Emniyet Uyardı!

Kamuoyunda Alkol Yasası olarak anılan kanunun Resmi Gazete'de yayınlanmasınınn ardından Isparta emniyeti de vatandaşları uyardı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Haziran 2013 13:57
Emniyet Uyardı!

Emniyetten yapılan açıklama şöyle;


Bilindiği üzere Kamuoyunda “Alkol Yasası” olarak tabir edilen Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda görüşülerek kabul edilen 24/05/2013 tarihli ve 6487 sayılı “Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 36, 48 ve Ek 13 üncü maddelerinde değişiklik yapan kanun maddeleri Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bahse konu yasa ile sürücülerin uyması gereken kurallar ile, bu kurallara uyulmadığında Trafik Ekiplerince uygulanmakta olan kanun hükümlerinde, yürürlüğe giren yeni yasa hükümleri ile önemli değişiklikler yapılmış olup, vatandaşlarımızın yeni yasa hükümleri hakkında bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Yapılan düzenlemeye göre;

1- Sürücü Belgesiz araç kullanan sürücülere Karayolları Trafik Kanununun 36. Maddesine istinaden Suç Tutanağı tanzim edilerek Mülki Amire sevk edilmekte iken, yeni düzenleme ile sürücü belgesiz şahsa Karayolları Trafik Kanununun 36/3-a maddesine göre 1.407.00 TL. Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı tanzim edilecek olup, araç sahibi aynı kişi değilse araç sahibine de aynı meblağda ceza uygulanacaktır.

2- Sürücü Belgesi geçici olarak alınan kişilerin araç kullandıkları tespit edilmesi halinde sürücülere Karayolları Trafik Kanununun 118/7 Maddesinden Suç Tutanağı tanzim edilerek Mülki Amire sevk edilmekte iken, yeni yasayla beraber, Mülki Amire sevk edilmeden sürücü belgesiz şahsa yine aynı kanunun 36/3-b maddesine göre 1.407.00 TL. Trafik İdari Para Cezası Tutanağı tanzim edilecektir. Araç sahibi aynı kişi değilse araç sahibine de aynı meblağda ceza uygulanacaktır.

3- Sürücü Belgesi sınıfına göre araç kullanmadıkları tespit edilen sürücülere Karayolları Trafik Kanununun 39/1-a Maddesinden Suç Tutanağı tanzim edilerek Mülki Amire sevk edilmekte iken, yeni yasayla beraber, Mülki Amire sevk edilmeden yine aynı kanunun 39/1-a maddesine göre 1.407.00 TL. Trafik İdari Para Cezası Tutanağı tanzim edilecek olup, araç sahibi aynı kişi değilse araç sahibine de aynı meblağda ceza uygulanacaktır.

4- Hususi otomobil sürücüleri için 0,50 promilin üzerinde, diğer bütün araçlar için (Ticari Araçlar Dahil) 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandıkları tespit edilen sürücüler hakkında Karayolları Trafik Kanununun 48/5 maddelerine göre geriye dönük beş yıl içerisinde ilk defasında 700.00 TL Trafik İdari Para Cezası Karar tutanağı tanzim edilerek sürücü belgesine 6 ay süre ile, ikinci defasında 877.00 TL Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı tanzim edilerek 2 yıl süre ile sürücü belgelerine doğrudan ilgili Trafik Ekibince geçici olarak el konulacaktır.

5- Karayolları Trafik Kanununun 48/5 maddesine istinaden üç ve daha fazla sayıda alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında ise daha önce Suç Tutanağı tanzim edilerek Mülki Amire sevk edilip buradan gelen idari yaptırım kararına istinaden Sulh Ceza Mahkemesi tarafından şahısların sürücü belgesine 5 yıl süre ile geçici iptal işlemi yapılmakta iken, bundan böyle ilgili yasa gereği üç ve daha fazla sayıda alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen şahıslar hakkında Karayolları Trafik Kanununun 48/5 maddesi gereği görevli trafik birimleri tarafından doğrudan 1.407.00 TL. Trafik İdari Para Cezası Tutanağı tanzim edilerek sürücü belgesine 5 yıl süre ile geçici iptal işlemi uygulanacaktır.

6- Herhangi bir trafik kazasına karışmış olan hususi otomobil sürücülerinin 0.50 promilin üzerinde, diğer araç sürücülerinin (Ticari Araçlar Dahil) 0.20 promilin üzerinde alkollü oldukları tespit edilmesi halinde sürücüler hakkında Karayolları Trafik Kanununun 48. Maddesine göre işlem yapılacak olup, ayrıca sınır değerlerin üzerinde alkollü olan şahıslar haklarında Türk Ceza Kanununun ilgili maddelerine göre de adli işlem yapılmak üzere bölge Polis Merkez Amirliğine teslim edileceklerdir.


7- Yapılan Trafik Denetimleri sırasında sürücülerin alkolmetre cihazına üflemesi sonucunda 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu anlaşılan şahıslar hakkında Karayolları Trafik Kanununun 48. Maddesine göre cezai işlem yapılmakla birlikte bundan böyle alkollü olan şahıslar haklarında düzenlenecek tutanakla birlikte Türk Ceza Kanununun 179/3 fıkrasına göre adli işlem yapılmak üzere bölge Polis Merkez Amirliğine teslim edileceklerdir.

8- Yapılan Trafik Denetimleri sırasında alkolmetre cihazıyla ölçüm yapılmasını kabul etmeyen sürücülere üflememekte ısrar etmeleri halinde Karayolları Trafik Kanununun 48. Maddesinin 9. Fıkrasına göre, 2000.00 TL Trafik İdari Para Cezası Tutanağı tanzim edileceği ve sürücü belgesine ilgili Trafik Birimlerince 2 yıl süre ile geçici olarak el konulacağı hatırlatılacak olup, alkolmetre cihazına üflemeyen sürücülere bu işlem uygulanacaktır.

9- Yapılan denetimlerde sürücünün kanında uyuşturucu madde olduğu tespit edilmesi halinde ilgili trafik birimlerince doğrudan 3.600.00 TL. Trafik İdari Para Cezası Tutanağı tanzim edilerek şahısların sürücü belgelerine 5 yıl süreyle geçici olarak el konulacaktır.

Karayollarında seyahat eden vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini korumak amacıyla Trafik Denetleme Şube Müdürlüğümüz ekipleri tarafından yapılan denetimlerde amacımız cezalandırmak değil, insan yaşamına ve insan haklarına saygı duymak adına trafik kurallarına uyma alışkanlığını kazandırmaktır. Tüm sürücülerimizin yürürlüğe giren yasa hükümlerini dikkate alarak trafikte yer alan herkesin haklarına saygı göstereceklerine inancımız tamdır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum