Emniyet Tespit Etti SGK İşlem Yaptı

Emniyet Tespit Etti SGK İşlem Yaptı

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Ekim 2015 13:13
Emniyet Tespit Etti SGK İşlem Yaptı

Yalvaç Emniyet Müdürlüğü tarafından işyerlerinde çalışanlara yönelik kimlik tespiti çalışmalarında elde edilen veriler SGK ile paylaşılınca sigortasız çalışanlar ortaya çıktı. SGK bu işyerlerine ceza yağdırdı

Yalvaç İlçe Emniyet Müdürlüğü geçtiğimiz haftalarda ilçede bulunan işyerlerinde çalışanlarla ilgili bir kimlik tespiti çalışması yaptı. Hangi işyerinde kimler çalışıyor, aralarında yabancı uyruklu kimse var mı? Aranılan şahıslar listesinde yer alıyor mu gibi unsurlar araştırıldı.
Güvenlik nedeni ile yapılan bu çalışmada emniyet açısından herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşılmadı. Ne var ki bu bilgiler Sosyal Güvenlik Kurumu ile paylaşılınca sigortasız işçi çalıştıran işyeri sahiplerine ağır cezalar geldi.

“BUYRUN BEN BAKIYORUM” DİYENE DE SİGORTA!
Emniyet Müdürlüğü’nden gelen listeyi kontrol eden Sosyal Güvenlik Kurumu, listede adı olan ancak sigortası bulunmayan personeli ve çalıştığı işyerlerini liste yaparak ilgililere tebliğ etti. Kurumdan yazılan yazıda işyerlerinde sigorta tescili olmayan işçi çalıştırıldığının tespit edildiği ve yazının tebliğinden itibaren en geç 30 gn içerisinde resmi evraklarla başvuru yapılmasını aksi takdirde resen tescil yapılarak para cezası tatbik edileceği konusunda uyarıda bulunuldu.

İşyeri sahipleri ise adı geçen şahısların işyerlerinde işçi olarak çalışmadığını belirterek, ‘Dükkanı emaneten bıraktığımız biri bile olsa Emniyetin kontrolü esnasında görevlilerin;-Buraya kim bakıyor? Sorusuna karşılık emanetçi eğer ‘-Buyrun ben bakıyorum’ demişse bu da zabıt altına alınmış. Emniyetin belirttiği isimlere de sigorta girişi yapılıp aynı tarihte çıkış yapılmış oldu. Ne yapacağımızı şaşırdık kaldık’ sözleri ile uygulamadan zarar göreceklerini ifade ediyorlar.

KANUN NE DİYOR?
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 100. Maddesi işyeri sahiplerinden işçi çalıştıranlara kimler çalışıyor ise bunu kuruma bildirme sorunluluğu getiriyor. Sorumluluğunu yeribe getirmeyenlere ne gibi cezalar tatbik edileceği ise aynı kanunun 102. Maddesinde açıkça belirtilmiş. Kanun, kurumca belirlenen şekle göre yasal süre içerisinde kimlik bildiriminde bulunmayan işyerlerine her bir sigortasız işçi için asgari ücret tutarında ceza verilmesini öngörüyor. Bu cezalar yükümlülüklerin yerine gelmemesi halinde 5 katına kadar çıkabiliyor.

EKK ve YALTSO BAŞKANLARI DEVREDE
Yalvaç esnafının düştüğü bu çıkmaz karşısında Yalvaç Ticaret ve Snayi Odası Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi başkanları da devreye girerek bu konunun en az zararlar nasıl kapatılabileceği yönünde girişimlere başladılar. EKK Başkanı Sürmeli Yağcı, “Esnafımız şu sıralar gerçekten zor bir süreçten geçiyor. Haklarında tutanak düzenlenen esnaflarımızın bu ağır cezaları ödemesi neredeyse imkansız. Sigortasız işçi var mıdır, yok mudur bilmiyorum ama söylenene göre kimse tuvalete giderken bile bir tanıdığı kimseye 2 dakika şuraya baka dur diyemeyecek. Esnaflarımızın çoğunda böyle bir durum söz konusu olmuş. YALTSO Başkanımıza da bu konuyu izah ettik ve bereberce bir hal yolu bulmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Çınaraltıhaber

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum