En Az Çikolata Tüketen İllerdeniz

Çikolataya en az ilgi gösteren illerse Karaman, Bandırma, Kars, Yozgat, Isparta ve Tokat olarak sıralanıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 05 Nisan 2011 13:11
En Az Çikolata Tüketen İllerdeniz

Şirketler, oteller, cafeler, pastaneler ve nihai tüketiciler için isteğe uygun ürün şekillendiren CKLT Çikolata Fabrikası'nın yaptığı araştırmaya göre en çok çikolata İstanbul, Ankara ve İzmir'de tüketiliyor. Çikolataya en az ilgi gösteren illerse Karaman, Bandırma, Kars, Yozgat, Isparta ve Tokat olarak sıralanıyor.

TÜRKİYE AVRUPA İLE BOY ÖLÇÜŞEMEZ
Türkiye'de kişi başı yıllık çikolata tüketim miktarı 2005 yılında 250 ile 500 gr arasında değişirken 2010 yılında bu rakam 2 kg'a ulaştı. Yurtdışındaki tüketim miktarları ise Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar yüksek. Örneğin İsviçre'de kişi başı 12 kg, İtalya'da 10 kg, Almanya'da 9 kg çikolata tüketiliyor. Türkiye çikolata tüketimi açısından Avrupa ülkeleri ile boy ölçüşemese de sektörde göz ardı edilemeyecek bir büyümeden söz etmek mümkün. 2003 yılından bu yana çikolata pazarı ortalama yüzde 33 oranında büyüme kaydetti. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte ise yüzde 40 oranında büyüme bekleniyor.

İNTERNET ÜZERİNDEN ONLİNE SATIŞ

Çikolata ve çikolatalı ürünler sektöründe şu anda yaklaşık 400 firma hizmet veriyor. Bu firmalardan birisi de Sapanca'da faaliyet gösteren CKLT Çikolata Fabrikası. Üç yıl önce, 5.500 m2 kapalı alan üzerine kurulan ve 1.250 ton yıllık üretim kapasitesine sahip CKLT Çikolata Fabrikası'nda günde ortalama 4 ton üretim yapılıyor. Ürünlerini İstanbul, Ankara, İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Mersin, Elazığ ve Eskişehir gibi illerde bulunan 60 mağazada satışa sunan firma aynı zamanda cikolatasepeti.com isimli site üzerinden de online satış yapıyor.

EGELİLER SPESİYAL, İÇ ANADOLULAR MADLEN

Cikolatasepeti.com isimli portal üzerinden yılda yaklaşık 50 bin kişiye ve 500 şirkete satış yapan firmanın site istatistiklerinden yola çıkarak hazırladığı araştırmaya göre en çok çikolata tüketilen il İstanbul, hemen ardından da Ankara, İzmir, Bursa ve Adana geliyor. Çikolataya en az ilgi gösteren illerse Karaman, Bandırma, Kars, Yozgat, Isparta ve Tokat olarak sıralanıyor.

BÖLGELERİN BAKMADAN GEÇMEDİĞİ TEK ÜRÜN

Her bölgenin çikolata tüketim alışkanlıkları farklılık gösteriyor. Örneğin Ege Bölgesi özel dolgulu spesiyal ürünleri, İç Anadolu Bölgesi ise madlen, solid gibi klasik ürünleri tercih ediyor. Yine Ege Bölgesi'nde en çok meyve, kahve, likör gibi alternatif dolgulu, yeni ve nispeten daha pahalı ürünler, İç Anadolu'da da paketli, kurdeleli hediyelik ürünler talep görüyor. Hiçbir bölgenin bakmadan geçmediği tek ürünse "Tatlı Harfler". Herkesin kendi mesajını oluşturabildiği harf çikolatalar ayda ortalama 3.000 kişi tarafından satın alınıyor.

Paskalya'da tavşan, yılbaşında Hanuka, Sevgililer günü, yılbaşı, Paskalya gibi özel günlerde çikolata satış adetleri ve türleri farklılık gösterebiliyor. Tavşan ve yumurta şeklindeki çikolatalar Paskalya Bayramı'nda, Hanuka, Noel Baba, çan şeklindeki çikolatalar yılbaşında, kalp şeklindeki çikolatalar ve kutular ise Sevgililer Günü'nde popüler oluyor.

ÖZEL GÜNLERDE EN ÇOK SİPARİŞ PLAZALARDAN

Özel günlerde en çok siparişse plazalardan geliyor. İstanbul'un Maslak, Levent ve Etiler gibi beyaz yakalıların hakim olduğu semtlerinde en kusursuz, en popüler, en yeni, en şık ve en pahalı ürünler seçilirken Bakırköy'de klasik ve ucuz, Kadıköy'de geleneksel ancak şık hediyelikler ilgi görüyor. İstanbul'da en az çikolataysa Ümraniye ve Hadımköy'de tüketiliyor. Her iki semtte de çikolata siparişi sadece doğum gününde ve yılbaşında veriliyor.

Semt ve bölgelere göre lezzetlerin yanı sıra ambalajlar da farklılık gösteriyor. Şehir merkezlerinde genellikle şık ve sade kutular rağbet görürken şehir merkezlerinden uzaklaşıldıkça kutunun daha gösterişli olmasına dikkat ediliyor.

ERKEKLER GÖSTERİŞLİ, KADINLAR SADE PAKET TERCİH EDİYOR

www.cikolatasepeti.com en çok siparişi bankalar, aracı kurumlar, holdingler gibi büyük plazalarda hizmet veren şirketlerin yönetim ofislerinden alıyor. 12.500'ün üzerinde üyesi bulunan sitenin üyelerinin yüzde 75'ini 21-35 yaş arası kadın ve erkekler oluşturuyor. Cikolatasepeti.com'un derlediği veriler 2010 yılında daha çok kadın tüketicilerin çikolata sipariş ettiklerini gösteriyor. 2011 yılının ilk yarısında ise siteden sipariş verenlerin yüzde 65'inin erkek, yüzde 35'inin kadın olduğu dikkat çekiyor. Erkekler ve kadınların tüketim alışkanlıklarında da çeşitli değişiklikler söz konusu. Çikolatayı daha çok hediye amaçlı tercih eden erkekler, gösterişli, tematik ve şık, kadınlarsa gösterişi az, çikolatası bol paketleri seviyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.