durumda. Bu konuyla ilgili pek çok soru alıyorum. Ocak ayında 100 TL zam yapılacak emeklinin maaşı, Temmuz ayına kadar bu rakam üzerinden devam edecek.

Yani Ocakta 100 TL, Şubatta yeniden yeni bir 100 TL zam yapılmayacak. Örneğin maaşı 1.250 TL olan bir emeklinin maaşı Ocak ayında 1.350 TL'ye yükselecek ve Temmuz ayında enflasyon farkı maaşlara yansıtılıncaya kadar bu şekilde devam edecek.

MEMUR EMEKLİLER NE KADAR ZAM ALIR?
SSK ve Bağ Kur emeklilerinin yanında, memur emeklileri de Ocak ayında zam alacak. Ocak ayında memur emeklileri toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 6'lık zammı alacaklar. Toplu sözleşme kapsamındaki zam hem görevdeki memurlara, hem de memuremeklilerine uygulanıyor. Bunun yanında yılın ikinci altı ayındaki enflasyon oranı yüzde 3'ün üzerinde olursa enflasyon farkı da memur emeklilerinin maaşlarına yansıtılacak.Memur emeklilerine 2015'in Ocak ayında yüzde 3, ve yine Temmuz ayında yüzde 3 zam uygulanmıştı. Bunun yanında yüzde 1,76'lık enflasyon farkı da Temmuz ayında maaşlara yansıtılmıştı. İkinci altı aylık enflasyon yüzde 3'ün üzerinde olursa, memur emeklileri yüzde 6'lık zamma ek olarak bir de enflasyon farkı alacaklar.

BUGÜN EMEKLİ OLURSA...
Ocak ayında emeklilere pek çok zammın yapılacak olması, emekli olmayı düşünen memurların kafasını karıştırdı. Pek çok memur emekli olmak için 1 Ocak 2016'yı bekleme kararı aldı. Aslına bakarsanız buna gerek yok. 16 Aralık ve sonrasında emeklilik dilekçesini veren bir memur Ocak ayında yapılacak zamlardan faydalanabilir. 15 Aralık 2015 maaşını alan bir memur, 16 Aralık 2015'de emekli dilekçesini verirse Ocak ayındaki zamlardan yararlanabilir. Dolayısıyla bugün ve sonrasında emekliye ayrılacak memurlar da Ocak ayındaki zamlardan faydalanabilirler.

ENFLASYON FARKI MAAŞA YANSIYACAK
SSK ve Bağ Kur emeklilerinin maaşlarına gelecek ikinci zam ise enflasyon farkı olacak. 2015 yılının ikinci altı aylık dönemine ilişkin enflasyon oranı netleştiğinde zam oranı da netleşecek. Temmuz Kasım dönemine ilişkin enflasyon oranı yüzde 3,65 oranında gerçekleşti. Aralık ayı enflasyonu belli olduğunda 6 aylık enflasyon oranı ve emeklilerin maaşına yansıyacak zam netleşmiş olacak. Emeklilerin en büyük problemi maaşlarının enflasyon karşısında erimesidir. Bu nedenle enflasyon farkı maaşlara geçmiş dönem baz alınarak yansıtılır. Ancak bu yıl özellikle asgari ücretteki artışın enflasyonu körükleyici etki yaratması beklendiği için emekli maaşlarının enflasyondan çok daha fazla etkileneceği tahmin ediliyor.

YENİ YILDA ÇALIŞMA HAYATI
Çalışma hayatındaki herkesi ilgilendiren asgari ücret artışı ile birlikte emeklilere yapılacak zam konusunun detaylarını üç gün boyunca Prof. Dr. Cem Kılıç anlatacak. Ocak ayı ile birlikte çalışma hayatındaki bütün değişiklikleri bu yazı dizisinde bulabilirsiniz. Çalışanlar, emekliler, borçlanma yapacaklar, 65 yaş aylığı alanlar bu yazı dizisini kaçırmayın.

BUGÜN
Emeklilere yapılacak zammın detayları. SSK, Bağ Kur ve Memur emeklilerinin zam oranları ne olacak? Kimlerin maaşına ek zam var?

2. GÜN
Asgari ücret artışı sonrası çalışanların eline geçecek net rakam ne olacak? Asgari geçim indirimi 1.300 TL'ye ek olarak mı verilecek? Asgari ücret vergi dışı bırakılacak mı?

3. GÜN
Asgari ücret artınca borçlanma yapacakları neler bekleyecek? Bağ Kur'luların primi ne kadar olacak? Prim teşviklerinden yararlanmak ne kadar fayda sağlayacak? Genel sağlık sigortası priminde değişen ne olacak?

SOSYAL GÜVENLİKTE DESTEK PRİMİ YOK!
Ocakta emekliye yapılacak zamların yanında bir de hükümetin eylem planındaki sosyal güvenlik destek priminin kaldırılması da bazı emeklilere zam olarak yansıyacak. Emekli olduktan sonra Bağ-Kur'a tabi olarak çalışmaya devam eden emekliler yüzde 10 oranında sosyal güvenlik destek primi ödüyorlar. Böyle olunca da, emeklilerin maaşlarında ortalama 100 TL'lik bir düşüş oluyor.

Destek kaldırılınca emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden emeklilerin maaşlarındaki bu kesinti de kaldırılmış olacak ve emeklilerin maaşı yükselecek. Sosyal güvenlik destek primi geçtiğimiz dönemde yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürülmüştü. Hükümetin eylem planında kaldırılacağı ifade edilen sosyal güvenlik destek primi sonrası bazı emeklilerin maaşlarında artışlar söz konusu olacak. Bu düzenlemenin Ocak veyaŞubat ayı içerisinde hayata geçirilmesi bekleniyor. (Kaynak:Milliyet)

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.